Laddar annons
23 Jan, 2010
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Quinta do Vallado - röd portugis på topp


Från vänster: Francisco Ferreira, João Ferreira Álvares Ribeiro and Francisco Olazabal

Ett av portugals bästa viner omsvärmat och upphöjt av många och som grädde på moset, gillat av världens mest välrenommerade (i referentsammannhang och vad det gäller genomslagskraft på vinförsäljning-häpp!) vinjournalist Robert Parker. Nu senast har hans medhjälpare, Kim Marcus,  gett detta vin 96 poäng av 100 möjliga i sitt magasin The Wine Spectator. De flesta vinfantaster har hört talas om den inflytelserika amerikanska tidningen, en vinörds nattlektyr och möjligen, enda sällskap?

Quintan har varit i familjen Ferreiras ägo i över 300 år, idag delar kusinerna Ferreira  på ansvaret för vingården. Vinstockarna till Quinta do Vallado är över 80 år gamla (ger låga skördeuttag=bra för kvaliteten) och blandningen till vinet är en variation av över 20 traditionella portugisiska druvor med bland annat Tinta Roriz, Tinta Amarela, Touriga Franca, Touriga Nacional och Sousão. Jordmånen innehåller en hel del skiffer (oh yes, bra för de riktiga värstingvinerna) och ger smak av mineral och elegans till vinet.

En koll i anteckningarn var alltså nödvändig och vad ser jag, tänk att jag kan bekräfta ovanstående gurus poängsättning med den reservationen att här gäller 4 av 5. Lite kul är det allt men som ni vet,  same same but very different!

94045 Quinta do Vallado Reserva 2006, 299 kr
Smaken är ungdomlig, nyanserad och rik. Den är kryddigt fruktig med inslag av fat, mörka bär, fruktkaka,enbär,  sötlakrits och örter. Eftersmaken är tydlig, lång och ung. Lagringspotentialen är stor.
Betyg: 4+
provad: 2009-07-09

När detta inlägg skrivs finns åtta flaskor i butiken på Vasagatan i Stockholm!