Laddar annons
Bästa vita vinerna i tillfälligt sortiment 8 juli
6 Jul, 2022
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Bästa vita vinerna i tillfälligt sortiment 8 juli

Lanseringen av vita viner och roséviner i tillfälliga sortimentet 8 juli ger fyndmarkeringar till Spanien, Portugal, Italien och Ungern.

Lanseringen av de vita vinerna och rosévinerna i tillfälligt sortiment 8 juli är en mastodontlansering med inte mindre än 24 nya viner som ska hitta sina platser på Systembolagets hyllor. Klassiska Bourgogne och Bordeaux levererar några högpoängare som inte ska missas. Priset för kvalitet till rätt pris går dock till Bastion de la Luna från Rias Baixas, Tenuta di Castellaro från Lipari, Fitapreta a Laranja från Portugal och Soltész Egri Csillag från Ungern. Men missa inte heller Château Lespault-Martillac.

Alltför många häftiga nyheter gör dagens lista lång men här finns så mycket roligt att prova att det vore fel att inte ge lanseringen den 8 juli ordentligt med utrymme – både i skrift och fysiskt i vinförrådet.

[drinklist id="101181"]

Frankrike

Domaine Laroche Chablis Premier Cru Les Montmains 2020 (96146), 308 kr

Ungt och friskt med gröna äpplen, blommor, päron, persika, en försiktig och väl avvägd dos med fat som följs av klassiska strama drag av våta stenar, kalk och strama syror med fin sälta. Servera till linguine frutti di mare med pinfärska vongole.

Meursault Sous la Velle 2019 (90282), Domaine Rougeot Père & Fils, 499 kr

Stramt med äpplen, päron, persika, blommor, fänkål, mandlar och nya fat. Frisk ung frukt med bra balans fin syra, mineraler och sälta som kompletteras av snygg och väl avvägd ek.

Meursault Le Limozin Vincent Girardin 2017 (94501), Vincent Girardin, 539 kr

Ung, elegant stram, frukt med gröna äpplen, persika, smör, färska mandlar och rostade fat. Välbalanserad klassisk smak med smör, bra syra, mineraler och bra längd. Servera till halstrad gös med vitvinssås och färsk potatis.

Mâcon Chardonnay Jean-Marc Boillot 2020 (94584), 269 kr

Ung frisk och balanserad med äpplen, päron, förföriskt välrostade fat, mineral, bra syra snygg balans.

Château Lespault-Martillac 2020 (93722), Pessac-Léognan, 305 kr

Elegant, friskt, och så rakt igenom ädelt lagom på alla nivåer. Gula och gröna äpplen samsas med grillade citroner diskret ton av gråpäron, underbar syra, mineraler och perfekt avvägda fat. Varför dyker det upp så få bra vita Bordeauxer? Lespault-Martillac drivs i samma regi som anrika och välrenommerade Domaine de Chevalier vilket uppenbarligen blir en garant för hög kvalitet till en femtedel av priset. KÖP och servera till grillad helgeflundra toppad med smörstekta trattisar och färskpotatis.

Österrike

Stein am Rain Grüner Veltliner Federspiel 2021 (90163), Wachau, WG Josef Jamek, 173 kr

Ung stram och härligt mogen gruner veltliner med gråpäron, äpplen, bra balans, bra syra, mineraler och längd. Drick väl kylt tillsammans med en sommarsallad toppad med grillad sparris, haloumi och en bra olivolja och varför inte lite ibericoskinka som extra krydda?

Italien

Tenuta di Castellaro Porticello 2021 (93603), Terre Siciliane, 199 kr

Ungt, friskt och mineraligt krispigt med äpplen, kryddor, örtolja, anis, solvarma blommor och färsk basilika och ett tu tre drar en havsvind in och lämnar en karakteristisk ton av saltvattenstänkta stenar i eftersmaken. Ett störthäftigt vin som med ursprung Terre Siciliane men det är vinbyråkrati. Vinet kommer från lilla ön Lipari norr om Sicilien.

Spanien

Bastion de la Luna Albariño 2020 (96008), Rías Baixas, Forjas del Salnés, 179 kr

Ungt och friskt med päron, gröna äpplen, persika, lime, blommor och färska örter. Snyggt balanserad härlig eftersmak med vitpeppar, citrus, klingande ren syra, mineraler och en saltvattenstinn atlantvind i eftersmaken. Servera till pulpo gallego (bläckfisk tillagad enligt galicisk tradition).

Ungern

Soltész Egri Csillag Selection 2021 (92149), Eger, Ostorosbor, 120 kr

Uppfriskande, ren och stram doft med päron, örter, citrus och mandariner. Eftersmaken är härligt ren med milda varma örter och friska syror. Ett imponerande snyggt, rent och extremt prisvärt vin från Ungern, närmare bestämt Eger. Druvsammansättningen blir en tungvrickande övning som bör påbörjas innan flaska två öppnas (45% királyleányka, 20% muscat ottonel, 15% olaszrizling, 8% furmint, 7% chardonnay och 5% sauvignon blanc).

Australien

Pike & Joyce Sirocco Chardonnay 2020 (90274), Adelaide Hills, 229 kr

Stor och tillgänglig doft med äpplen, torkade aprikoser, ananas, blommor och fat. Snyggt balanserad eftersmak med smör, vanilj, bra syra, lite sälta och bra energi och alldeles solklart lätt att gilla.

Nya Zeeland

Quartz Reef Pinot Gris 2021 (90432), Central Otago, 259 kr

Kryddig frisk doft med äppelpaj, ananas, mango, krossad sten och vitpeppar. Rolig och oväntad smakprofil som kombinerar tropiska drag med frisk, lite krispig frukt. Välgjort och intressant från högpresterande området Central Otago.

Japan

Grace Koshu Private Reserve 2020 (92254), Yamanashi, 189 kr

Ung frisk doft med äpplen, gråpäron, blommor bra balans, bra syra och ståligt ren mineralpackad smak. In med detta i blindprovningen och se hur många som spikar ursprunget Japan.

Sött vin från Österrike

Hans Tschida Eiswein Blaufränkisch 375 ml 2020 (93183), Burgenland, 295 kr

Aromatisk doft med torkade aprikoser, körsbär, vinteräpplen, apelsinzest och färska örter. Explosivt sötbärig smak med intensitet, vit choklad, rosor, bra syra och en lång söt eftersmak. Det här är inte ett vin man blir besviken på men ska petigheten fram hade jag önskat ännu lite högre syra för att balansera den påtagliga sötman men oavsett detta är det ett spännande vin med stor aromrikedom gjort på den österrikiska druvan blaufränkish som har en naturligt hög syra och därför passar utmärkt till att göra ett sött vin på. Servera till äppelpaj med hemmagjord glass.

Orange vin från Portugal

Fitapreta a Laranja Mecânica 2020 (93732), Alentejo, 159 kr

Supergyllene mörkt gul färg som skvallrar om att druvskalen har vilat med musten en period (ett orange vin). Stor varmt mogen doft med mandarin, hjortron, honung och örter. I eftersmaken visar sig ett vin med torr lite rustikt laddad smak med oväntat bra, friska syror och en imponerande energi. Ceasarsallad med grillade kycklingfiléer till detta.

Rosévin från Frankrike

Gérard Bertrand Chateau La Sauvageonne La Villa 2021 (90164), Languedoc, EKO, 489 kr

Frisk aromatisk doft med mycket karaktär av vinteräpplen, smultron, melon och örter. Ett välgjort och balanserat vin med mycket karaktär, komplexitet och ett lite alkoholvarmt avslut med en försiktig nyans av ekfat. Ett välsmakande och högkvalitativt rosévin som visserligen kostar en rejäl slant men det levererar också en smakupplevelse utöver det vanliga.

Rosévin från USA

District 7 Pinot Noir Rosé 2021 (92484), Monterey, Scheid Family Wines, 129 kr

Tillgängligt rödbärigt rosévin med frisk frukt av smultron, blodapelsin, blodgrape och granatäpplen.

Orange vin från Argentina

Trapiche Pure Rosé 2021 (93539), Mendoza, 120 kr

Frisk och ren, blommig frukt av hallon, melon, röda vinbär, örter och en bra eftersmak med balans, syra och mineraler.

[drinklist id="101181"]