Eko eller hĂ„llbar vinodling, vilket gĂ€ller framöver och Ă€r det skillnad? Man kan frĂ„ga sig om det traditionella ekovinet Ă€r pĂ„ vĂ€g bort. Ingenting tyder pĂ„ det â Systembolagets försĂ€ljning av ekoviner ökade med 71 procent 2007. Men ju mer miljömedveten konsumenten blir, desto fler krav kommer det att stĂ€llas pĂ„ att producenterna tar hĂ€nsyn till hela miljön, Ă€ven den utanför den egna vingĂ„rden.
â Vid den senaste vinklimatkonferensen i Barcelona pratades det relativt lite om ekologiska viner. Helhetsperspektivet var mer i fokus, hur man som vinproducent kan minska den egna miljöpĂ„verkan genom till exempel alternativa energikĂ€llor eller lĂ€ttare förpackningar, menar Systembolagets omvĂ€rldsanalytiker, Maria Erlandsson.
â KlimatförĂ€ndringarna, med varmare medeltemperaturer som hotar traditionella vinomrĂ„den, har gjort att producenterna nu verkligen ser allvaret med koldioxidutslĂ€ppen.
Ekovin kan förvisso vara hÄllbart odlade men vinodlingar som faller in under begreppet "sustainable wines" Àr inte nödvÀndigtvis Eko-viner dÄ de krÀver sin certifiering. NÄgot som inget av de allra bÀsta eko eller hÄllbart producerade vinerna pÄ Systembolaget Àr. Jag tÀnker pÄ producneter som Deiss, Chapoutier och Nicolas Joly.
Veckans vita eko
6906 Carl Reh Organic Riesling 2008, Tyskland, 69 kr
Fin, lÀttsam fruktsmak av Àpple och framförallt pÀron. Frisk, trevlig eftersmak. Okomplicerad.
Betyg: 3+