Laddar annons
Bäst i test vecka 43 - Systembolagets beställningssortiment
25 Oct, 2022
Uppdaterad: 
27 Sep, 2023

Bäst i test vecka 43 - Systembolagets beställningssortiment

I Bäst i test vecka 42 är det jämnt mellan Tyskland och Frankrike när det kommer till antalet viner. Samtliga fyra viner är dock så pass bra att de får fyndstämpeln.

Du hittar över 10 000 viner i Systembolagets beställningssortiment. Vinerna är inte provade av Systembolaget själva utan har tagits in av importörerna. I artikelserien Bäst i test väljer vi varje vecka ut ett antal viner i just beställningssortimentet som vi recenserar och ger ett omdöme. I Bäst i test vecka 43 har vi fokus på fyra viner, två röda och två vita.

Varje vecka recenserar vi på Vinbanken ett antal viner i beställningssortimentet. Om du till exempel är ute efter ett nytt husvin eller om du helt enkelt tröttnat på utbudet i den fysiska butiken, så är Bäst i test – Systembolagets beställningssortiment ett bra alternativ om du vill upptäcka nya viner.

3-8 dagar innan vinerna kommer fram

Generellt sett tar det 3-8 dagar innan vinerna kommer fram efter att du beställt dem. Vi på Vinbanken kommer i artikelserien Bäst i test främst fokusera på viner som kostar mellan 120 och 350 kronor, men om vi skulle hitta något som sticker ut utanför det spannet kan vi komma att recensera även det. I artikelserien kommer vi även ha lite mer fokus på producenterna och berättelserna om vinet, än vad vi brukar ha i våra ordinarie recensioner. Vinerna som vi recenserar kommer troligtvis vara tillgängliga ett tag åtminstone, då vi säkerställt att de finns inne hos importörerna.

Bäst i test vecka 42 - Systembolagets beställningssortiment

Kuhn chardonnay

Philipp Kuhn Dirmsteiner Chardonnay Trocken "Vom Kalkstein" 2021 (71597), Pfalz, EKO, 199 kr 17 poäng (++)

Stram, linjärt spikrak och fokuserad doft med blommor, äpplen, gråpäron, citrus, krossad sten och snygga fat. Smaken balanserar fram på gungbräda där ytterligheterna är elegans och rusticitet. Det vilar över lite åt det rustika hållet men balansen finns där och allt hålls ihop av fantastisk syra, underbara mineraltoner (som är en bit för sig själva i detta vin) och sälta som drar mot saltvattenstänkta våta stenar. Så har vi det där med mineraltoner – en del av namnet på Kuhns chardonnay är ”vom Kalkstein” och det finns inte mycket annat att tillägga än att det här är ett buteljerat praktexempel på vad kalksten kan ge ett vin. För en del blir det kanhända lite för mycket men det här bjuder på så mycket karaktär och det har förutsättningarna att lyfta ytterligare till mat så prova. För att kunna hålla priset nere har Tryffelsvinet en gräns på minst tre flaskor för att beställa detta vin. Drick 22-27. Servera till ugnsbakade rotsaker med lax. Philipp Kuhn importeras av Tryffelsvinet.

Philipp Kuhn finns i Pfalz i Rhendalen och drivs av just Philipp som tog över ansvaret från sina föräldrar 1990. 60 % av de 40 hektaren vingårdar utgörs av vita druvor och de övriga 40% är röda. Philipp är en hängiven bourgogneentusiast och har också blivit känd för sina pinot noirviner men också för chardonnay. Men för er som har följt de här sidorna vet också att vi är mycket imponerande av Kuhns rieslingviner. Familjen Kuhn har vingårdar i fem grosse lagen och tre erste lagen. Vinerna är certifierad enligt ”FAIR’N GREEN” och sedan 2018 är de även veganskt certifierade.

100 hills

Wittman 100 Hills Riesling 2021 (72613). Rheinhessen, 129 kr 16 poäng (++)

Piggt och friskt med äpplen, stenkross, gråpäron, citrus, lite honungsmelon, saltvattenstänkta stenar, bra syra mineral och längd. En välgjord, stiltypisk och mycket prisvärd riesling gjord på eko-certifierade druvor som Wittman har köpt in från närliggande odlare. Drick väl kylt till matlagningen innan ni sätter er. Ingen kommer att klaga om vinet följer med till bordet och de ugnsgratinerade skaldjuren. Wittman importeras av Moestue Grape Selections.

Wittmans har varit vinproducenter i Westhofen i Rheinshessen sedan 1663 och hör till regionens bästa producenter. Familjen har vingårdar i absoluta toppskiktet med både erste lagen och grosses gewächs-lägen :men gör även andra viner. Årgången 2021 är lite stramare och ger lite krispigare viner än 2020. När det blir dags för en liten mikrolansering av några av toppvinerna från Wittmann är det bara att hänga på låset. De främsta vingårdarna: Morstein, Kirchspiel och Aulerde levererar alltid fantastiska viner bra år.

Sara Vezza

Sara Vezza Barbera d'Alba Superiore Villar’o 2019 (54194), Piemonte, Barbera d'Alba, 229 kr 17,5 poäng (++)

Precis som brukligt med barbera är färgen djup och mörk och doften bjuder på klassiska mörka bär som björnbär, mörka körsbär, violer och torkade kryddor. Smaken levererar vad doften antyder vilket är att det här är en barbera som kombinerar elegans och komplexitet. Lång, rik eftersmak med nougat, choklad, lakrits och väldigt fina körsbärssyror. Kort och gott en ovanligt imponerande barbera som har samma egenskap som sin matte, Sara Vezza, man blir väldigt glad av den. Servera till vegetariska svampburgare, pasta bolognese eller till hårdostar av pecorinotyp. Drick 22-26.

I slutet av 1990-talet var familjen Vezza på väg att sälja sina vingårdar som familjen hade haft sedan slutet på 1800-talet. Sara Vezza som då bara var knappt 20-år startade en framgångsrik övertalningskampanj och tog över varumärket som hennes mamma skapade på 80-talet, Josetta Saffirio. 2006 inleddes arbetet att göra vingårdarna ekologiska. 2015 blir Josetta Saffirio hållbarhetscertifierat och 2017 blir man ekocertifierade. Nebbiolo dominerar planteringarna men Sedan 2018 har Sara Vezza en linje med sitt eget namn. Förutom Nebbiolo och Barbera gör hon även en Mousserande Alta Langa av lika delar chardonnay och pinot noir som håller mycket hög kvalitet (Art. Nr 54195, 299 kr).

Speri

Speri Ripasso Valpolicella Classico 2019 (72515), Valpolicella, 179 kr 17 (++)

Stor varm doft med torkade körsbär, plommon, läder, tobak, lagerblad och fat. Medelfyllig kraftig smak som spelar ett brett register av varmt mogen frukt med härligt friska körsbärssyror som gör vinet piggt och charmigt. En högkvalitativ och smakrik ripasso med ett djup som gör att det passar till en bredd av rätter från stenugnsbakad pizza till Bistecca alla Fiorentina med rosmarinrostad potatis. Speri Ripasso består till största delen av de klassiska druvsorterna corvina, molinara och rondinella (samt en mindre del av andra lokala druvsorter).

Speri hör till producenterna som i mitten av 90-talet var med och satte Valpolicella på kartan för världens vinkonsumenter. Sedan 2015 är hela verksamheten ekologiskt certifierad. Inför den här artikeln provade vi flera av Speris viner. Ett av dessa var, förutom ripasson, Speris flaggskepp Amarano Vigneto Monte Sant´ Urbano 2017 som även den finns i beställningssortimentet och är en lysande klassisk amarone som är mer än väl värd att prova (74334, 399 kr). Speri importeras av Nigab.