Huvudbild för artikel Topp 10 röda viner i beställningssortimentet
13 Jul, 2022

Topp 10 röda viner i beställningssortimentet

Förra veckan presenterade vi en topp tio lista på de bästa vita vinerna utifrån våra artiklar om viner i beställningssortimentet. Nu är det dags för topp tio röda.

Det här är en samling spännande viner som är presenterade utan någon inbördes ordning. Alla vinerna når fyndstatus med marginal men det blir ett extra slag för de fyra första som alla tar sjumilakliv förbi gränsen till ”fyndstatus”.
Inför de här artiklarna har vi provat ca 620 viner av vilka 80 varit så bra att de har varit med i vår artikelserie ”Bäst i test - Systembolaget beställningssortiment”. Här nedan kan du läsa om de röda viner som vi anser har varit de bästa av de som vi testat i beställningssortimentet.

Bästa vita vinerna i Systembolagets beställningssortiment

Topp 10 röda viner i beställningssortimentet

Fonterutoli 2019 (32229), Chianti Classico, 139 kr 17 poäng (++)

En frisk och stiltypisk Chianti Classico med mörka körsbär, plommon, lite stram och rustik frukt med fat, kryddor och kaffe. Smaken är medelfyllig med tranbär, choklad, krispig intensitet, koncentration och utmärkt balans och längd. Det här vinet klarar fyndgränsen med milslång marginal och är ett riktigt KLIPP. Ett årgångsbyte är nära förestående vilket absolut inte behöver vara dåligt men årgången 2019 var lysande för Fonterutoli och i det här fallet gör det inget om man råkar spara några flaskor. Drick 2022-2028. Servera till en grillad portobelloburgare. Fonterutoli importeras av Vintedge.

Familjen Mazzei hör till vinvärldens äldsta familjer. 1435 köptes det som senare kom att bli Castello Fonterutoli och familjen har odlat vin sedan dess vilket gör att ett 600 årskalas är "nära" förestående. Man har runt 120 hektar vingårdsmark i närheten av Fonterutoli. Utöver egendomen i Chianti Classico äger Mazzei även Tenuta Belguardo i Maremma i Toscana och Zisola på Sicilien.

Nipozzano Riserva 2018 (2969), Chianti Rufina, Frescobaldi, 189 kr 17,5 poäng (++)

Frisk och spänstig frukt med körsbär, tranbär, granskog, örter och ceder. Smaken är packad med solmogna mörkröda bär, enris och silkigt ren, frisk frukt med koncentration, begynnande mognad, intensitet, kryddor, fina syror och ypperlig balans och längd. En extremt prisvärd Chianti Rùfina från ett, för Nipozzano, bra år. Passar till grillade portabelloburgare eller hemmagjorda hamburgare, men ställer någon fram en pizza blir inte heller det fel. Frescobaldi importeras av Spring Wine.

Frescobaldis har varit vinodlare i Toscana sedan 1300-talet. Detta gör att de hör hemma bland skaran av familjer som har varit aktiva inom vinnäringen längst tid, men släkthistorien går faktiskt ännu längre tillbaka i tiden än så. Det finns dokument som visar att Frescobaldis ägde grundegendomen Tenuta Castiglione redan på 1000-talet. Idag har man åtta egendomar i Toscana där Castello Nipozzano är den mest kända. Nipozzano ligger i nordöstra Toscana i Chianti Rùfina som är ett helt eget DOCG vid sidan om Chianti och Chianti Classico.

Xavier Vignon Arcane L´Etoile (51261), Rhône, 249 kr 18 poäng (++)

Underbart tät mogen frukt med solvarma bär som björnbär, vildhallon, nypon, körsbär, varma kryddor och fat. Härligt öppen och tillgänglig varmt mogen fyllig frukt medmörka körsbär, mineraler, salvia, rosmarin, lakrits och sagolikt bra balans och längd. Ett klockrent FYND och ett superspännande vin. Servera till grillade portobelloburgare med parmesankräm och ugnsbakad sötpotatis. Vinet är en blandning av årgångarna 2015, -16 och -17. Xavier Vignon importeras av Philipsson & Söderberg.

Xavier Vignon är en nytänkare med rötter i norra Frankrike. Han har ett brinnande intresse för vin och har hämtat kunskaper som har format honom från en stor del av den vinproducerande världen. I Sverige känner vi mest igen hans Châteauneuf-du-Pape som alltid hör till de mest prisvärda vinerna från detta område. I serien ”Arcane” lyfter Xavier Vignon flera områden och druvsorter från södra Rhônedalen. Men han signalerar också andra funderingar kring hur vi gör vin. Arcane L´Etoile är ett ”multi-vintagevin” och ett lysande sådant, gjort på druvorna: grenache 70%, syrah 20% och mourvedre 10% som kommer från Beaumes-de- Venise i närheten av Gigondas. B deV är mest bekant för oss som ursprung för söta viner. Sannolikt är detta bästa röda vin som görs i appellationen och det säger en del om potentialen i detta område men också om andra mindre kända ursprung i södra Rhône.

Antonelli San Marco Montefalco Rosso 2018 (2316), Umbrien, 159 kr 17 poäng (++)

Stor och mörk frukt med björnbär, mörka körsbär, salvia och fat. Smaken är tät och kraftig med utmärkt balans, lite tjära, kaffe, torra lite kantiga tanniner, fat och en underbar struktur. När jag provade detta vin efter det hade stått i kylskåpet ett dygn var det betydligt djupare och hade mer choklad och lakrits i eftersmaken. Ett extremt prisvärt vin som passar till sommarens grillmat. Servera till grillade lammracks med rotsaker. Vinet är gjort på en blandning av montepulciano, sagrantino och sangiovese. Drick 22-26. Antonelli San Marco importeras av We & Wine.

Antonelli San Marco är en familjeegendom i Montefalco i Umbrien mitt i Italien och har länge legat i skuggan av mer kända Toscana. Montefalco är en vacker liten bergsby 45 km söder om huvudorten Perugia. Antonelli äger 170 hektar planterat med vin, olivlundar och skogspartier. Tidigt insåg Antonelli att ekologisk odling är framtiden och idag är samtliga 40 hektar vingårdar ekologiskt certifierade. För familjen Antonelli har det alltid varit naturligt att odla giftfritt och man är ett föredöme i Montefalco där flera kollegor vill praktisera på Antonelli för att lära sig mer om eko-jordbruk.

LZ 2020 (54475), 135 kr 16,5 poäng ++

Ung och bärig doft med mörka körsbär, vildhallon, blodgrape, torr fokuserad frukt, slån, mineraler, bra balans och längd. Efter någon timme i glaset bjuder vinet på mörkare frukt, större djup, lakrits och en lång eftersmak. En modern Rioja med bra, välgjord, rik och tillgänglig frukt som klarar av några års lagring. Gjort på en blandning av garnacha, graciano och tempranillo. Servera i en stor kupa och lufta vinet ordentligt. För att verkligen locka fram frukten är bästa metoden att öppna vinet kvällen innan det ska drickas, häll över lite i en karaff, smaka lite och korka igen. Ni kommer uppleva ett annat vin dag 2 men även utan denna övning är det här ett riktigt bra vin. Drick 22-25. Passar till rustika rätter som grillat lamm med potatisgratäng. Bodegas Lanzaga importeras av Wine Affair Scandinavia.

Telmo Rodriguez är en av Spaniens mest kända vinmakare och brinner för inhemska druvsorter. Telmo har sin bakgrund på familjens vingård i Rioja, Remelluri, men gör också viner i flera andra regioner i Spanien. Bodega Lanzaga gör LZ och det är Telmos satsning i byn Lanciego i Rioja Alavesa.

Wine & Soul Manoella 2019 (70492), 179 kr 17 poäng ++

Varmt mogen kraftig doft med björnbär, lagerblad, kryddor, choklad och en lätt rökighet. Stor fyllig smak mörka körsbär, engelsk lakrits, läder, vahlronachoklad, blodgrape, fat och mogna runda tanniner. Ett klockrent fynd som klarar några års lagring och passar till allt grillat faktiskt också till en kraftig vit fisk serverad med rödvinssås och grillade portobellohattar. Wine & Soul importeras av Handpicked Wines.

La Part des Biches 2019 (55079), Cahors, 129 kr 16 poäng ++

Ung kraftfull doft med violer, björnbär, svarta oliver, rosépeppar och lite ingefära. Första intryck är ett ungt, återhållet och laddat vin men som övergår till att kännas oväntat tillgängligt, elegant och snyggt polerat med bigarråer, kaffe, mörk choklad och slån. Ett ungt, smakrikt och välgjort vin på druvan malbec, från ursprungsområdet Cahors. Vinet är sedan några veckor prissänkt till 99 kronor vilket naturligtvis gör det än mer prisvärt än när artikeln ursprungligen presenterades. La Part des Biches importeras av Vintedge.

Jean-Luc Baldés är ägaren och vinmakaren bakom den välkända Cahorsegendomen Clos Triguedina. Cahors var länge känt för sina svårtillgängliga och mörka malbecbaserade viner som gick under namnet ”det svarta vinet från Cahors”. Numera är detta fortfarande en del av sanningen men långt ifrån hela. La Part des Biches har färgen av en laddad Cahors men är smakmässigt en mer polerad variant av ett klassiskt Cahorsvin utan att släppa något av sitt ursprung. Namnet kommer av att man vid ett tillfälle inväntat en högre mognadsgrad på druvorna och väntat med skörden. När man skulle börja plocka druvorna visade det sig att rådjur under natten hade ätit en stor del av de söta och goda druvorna. Därför heter vinet ”rådjurens andel”.

Guigal St Joseph 2018 (73875), Rhônedalen, 245 kr 17,5 (++)

Stor, lite stram, doft med björnbär, vildhallon, viol, espresso, svartpeppar och fat. Fyllig, rik smak med cassis, choklad, rökiga mineraler, underbar längd, balans, elegant hanterad ek och en välsvarvad rund eftersmak. En lättillgänglig och välgjord Saint Joseph som passar till en grillad rosmarin – och timjanmarinerad karré med ugnsrostade primörer.

Guigal behöver egentligen inte mer introduktion än ”bäst på allt i Rhônedalen”! En något tråkig och kortfattad beskrivning men också imponerande och helt korrekt. Familjen Guigal började bygga sitt vinimperium i Norra Rhônedalen 1946. Man har expanderat kontinuerligt sedan mitten av 80-talet och är nu närvarande och producerar vin i de flesta appellationerna i Rhônedalen. Trots ett stort utbud som måste kräva en organisation med mycket styrning görs helt enkelt inga dåliga viner. Guigal är en kvalitetsstämpel det alltid går att lita på. Notera att det här vinet är prishöjt till 285 kr. Guigal importeras av Wineaffair.

Izadi Reserva 2017 (74668), Rioja, 155 kr 16,5 poäng (++)

Ung tät frukt med bigarråer, plommon, tranbär, vildhallon och fint integrerade fat. Ung, fyllig, frisk och koncentrerad smak med bra längd, mineraler och fina körsbärssyror. En modern, ung Rioja med härligt pigg, tät och fin frukt med massor av energi. Servera till helstekt fläskfilé, stekta champinjoner och potatisgräng.

Bodegas Izadi etablerades 1987 med tanken att göra riojaviner på ett modernare sätt. Idag kontrollerar företaget vingårdar i förstklassiga lägen med hög genomsnittlig ålder. Företaget har vuxit och består nu av fyra ”systeregendomar”som alla producerar högklassiga viner (Izadi och Orben i Rioja, Finca Villacreces i Ribera del Duero och Vetus i Toro och Rueda). Bodegas Izadi importeras av The Wine Agency.

Speri Ripasso Valpolicella Classico 2019 (72515), Valpolicella, 179 kr 17 (++)

Stor varm doft med bigarråer, torkade plommon, läder, lagerblad och fat. Medelfyllig kraftig smak som spelar ett brett register av varmt mogen frukt med härligt friska körsbärssyror som gör vinet piggt och charmigt. En högkvalitativ och smakrik ripasso med ett djup som gör att det passar till en bredd av rätter från stenugnsbakad pizza till Bistecca alla Fiorentina med rosmarinrostad potatis. Speri Ripasso består till största delen av de klassiska druvsorterna corvina, molinara och rondinella (samt. en mindre del av andra lokala druvsorter).

Speri hör till producenterna som i mitten av 90-talet var med och satte Valpolicella på kartan för världens vinkonsumenter. Sedan 2015 är hela verksamheten ekologiskt certifierad. Inför den här artikeln provade vi flera av Speris viner. Ett av dessa var, förutom ripasson, Speris flaggskepp Amarano Vigneto Monte Sant´ Urbano 2017 som även den finns i beställningssortimentet och är en lysande klassisk amarone som är mer än väl värd att prova (74334, 399 kr). Speri importeras av Nigab.