Laddar annons
24 Feb, 2011
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Veckans tips, två vita under 100 kronor

I det ordinarie sortimentet byter vinerna årgång löpande. Det är inte ovanligt att vinskribenterna provar ett hundratal viner som bytt årgång samtidigt med de nya dryckerna, vin och andra. I den senaste provningen dök champagnen från förra veckans tips upp precis som de två vita vinerna här idag utmärkte sig på ett bra sätt.

Att prova vin och recensera smak och upplevelse är såklart en uppgift och ett jobb som vilket annat, och ändå inte. Att bedöma vin på ett bra sätt, oavsett erfarenhet, hänger ofta ihop med "personligt allmäntillstånd". En "bra" provare är utvilad, har god allmänkondis och är frisk. Förkylning exempelvis går bort. Är det illa kan man helt enkelt inte prova. Som tur är finns flera provningstillfällen i det fall att orken tryter eller om man tillfälligtvis skulle ha förhinder. Få, om någon, är de som provar allt på ett och samma tillfälle. Att gå på provningen en andra gång ger också tillfälle att stämma av vissa viner/smaker ytterligare en gång. Hur ofta gör vi då "det", - ja, tro det eller inte men det är provning på Systembolaget i stort sett varje månad.

Ruppertsberger Nussbein Riesling Kabinett 2008 (5901), Tyskland, 65 kronor
Blommig, söt doft. Smaken är halvtorr med inslag av grapefrukt, äpplen och päron. En liten honungston hittar man också i smaken. Trevlig.
Betyg: 4
Passar till: Currykyckling, sushi, sötsur räksoppa. Gravad lax.

Château Bonnet 2010 (4151), Frankrike, 89 kronor
Doften är örtig, fruktig av päron. Smaken torr, medlefyllig. Grön frukt, päron, vinbär med fläderton och inslag av örter som timjan, och gräsgrön friskhet.
Balanserad, bra längd.
Omdöme: Bättre än på länge. Lufta gärna vinet innan servering.
Betyg: 4
Passar till: örtkryddade parmarullar, grillad grön sparris, kokt fiks med örtgröna tillbehör, sky- eller vitvinsås.

Båda vinerna provade: 2011-02-14