Laddar annons
18 Feb, 2009
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Veckans vita EKO smakar toppen

Eko eller hållbar vinodling,  vilket gäller framöver och är det skillnad? Man kan fråga sig om det traditionella ekovinet är på väg bort. Ingenting tyder på det – Systembolagets försäljning av ekoviner ökade med 71 procent 2007. Men ju mer miljömedveten konsumenten blir, desto fler krav kommer det att ställas på att producenterna tar hänsyn till hela miljön, även den utanför den egna vingården.

– Vid den senaste vinklimatkonferensen i Barcelona pratades det relativt lite om ekologiska viner. Helhetsperspektivet var mer i fokus, hur man som vinproducent kan minska den egna miljöpåverkan genom till exempel alternativa energikällor eller lättare förpackningar, menar Systembolagets omvärldsanalytiker, Maria Erlandsson.

– Klimatförändringarna, med varmare medeltemperaturer som hotar traditionella vinområden, har gjort att producenterna nu verkligen ser allvaret med koldioxidutsläppen.

Ekovin kan förvisso vara hållbart odlade men vinodlingar som faller in under begreppet "sustainable wines" är inte nödvändigtvis Eko-viner då de kräver sin certifiering. Något som inget av de allra bästa eko eller hållbart producerade vinerna på Systembolaget  är. Jag tänker på producneter som Deiss, Chapoutier och Nicolas Joly.

Veckans vita eko
6906 Carl Reh Organic Riesling 2008, Tyskland, 69 kr
Fin, lättsam fruktsmak av äpple och framförallt päron. Frisk, trevlig eftersmak. Okomplicerad.
Betyg: 3+