Laddar annons
31 Oct, 2009
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Pontus! lanserar eget vin No 1

Pontus! Stjärnkrogen med stort S i Stockholm lanserar ett eget, husets vin. Vinbanken har i dagarna fått prova No 1 eller som det står på etiketten Pussy, King of the Pirates. Namnet är lånat från boken med samma titel, skriven av punkförfattarinnan Kathy Ackers. Tanken är att plocka fram det bästa i dryckesväg för säsongen vilket betyder att det aldrig kommer vara vin av stora volymer.  Johan Eklund är idékläckaren bakom projektet, - vi brinner såklart för det vi gör och vill visa våra gäster till vinvärldens sköna hörn.

Alla som besökt Pontus! är bekannta med restaurangens härliga atmosfär vars väggar i det som jag kallar "gräddhyllan" är klädda med härliga wallpapers. Motivet är som hämtad från interiören i ett antikvariet eller från en avslappnad bokbutik. Med hjälp av sommeliererna hittar jag titeln, Pussy, King of the Pirates i detta virrvarr av upptryckta utgåvor vilka med lätthet måste räknas i tusental eller t o m tiotusental. Hur många viner kommer inte detta ambitiösa gäng kunna släppa framöver undrar jag samtidigt som jag provar No 1.

Helt säkert är att Edition No 1 bara är början på detta samarbete säger alla fyra med en mun. I feb/mars kommer No 2 och till sommaren No 3 och så lär vi hålla på tills boktitlarna tar slut...berättar Mario Moroni, sommelier på Pontus! till vardags även DI TVs vinexpert. Tillsammans med kollegan Johan Eklund och med det goda ögat från Pontus Frithiof samt den inte helt oviktiga tillika lysande vinblandaren och druvuppköpande entreprenören Xavier Vignon har de skapat No 1 Pussy, King of the Pirates.

Vinet kommer släppas den 1 december på Systembolaget. Upplagan är begränsad och om vi vanliga har tur så finns några buteljer kvar efter det att medlemmarna på Pontus! fått förhandserbjudande om att köpa. Får man inte tag på en flaska ska man dock inte misströsta, vinet finns som "husets" på restaurangen till dess att det säljer slut.........

73727, Pussy, King of the Pirates, 2007, Ventoux-Frankrike, 199 kr.
Det kommer finnas 250 flaskor i beställningssortimentet,  2009-12-01.
Blåröd, tät färg.  Stor doft. Inslag av blyerts, köttig örtkrydda, mörk frukt med en aning söta toner, fat och moderata till snälla tanniner. Mustig smak med balans och spänst. Sommeliererna har lyckats väl - bravo!
Betyg:4