Laddar annons
22 Apr, 2012

Lovely - Bourgogneproducent Maison Joseph Drouhin

Det är Veronique Drouhin-Boss (på bild) som är i Stockholm för att hålla en provning. Idag ansvarar hon tillsammans med sina tre bröder för familjeföretaget Maison Joseph Drouhin.

Bland de 11 viner vi provar har hon plockat med sig Bonnes Mares Grand Cru 1978. Hon berättar också om toppårgång 2008 och den klassiska årgången 2009 i Bourgogne. De är få provningstillfällen för mogna viner, och att som här få prova en över 30 år gammal röd bourgogne, är fantastiskt. Speciellt när i så bra skick som nu. Men provningens absoluta höjdpunkt var Chambolle-Musigny Premier Cru Les Amoureuses 2006. Ett fantastiskt vin, bara så.

Familjen Drouhin har producerat vin sedan 1880 och de är en av Bourgognes största landägare med vingårdslägen i Chablis, Côte de Nuit, Côte de Beaune och Côte Chalonnais. I Chablis presenteras Drouhins viner under namnet Chablis Vaudon och deras satsning i nordvästra USA, i delstaten Oregon, går under namn Domaine Drouhin Oregon. Föga förvånande är således producentens inriktning med fokus på pinot noir och chardonnay, druvsorter som hör hemma i Bourgogne men som också trivs utmärkt i Oregons tempererade klimat som påminner om vädret runt Medelhavet.

Syskonen Drouhin är fjärde generationen vinmakare och med ett familje- och släktband av denna kaliber är familjen självskriven medlem i Primum Familiae Vini. Det är en sammanslutning för vinfamiljer vilkas erfarenhet spänner över generationer och att de därmed står för en tradition som kan sägas vara långt över det vanliga i vinbranschen.

Bland Drouhins mest berömda röda viner finns bland andra storartade Clos des Mouches och Chambolle-Musigny Premier Cru Les Amoureuses. Vitt vin i absoluta toppgenren och utan konkurrens, häpp!, enastående Le Montrachet Grand Cru Marquis de Laguiche.

Provningen som leds av Veronique Drouhin-Boss innehåller 11 viner. Med hennes guidning får vinerna ännu en dimension då vi utöver smakupplevelse även får veta "allt" om varje enskilt vingårdsläge. Någo plats med så detaljerat info som vilken vinrad har den ena eller andra fördelen jämfört med raden bredvid. Denna provning var en av få tillfällen när en provningsledaren kan sitt vin och dess läge på samma detaljnivå. Att Veronique Drouhin-Boss vuxit upp, i prinicp, ute i naturen och i vingården undgår ingen och det är fantastiskt spännande att lyssna till det hon berättar.

Kom gärna tillbaka till Stockholm Veronique Drouhin-Boss och hur mycket skulle inte alla vinälskare uppskatta en provning som denna. Om Vinbanken får önskar skulle importören  arrangera en eller flera vinmakarmiddagar tillsammans med Veronique Drouhin-Boss för att fler skulle få möjlighet till en vinupplevelse utöver det vanliga.

Bourgogne Aligoté 2010 (5501), 99 kronor
Frisk, fruktig av äpplen med lätt smörton. Basvin och trevlig.

Chablis Vaudon 2010 (5765), 149 kronor
Stor doft. Fruktig av solmogna äpplen och päron, inslag av citrus och honung. Organisk odling.

Chablis Grand Cru Les Clos 2008 (74357), 599 kronor
Rökig doft. Fyllig, stor mogen fruktsmak, äpplen och päron, tydligt nötig, mandel och smörton.

Chassagne-Montrachet Premier Cru Morgeot Marquis de Laguiche 2008
Stor, nyanserad, rökig. Fyllig. Rök och kryddor, mogen frukt, äpplen och aprikos, inslag av hasselnötter, lime, fat, honung och mineral. Komplex.

Beaune Clos des Mouches Blanc Premier Cru 2009 (83018), 999 kronor
Rök och kryddor. Smakrik, fyllig och bred. Kryddig, rostade fat, gul frukt som aprikos, persika, smak av nötter, rostat kaffe. Nyanserad och komplex.

Le Montrachet Grand Cru Marquis de Laguiche 2003 (85630), 2 999 kronor
Stor doft. Fyllig, gul frukt, inslag av ananas, persika, gula äpplen, päron, mineral, rökiga fat, hasselnötter. Sammetslen textur. Komplex. Nedtonad syra. Mogen.

Beune Clos des Mouches Rouge Premier Cru 2008
Stor, tydlig vitpepparmustig. Smak av mineral, röda bär, frukt och kryddor. Balanserad, lång och elegant.

Chambolle-Musigny Premier Cru 2007 (83192), 549 kronor
Söta bär och mineral. Blommigt aromatisk. Fyllig. Rik, koncentrerad, bär, röd frukt, mineral, söta örter, svamp och fat. Generös.

Vosne-Romanée Premier Cru Les Petits Monts 2007
Fyllig. Röda bär, vinbär, bra syra, balanserade fat. Sammetslen, smak av mjölkchoklad (!). Lång, bärig eftersmak.

Chambolle-Musigny Premier Cru Les Amoureuses 2006
Stor, stall, jordig (god), bär, svamp, mineral. Fyllig, rik och koncentrerad. Mineral. Röda bär, frukt, svamp, fat och kryddor. Komplex och koncentrerad.

Bonnes Mares Grand Cru 1978
Utvecklad. Mogen, läder, fat, fikon, mineral och tobak. Medelfyllig. Utvecklad mogen frukt, fikon och russin, smak av svamp, tryffel, kryddor, fat och blå frukt. Lång, komplex eftersmak. Utvecklad.