Laddar annons
Recension och betyg tillfälliga vita viner på Systembolaget
6 Nov, 2019
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Recension och betyg tillfälliga vita viner på Systembolaget

NYA VITA VINER. Vinbanken har provat, recenserar och  betygsatt alla tillfälliga vita viner den 8 november 2019 på Systembolaget.

De heter tillfälliga viner i stället för som tidigare, små partier och ordvalet gör skäl för namnbytet. Skillnaden är glasklar när det släpps 120 nya viner i november. De är tillfälliga viner på Systembolaget. För konsumenter är den stora skillnanden att det kommer fler nya viner än tidigare, några av dem i relativt stora kvantiteter, upp till 12 000 flaskor.

Direkt till tabellen

Tillfälliga vita viner på Systembolaget

Detta släpp kommer med några högst intressanta vita och bubblande varianter. Klart köpläge inför jul och nyår. Vår vana trogen börjar vi med en recension av goda bubblor.

Champagne

Special Club har vi skrivit om några gånger – läs mer här – 21 odlare som alla är små, privata och oberoende (eller independent som det heter på nysvenska) och här kommer Remy Massin 2010 (97042), 469 kr. Snygg och fin med bra autolys (brioche och nougat) och förvånande stram för sin årgång. Fräsch och rak med härlig syra. Komplex, balanserad, god och hyfsat lång.

Gosset Grande Reserve NA (90601), 399 kr är lite blyg i doften (kanske nyligen degorgerad) men mycket bra med fin mineralton och väldigt god frukt med härligt schwung i syran! Kanonbra grundvin i flaskan verkligen och inte mindre än ett fynd för sina knappt 400 kronor.

Läs om huset: Gosset - champagne utan filter.


Delamotte Blanc des Blancs 2012 (97046), 699 kr
är en kär vän som kommer på besök nästan varje år, och man blir lika glad varje gång. Mycket typisk Delamotte med sin läckra krämiga stil av nyvispad grädde med citron, mandelkaka och nougat. Fluffig! God och läcker med fin syra och mineralitet som drar mot ostronskal. Kan vara den bästa årgången jag smakat av deras BdB.

Ny

Juillet Lallement ska jag erkänna att jag inte smakat förut med denna jungfrustil var mer än övertygande. La Belle de Juillet Extra Brut Blanc des Noirs Grand Cru 2012 (97059), 899 kr (långt att skriva på önskelistan) är namnet på denna djupt gula dryck med små fina bubblor. Lika djup fin doft; vinteräpplen som Ingrid Marie, gula plommon, citrus och hembakat rågbröd. Massor av smak och påfallande utvecklad för att vara 2012, men god, koncentrerad och väldigt harmonisk.

Tillfälliga vita viner Frankrike

Ädel vit Bourgogne

Två viner från Domaine Rougoet Père & Fils, dels en Bourgogne La Monatine 2017 (95073), 279 kr som är en hedervärd och rättfram vit bourgogne med lite gammaldags drag av enkelt och ruralt hantverk som ger lite skit under naglarna. Troligtvis ett ”naturvin” men som sagt rättframt och ärligt i skönt osnobbig stil, kanske en femtiolapp för dyr bara.

Mersault

Desto renare och snyggare är då deras Meursault Sous la Velle 2016 (95056), 579 kr som har allt man vill ha i en fin Meursault. Det har dykt upp en hel del små partier från denna kommun i höst, passa på och handla – plötsligt är det slut på det roliga, i alla fall till vettiga priser. Detta är en äkta Meursault med läcker frukt som dessutom är lite örtig, fin syra och precis rätt dos rostade fat som ger en ton av smör, nötter och rostat bröd.

Rhône för vitt vin

Knappt 10% av norra Rhône är vitt vin, kända appellationer som Condrieu och Hermitage gör vitt men idag i väldigt små mängder. En gång i tiden var vit Hermitage lika eftertraktad som Bourgogne Grand Cru, men det var 70 år sen. Tid att prova om du inte gjort det.

Crozes-Hermitage

Även Crozes-Hermitage producerar lite vitt och Jaboulet Crozes Hermitage La Mule Blanche 2017 (92159), 229 kr är ett lysande exempel på vad man kan gå miste om. Baserat på marsanne som är en fräsch druva för att vara Rhône, en aning fat som matchar apelsin-tonen i frukten och lite vaxig känsla. Fräsch och syrlig med läckert läskande frukt, lite fet känsla och en klädsam ton av fat. Jättebra Crozes – på gränsen till Hermitage i kvalitet!

Rieslingvin från Tyskland

Schäfer-Fröhlich Schiefergestein Riesling Trocken 2017 (92478), 248 kr är ett strålande exempel på den kvalitet man kan hitta i det relativt lilla området Nahe. En av anledningarna är dess vulkaniska jordar, men i det här fallet är det skiffer som gäller, och skiffer + riesling = sant!!

En kanonfin riesling med mängder av mineral som ligger som ett puder över frukten av gröna äpplen, citrus och persika. Trocken på gränsen till inte ( 9 g/liter), men med den syran och den smakfulla frukt som vinet visar upp är det inget som stör. Massor av smak som bara väntar på att förlösas.

Mosel

Från Nahe åker vi 15 mil över Hunsrück och Simmern (kommer ni ihåg Heimat, TV-serien) till Ayl vid Saar (Mosel). Ett litet under av elegans och precision som Saar-viner kan ha sina bästa årgångar. Få andra viner når upp till den finstämda nästan spindelnätstunna struktur som de bästa härifrån.

Peter Lauer Fass 12 Unterstenberg 2017 (97038), 269 kr är ett utmärkt exempel på vad jag menar. Precis så elegant, finstämt och distinkt som bara Saar-viner har vara; apelsinzest, cox orange och finaste syran. Nästan torr (vet ej restsockerhalt, gissar på 20g/l) men så balanserad att det inte stör. Generös fin frukt, lite karamellig smörig stil, kanske ett uns av botrytis ger en lätt honungsaktig eftersmak, sehr lecker.

Vitt från Argentina, Uco Valley

Vill man inte betala 579 kronor för en bra chardonnay, som Meursault, kan man välja t ex Susanna Balbo Barrel Fermented Chardonnay 2018 (92078), 159 kr.  Inte alls samma klass men väldigt ren och snygg chardonnay i modern reduktiv stil. Bra frukt, fina syra och som titeln säger tydlig fathantering. Allt detta till ett pris som gör dig glad.

USA Oregon

Ett bra steg upp på chardonnay-stegen är Bergström Old Stones Chardonnay 2017 (92537), 269 kr från Willamette Valley, utanför Portland. En mycket bra chard med kanonfin frukt av USA-snitt men utan att fläska på. Ovanpå det väldigt snygga fat som ger en känsla av betydligt dyrare vin. God, rund och generös i första anslag, sedan fina syror och djup läcker och balanserad smak.

Sydafrika

Ett av veckans roligare viner är KWV Mentors Grenache Blanc 2011 (92627), 169 kr. Grenache blanc är en ovanlig druva, speciellt från Sydafrika. Lägg till att vinet har en ålder på åtta och ett halvt år. Färgen är djup och doften mogen, äppligt fruktig, örter, kola och kaka. Kul smak med örter, aningen beska (klädsam) och äppelpaj tillsammans med lagom syra och lång trevlig eftersmak. Klart köpläge om man gillar mogna vita viner!

LÄS: Tillfälliga röda viner 8 november 2019 på Systembolaget

Tabell | Tillfälliga vita viner 8 november på Systembolaget

[drinklist id="74596"]

Gå direkt till: recension - tillfälliga röda viner 22 november 2019.

TIDIGARE LANSERINGAR OCH NYHETER, se recensioner och tabeller under fliken RECENSION NYHETSVINER