Laddar annons
19 May, 2010
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Pontus! - Vin No. 2 är här..

Som No. 1 har vin No. 2 fått namn efter en boktitel, nu är det The Pump House Gang från 1968 av Tom Wolfe som fått   stå inspiration. Boken är en samling essäer om den amerikanska subkulturen på 60-talet. Jag läser en sida i nämnda bok om Hugh Hefners liv och leverne. Han skildras som, the drop out, från traditionell statusjagande och penga-värdesamlande amerikan till att visa sig vara en man som älskade att använda cash. Kontanterna omsattes på tekniska innovationer, helst i närmiljö som förvandlade hans många hem till scener och fantasimiljöer vi vanliga bara kunnat fantisera om. Vinet då...hur smakade det...

...helt okej faktiskt till att vara riktigt intressant. Inte som alla andra och av druvan chardonnay. Urpsrunget är södra Frankrike från lantvinsområden,Vin de Pays d´Oc, som Gard, Hérault, Aude och Pyrénées-Orientales. Sommeliererna på Pontus! har fått fritt spelrum att skapa och i samarbete med franska vinmakaren Xavier Vignon har de hittat fram till smaken på No. 2 och ett vin som skulle passa gästerna på Pontus!, vårens primörer som sparris och nässlor till sommarens skaldjur och fisk.

The Pump House Gang; Pontus Edition No. 2 2009 (75545), 159 kronor
Färgen är ljusgul med tydligt röda stick (varför? pinot gris varning....)
En tydlig doft av frukt med ett lätt kryddgrönt drag. Smaken är torr, medelfyllig och går mot det rika hållet, gul fruktsmak av päron och äpplen, inslag av mandel, kryddor och örter ger en intressant helhet. Vinet är rent och det har en bra, fräsch eftersmak.
Passar utmärkt som glasvin utan mat, till fisk, sommarsallader och ljusa kötträtter. Och javisst - Dricker och njuter gärna av! Enda aber, priset är saftigaste laget
Betyg: 4

Limiterad upplaga betyder 500 buteljer i beställningssortimentet och 1 300 buteljer som går direkt till gästerna på Pontus!. Not bad at all och bra jobbat till de driftiga sommelier, nu väntar jag med spänning på No. 3. Vad kan det tänkas bli?