Bäst i test vecka 29 - Systembolagets beställningssortiment
I bäst i test vecka 29 har vi plockat fram fyra lysande viner där två har ursprung i Frankrike, ett i Österrike och ett i Italien. Alla fyra är värda den lilla ansträngningen att få hem men ge lite extra uppmärksamhet åt Xavier Vinons Arcane La tempérance. Det är verkligen ett fantastisk vin.
Du hittar över 10 000 viner i Systembolagets beställningssortiment. Vinerna är inte provade av Systembolaget själva utan har tagits in av importörerna. I artikelserien Bäst i test väljer vi varje vecka ut ett antal viner i just beställningssortimentet som vi betygsätter och recenserar.
Varje vecka recenserar vi på Vinbanken ett antal viner i beställningssortimentet. Om du till exempel är ute efter ett nytt husvin eller om du helt enkelt tröttnat på utbudet i den fysiska butiken, så är Bäst i test – Systembolagets beställningssortiment ett bra alternativ om du vill upptäcka nya viner.
3-8 dagar innan vinerna kommer fram
Generellt sett tar det 3-8 dagar innan vinerna kommer fram efter att du beställt dem. Vi på Vinbanken kommer i artikelserien Bäst i test främst fokusera på viner som kostar mellan 120 och 350 kronor, men om vi skulle hitta något som sticker ut utanför det spannet så kan vi komma att recensera och betygsätta även det. I artikelserien kommer vi även ha lite mer fokus på producenterna och berättelserna om vinet, än vad vi brukar ha i våra ordinarie recensioner. Vinerna som vi recenserar kommer troligtvis vara tillgängliga ett tag åtminstone, då vi säkerställt att de finns inne hos importörerna.
Bäst i test vecka 29 - Systembolagets beställningssortiment
Birgit Eichinger Ried Hasel Grüner Veltliner 2020 (52879), Österrike, Kamptal, 179 kr, 17 poäng (++)
Harmoniskt och lätt aromatiskt med gröna päron, äpplen, timjan, citrus, grapefrukt, fina eleganta mineraler, lätt sälta och eleganta syror. En välgjord och elegant grüner veltliner med mycket karaktär och fantastisk harmoni. Notera att när ni söker efter detta vin är det årgången 2020 som levereras även om det står en annan årgång på Systembolagets hemsida. Servera till stekta abborrfiléer med gaffelmosad potatis och gräslökssås. Birgit Eichinger importeras av Vinovativa.
Familjen Eichinger grundade företaget Birgit Eichinger 1992 i regionen Kamptal i Österrike. Idag har man 14 hektar vingårdar och tillverkar runt 80 000 flaskor per år. Nationaldruvan grüner veltliner står för större delen av produktionen men även familjens rieslingviner håller världsklass och bidrar till att placera Eichinger bland Kamptals främsta producenter.
Domaine Begude Sauvignon Blanc 2020 (75317), IGP Pays d'Oc, EKO, 155 kr, 16 poäng (+)
Klingande ren och aromatisk frisk frukt med gröna päron, äpplen, kalk, vita blommor och en gnutta fläder. Medelfyllig, elegant, knastertorr och frisk smak med citrongräs, mineraler, havssälta, balans och en underbart frisk och krispig syra. En hårsmån från gränsen till ett fynd men väl värt ansträngningen att få tag i några flaskor. Servera till skaldjur eller vit fisk med buerre blanc och färsk potatis. Domaine de la Begude importeras av Vinovativa.
Ett par mil öster om Marseille och en knapp mil norr om Medelhavet ligger Domaine de la Begude. Egendomen var under lång tid en rastplats på vägen mellan Toulon och Marseille. Namnet Begude kommer av ”beguda”, där man stannar och äter på provencalsk dialekt. 1996 togs egendomen över av Guillaume Tari vars familj ägt Château Giscours i Margaux fram till 1995. Domaine de la Begude är mest känt för sina Bandolviner och mourvedre är flaggskeppet bland de odlade druvorna men får allt mer uppmärksamhet för sina vita viner.
Tenuta Frescobaldi di Castiglione (72834), Toscana, Montespertoli, 199 kr 17 poäng (++)
Frisk, ung och intensivt mörk fruktighet med violer, björnbär, blåbär, plommon, körsbär och kryddor. Välbalanserad, mörk fyllig smak med kaffe, choklad, kryddor och fat med bra längd och underbar koncentration. Drick 22-28. Gjort på en blandning av cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc och sangiovese. Servera till bistecca alla fiorentina med vitlökssauterad spenat. Frescobaldi importeras av Spring Wine.
Familjen Frescobaldi har varit vinodlare i Toscana sedan 1300-talet. Detta gör att de hör hemma bland skaran av familjer som har varit aktiva inom vinnäringen längst tid men historien går längre tillbaka i tiden än så. Det finns dokument som visar att Frescobaldis ägde grundegendomen Tenuta Castiglione redan på 1000-talet. Går man in på frescobaldi.com och klickar sig fram till Tenuta Castiglione möts man av ”c´era una volta” – det var en gång och så följder berättelsen om hur familjen blev vinodlare i Toscana för 700 år sedan.
Xavier Vignon Arcane La Tempérance (57106), 209 kr 17,5 poäng (++)
För tre veckor sedan skrev vi om Xavier Vignons Arcane L´Eotoile. Jag blev så förtjust i vinet att jag beställde både det och några andra viner i Arcaneserien och förtjusningen har inte blivit mindre efter att ha provat även dessa. Xavier Vignon importeras av Philipsson & Söderberg.
Stor doft med varmt mogna bär som björnbär, vildhallon, mörka körsbär och salvia. Härligt koncentrerad smak med kompromisslöst fokuserad frukt som kombinerar kraft och elegans på ett imponerande sätt. Lång eftersmak med blommor, kryddor, tobak och läder. Bör luftas rejält. Dekantera gärna 6-8 timmar innan det ska drickas. Hatten av för ett fantastiskt vin till ett så överkomligt pris. Servera till grillade, glacerade lammracks med ugnsbakad potatis.
Xavier Vignon är en nytänkare med rötter i norra Frankrike. Han har ett brinnande intresse för vin och har hämtat kunskaper som har format honom från en stor del av den vinproducerande världen. I Sverige känner vi mest igen hans Chateauneuf-du-Pape som alltid hör till de mest prisvärda vinerna från detta område. I serien ”Arcane” lyfter Xavier Vinon flera områden och druvsorter från södra Rhônedalen. Men han signalerar också andra funderingar kring hur vi gör vin. Arcane Temperance är likt L´Etoile är ett ”multi-vintagevin” men denna gång en blandning av lika delar av årgångarna -15, -16, -17 och -18. Temperence och är gjort på druvor från AOC Cairanne, som tidigare marknadsförde sina viner under Côtes-du-Rhône, men som fick eget AOC så sent som 2016. Temperance är gjort på 90% Grenache och 10% syrah . Vinet har jäst i 200 liters glasdemajeanner och har därför inte fått kontakt med syre. Ge därför Temperance möjlighet att luftas rejält. Ni kommer märka hur det lägger på mer vikt och får mörkare frukt när det får tid att utvecklas.