Laddar annons
20 Oct, 2009
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Salút - fransk vitvinsprovning

Bland de franska vita vinerna är bredden enorm och smakrikedom om inte oändlig, mycket stor. Från torr och krispig smak till en söt, nektarlik dryck är steget stort precis som att det i gruppen ”torra vita viner” finns en nyansrikedom som räcker till årets alla middagar som att vinernas smak täcker in i stort sett alla recept som finns i dagens kokböcker.

Tesen att vita viner bara passar till fisk och skaldjur är sedan länge lagd på hyllan och fråga en vinvän om vilket vin personen väljer till en ostbricka är svaret förmodligen,
- vitt vin av druvan chardonnay, pinot blanc eller varför inte en gewürztraminer om jag vill spetsa till det lite extra för smaklökarna!
Det var inte länge sedan det deklamerades från branschen att det enda möjliga valet till ost var ett rött vin, helst av portvinstyp men annars ett kraftigare rött från Rhône eller en mogen röd Bourgogne för den som ville slå på stort. Hur passé är inte dom råden idag. Och förresten, när konsumenterna lika gärna väljer en påse ostbågar som en eller några få ostar till fredagsmys är det knappast troligt att dryckerna som serveras till ligger fast förankrade som vore det 80-tal. Jag tänker med en rysning på den tidens Beyaz, men det är å andra sidan en helt annan artikeltext.

Här är några viner ur den franska vita vinkällan med förslag på vad de passar till och när man kan dricka dem. Som ni ser, många av vinerna är inte så enkelspårigt snäva att de enbart passar vid ett enda tillfälle utan man kan med stor framgång använda dem allt efter humör och matinspiration.

4136 Château Coucheroy, Pessac-Léognan-Bordeaux, 119 kr.
Druva: Sauvignon blanc.
Torrt, aromatisk, mycket friskt vin med fatkaraktär, inslag av passionsfrukt, nässlor och blodapelsin.
Passar till: Lagade fiskrätter, vit fisk med krämiga tillbehör som potatispure, smörstekta grönsaker eller om rostade. Grillad fisk. Vinet passar även till kött och jag har provat vinet till en köttragu och det smakade fantastiskt bra. Dock, såsen var syrlig vilket nog är ett måste om kombinationen ska bli lyckad. Servera vinet helst till mat eller till blandat småplock med ex. som vitlöksmarinerade champinjoner.

5798 Couvent des Jacobins Bourgogne Blanc, Bourgogne, 115 kr
Druva: Chardonnay.
Torrt, mycket friskt, fruktigt vin med fatkaraktär, inslag av citrus, smör, nötter och äpplen.
Passar till: Krämiga fisk och skladjursrätter, smör, grädde eller majo är bra ledsagare. Fågelrätter eller det ljusa köttet med syrliga tillbehör. Osten till är lagrade hårdostar med nötkaraktär, ex är Appenzell, Gruyere och framförallt Comté. Prova till en mörk chokladbit med apelsinsmak-det är toppen!
Servera till middagen, till ost när fördrink eller till en ostbricka. Dock kan man leta efter ett än tydligare chardonnayvin här då smör och nötsmaken kan vara mer framträdande (mjukare syra) för att passa olika ostar bättre.

6702 Jules Muller Gewurztraminer Réserve, Alsace, 102 kr
Druva: Gewurztraminer.
Torr, parfymerad, kryddig smak med viss sötma, inslag av gråpäron, litchifrukt, fläder, rosor och melon.
Passar till: Asiatiska rätter, griskött, fågel och självklart fiskrätter med syrliga tillbehör, smakdrag av vitpeppar, lagerblad eller de mer exotiska smakinslagen. Passar utmärkt till ost, smakrika ostar som Morbier, Münster (är en klassisk kombo) eller till gåslever.
Serveringsförslagen är med fördel innan, till eller efter middagen, ett mångsidigt vin m a o.

4196 Moulin Touchais, Coteaux du Layon-Loire, 209 kr
Druva: Chenin blanc
Söt, mycket frisk, utvecklad smak med inslag av honung, svamp, torkade aprikoser och mandelmassa.
Passar till: Servera som fördrink eller till dessert. Fruktsallad med grekisk yogurt, mörk- och vitchokladdessert, grönmögelost.