Laddar annons
27 Jul, 2009
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Sommarföljetong: tre användbara starkviner

Söt och stark i kombination är en klassiker som går hem hos de flesta. Årstiderna gör också kombinationer och jag slår ett slag för kommande plommontider. Gör pajer eller utsökt tunna tartletter, servera med lättvispad grädde och servera ett mörkt, portugisiskt starkvin i ett litet, vackert glas. Det är en ljuvlig kombination och smakar,  toppen!

Starkvin, 100-149 kr kr/helflaska
12109 Allesverloren Fine Old Vintage 2005, Sydafrika, 135 kr
Smak: Medelfyllig. Söt smak av fikon, dadlar och russin.
Omdöme:Bättre vin. Publik, enklare sött vin i portvinsliknande stil.
Betyg: 3+

Silver, Starkvin, 150 kr+/helflaska: 8005 Barão de Vilar 10 Year Old Tawny, Portugal, 99 kr för 375 ml.
Brons, Starkvin, -99 kr/helflaska: 8011 Moscatel de Setúbal 2001, Portugal, 99 kr.

Recept: Tiramisu med glass
Ingredienser för 4 personer
1 burk mascarponeost (250 g)
1½ dl vispgrädde
1 tårtbotten
½ kopp starkt kallt espressokaffe
10 cl amarettolikör
½ paket vaniljglass
½ dl raspad mörk, bitter choklad
1 msk kakaopulver

Gör så här
1. Rör mascarponen smidig, vispa grädden lätt. Blanda ost och grädde försiktigt och fyll i spritspåse.
2. Blanda kaffe och amaretto. Skär tårtbotten i portionsbitar efter formen på serveringsglasen. Skär glassen i tunna skivor, två per person.
3. Spritsa ett lager mascarpone-grädde i varje glas, lägg en skiva glass över. Lägg en bit tårtbotten över och dränk in den med kaffe/likörblandningen. Lägg på en glassiva till och spritsa resterande mascarponegrädden över.
4. Strössla bitter choklad över och pudra med kakaopulver.

Gott till är kaffe eller en likör. Vill man ha ett starkvin passar något med lite bränd karaktär