Laddar annons
Tillfälliga vita viner 18 okt | recension och tabell
16 Oct, 2019

Tillfälliga vita viner 18 okt | recension och tabell

TILLFÄLLIGA VITA VINER. Vinbankens Johan Edström har provat alla tillfälliga viner 18 okt. Läs recensionen, de tillfälliga vita vinernas omdömen samt se sammanställningen i tabellen.

Små Partier har nu bytt namn till Tillfälliga Partier. Det innebär att det finns fler nyhetsviner, i större upplaga. Några kommer upp till till några tusen flaskor, men det kan du se i tabellen.

Oktober är här med kyla och höstvindar och det vita utbudet magrare. Ett bubbel och femton vita viner med ganska få toppar. Desto mer av det röda då förstås, recensionen släpps i morgon.

Champagne

Ett enda bubbel får vi njuta av och det är Roland Champion Special Club Grand Cru 2012 (90479), 496 kr. Det är inte första gången vi får prova Champion och varje gång blir man lika glad.

Väldigt bra champagne med alla attribut man vill ha, brödighet, stenfrukter, citrus, mineral som krita. Bra mousse, fin syra och bred mineraldriven smak av våt sten och aningen sälta. Härlig frukt som drar mot röda äpplen och citrus. Ett bra vin för källaren.

Bourgogne

Chablis

Bara tio mil söder om Champagne ligger nästa kvalitativa vinområde. Nästan samma förutsättningar geologiskt, lite mer kalk än krita men det är på håret. Två viner från Brocard, en från Jean-Marc och en från sonen Julien.

Jean-Marc Brocard Chablis Premier Cru Beauroy 2007 (91201), 549 kr låter nästan för bra för att vara sant för en magnum! Tyvärr var den flaska vi fick prova inte helt ren och det fanns ingen reserv, men jag har ett minne av att jag provat den tidigare och tyckt mycket om den. Tolv år gammal chablis från ett mellan-år är en chansning, men Brocard brukar hålla bra.

Julien gör viner under sitt eget namn, klart han måste, med väldigt ekologisk/biodynamisk inriktning. Här kommer hans Chablis Boissonneuse 2017 (91173), 279 kr. Väldigt bra och typisk chablis med klara mineraltoner av snäckskal och mandelspån och härligt frisk syra, snygg frukt och lång fin eftersmak. Endast priset är en liten tagg.

Se gärna filmen från Jean-Marc Brocard och intervju med Odile Van den Moere, cellar master i över 20 år.

Côte Chalonnais

Olivier Leflaive Montagny Premier Cru Bonneveaux 2017 (95072), 299 kr är mycket ren och snygg bourgogne-light - generös och elegant. Snygg fin smak med krispigt lätt frukt, härlig syra och precis lagom dos nya ekfat. Mycket balanserad och välgjord för en rimlig peng.

Côte de Beaune

Louis Jadot Meursault Narvaux 2017 (92567), 499 kr är ett bra snäpp upp i hierarkin med en prislapp man bara kan tacka och ta emot. Precis så lagom mycket rostad med brynt smör och nötter man kan förvänta sig i elegant fruktkoncentrerad stil av persika och aprikos.

Finfin syra, mineral som drar mot mandelmassa utan sötma och härlig fatbehandling som inte tar över på något sätt. Ung, frisk och mycket lovande.

Alsace

Två minst sagt generösa viner från denna nordliga men varma region, bägge från Zind Humbrecht som är kända för att göra viner med mycket av det mesta.

Heimbourg Riesling 2017 (96178), 299 kr ger en först lätt diskret och återhållen doft för att snart blomma ut i solmogen citrus och vita blommor. Genast i munnen kommer en sötma för att snabbt följas upp av både syra och mogen söt frukt. God och generös och inte helt torr i avslutningen heller.

Clos Windsbuhl Gewurztraminer 2012 (99176), 325 kr är i sig en fantastisk liten smakbomb. Kryddig, komplex och rik på frukt med litchie, clementin och päron. Absolut inte torr trots avsaknad av varningstext, men balanserad med tillräcklig syra, läcker, nästan övermogen frukt och fin sötma även i eftersmaken. Tycker man om gewurztraminer så missa inte årets fynd.

Bordeaux

Ett vin med mognad som dyker upp med jämna mellanrum är Château La Louvière 2008 (90123), 249 kr. Här får vi en vit bordeaux med elva år på nacken från en av regionens stora producenter, André Lurton som dessvärre gick bort tidigare i år.

De finns vinkännare som hävdar att sauvignon blanc inte ska lagras på ekfat, man kan ju undra om de provat detta vin. Här finns allt man vill ha i form av aromatisk frukt från sauvignon utan att vara parfymerad plus en fin ton av nya fat som ger vanilj och rostat bröd.

Bra syra, helt underbar frukt och komplex fin ton av nya ekfat som bygger upp smaken. Lång god och mogen men långt ifrån övermogen. Kan utan vidare lagras lika länge till.

USA, Anderson Valley, Sonoma

Radio-Coteau Savoy Anderson Chardonnay 2016 (95417), 549 kr är även det ett vin med tydlig influens av nya fat, men det finns mycket mer i detta vin. Stor bred frukt med tonar av mogen frukt, lite tropiska toner tillsammans med citrus. Mycket snygg super-chardonnay med generös rik frukt som skiftar personlighet från ena minuten till den andra. Härlig syra och en bred fet fatighet men oerhört välgjord och komplex. God idag – ännu bättre om två-tre år.

[drinklist id="74047"]

Gå direkt till: recension - tillfälliga röda viner 18 oktober 2019.

TIDIGARE LANSERINGAR OCH NYHETER, se recensioner och tabeller under fliken RECENSION NYHETSVINER