Laddar annons
2 Jul, 2009
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Miguel Torres gör succé med vin i Kina

Miguel Torres S.A gör ett vitt vin i Kina som ett joint-venture projekt med det kinessiska vineriet ”Grace Vineyards”. Vinet ska säljas lokalt och man säger sig ha hunnit mycket längre än sina europeiska konkurrenter. Den gigantiska kinesiska marknaden lockar och välkända vinhus som Baron Philippe de Rothchild är bara en av många som satsar stort i Kina. De flesta europeiska vinhus som är på plats har en lokal samarbetspartner.

Torres lanserade helt nyligen ”Symphony” som är ett vitt vin av muskatdruvan. Ursprunget är Shanxi vilket ligger syd-väst om Peking, i inlandet. Att inhemskt vin producerats mycket länge får man reda på i den utmärkta siten om Kinas viner, wines-info. Se länk nedan. Upplärd i andan att vinets vagga är i eller i närheten av Mesopotamien blir man minst sagt förvånad av att ta del av det gedigna och utförliga materialet som dokumenterar den kinesiska vinhistorien. Vad sägs exempelvis om att området runt Gula floden var ett välutvecklat vinområde under Shang och Zhou Dynastierna runt 1600 fram till cirka 221 f Kr. Vidare kan man läsa att folk så småningom drack mer och mer på grund av den då uppgivna stämningen i samhället. Det ledde till att allt fler vinbutiker öppnades. Någon som känner igen sig i nutid och i själva grund-diskussionen?

Torres har varit mycket framgångsrika de senaste åren och från att bara ha köpt druvor driver man idag även vinproduktion i egen regi. 2008 var omsättningen 10 miljoner Euro, 2009 förväntas den nå 12 miljoner Euro.

Lustigt nog hittar jag inga bilder på vingårdar eller vinets omgivningar. Varför det är så kan man rimligtvis undra. Är det på grund av all smog, eller vad?

....Läs mer om de kinesiska vinerna, historien och mycket mer - här