Alltfler rapporter bekräftar fingertoppskänslan. Vin med hög alkoholhalt och tät smak som drivs av hög extraktrikedom är på tillbakagång. Medan vin från svala klimat och växtplatser är på gång fram. Möjligen är samma viner även mer återhållna men framförallt är de viner med tydlig syra. Fruktsyran är helt enkelt nödvändig när vinet ska matchas till mat. Hur och vad man än gör i köket så blir kombinationer alltid bäst tillsammans med de något stramare vinerna.
Läs artikeln från nyhetsbrevet India Wine Acadamy här om vad som är på gång i Storbritannien. Intresserade kan följa Systembolagets utmärkta rapportering via pressmeddelanden på hemsidan. Gå hit. Senaste statistiken för den svenska markanden visar på en liknande trend, om än ur monopolperspektiv. Sjunker gör försäljningen för vin från Chile, Sydafrika och Australien. Mot trenden går vinlandet Argentina. En stark ökning hittar man för vin från Spanien och Tyskland medan ökningen varit moderat för vin med ursprung Italien. Men siffror kan vara svåra att tyda. Exempelvis rankas Spanien idag som Europas svar på nyavärldenviner...och så var det där med monopolförsäljning...