Laddar annons
Vin till Mellofesten – tips på sprudlande viner
1 Feb, 2024

Vin till Mellofesten – tips på sprudlande viner

Plocka fram snacksen, inta bästa position i soffan och sätt på SVT på tv:n. Det är dags för Melodifestivalen och vi har tagit fram våra bästa tips på vin till Mellofesten. 

Det är något charmigt med den svenska hysterin kring Melodifestivalen. Varje år så förnekar vi att vi ens tycker om mello, än mindre att vi tittar på spektaklet, men ändå slås tittarrekord år efter år. Vi sitter bänkade där och förbryllas över det ena numret för att hylla det andra numret rejält. Vi hejar på våra favoriter och vi diskuterar sinsemellan vem som egentligen varit bäst. Men när du sitter där och blir sugen på ett mellovin, vad ska du välja då? Vi har tagit fram våra bästa tips på vin till Mellofesten. Det är helt enkelt viner som vi anser passar bra när det vankas mello och häng i soffan. 

Vin till Mellofesten – tips på sprudlande viner

Vad är då egentligen ett mellovin? Det är helt omöjligt att svara på, utan vi har gått på vår lilla magkänsla kring vad vi anser är passande melloviner till mellofesten. Det kan vara kändisviner som kommer från artister, eller så kan det vara ett vins karaktär som gör att vi anser att det är ett mellovin. Oavsett vad så kommer dessa viner passa riktigt fint när det vankas mellofest. Vi har valt ut allt från cava till röda viner och vi fick även med ett vitt italienskt vin. 

Cava PH Style Brut by Lena Philipsson

Cava PH Style Brut by Lena Philipsson

spanienSpanien
750 ml
11.5%

Lena PH är en av få schlagerdrottningar i Sverige. Och vad är då inte mer matchande än att fira mellofesten med henne bubbel. Visst, det är ett kändisvin, men det är ett himla bra sådant. Det är så pass bra att vi utsåg det till bästa kändisvin 2023 och vi står bakom det fullt ut. Detta är en okomplicerad cava med tydliga toner av gröna lagom mogna äpplen, lite små friska pärontoner, kex och ett rejält limebett. Frisk, fräscht, välbalanserat och charmigt. Perfekt mellobubbel från den småländska schlagerdrottningen Lena PH. 

101 kr
Hola MZ Cava by Måns Zelmerlöw

Hola MZ Cava by Måns Zelmerlöw

spanienSpanien
750 ml
11.5%

Ännu en cava? Japp, och den här gången är det Måns Zelmerlöw som står bakom bubblet. Även här får vi ett imponerande kändisvin men med en gnutta mer djup i sig än vad PH:s cava har. Här är det en lite mer uppenbar nötighet i vinet, vilket ger vinet en lite större tyngd. Välgjort, friskt och härligt. Måns har blivit en rejäl mellokaraktär på senare tid, och det här vinet passar alldeles utmärkt till mellofesten. 

111 kr
Nashville Stories Jill Johnson, Organic Rosé

Nashville Stories Jill Johnson, Organic Rosé

2022
italienItalien
750 ml
12%

Mellofesten pågår från 3 februari till 9 mars, och enligt många är det på tok för tidigt för rosévin. Men om det är mellofest så är det mellofest, och då ska man dricka rosévin enligt oss. Detta är en personlig favorit om man ser till vin kontra pris. Detta är så där oskyldigt sommarbärigt att man får ett leende på läpparna. Det som framförallt imponerar med det här vinet är att det inte blir godisaktigt, utan det är smultronen, de mogna jordgubbarna, skogshallonen och den lilla gnuttan apelsinskal som ständigt är i fokus och ger vinet en rejäl knuff mot det fräscha hållet. 

91 kr
Monastrell PH Style

Monastrell PH Style

By Lena Philipsson, 2022
spanienSpanien
750 ml
14%

Om man skulle bli sugen på rött bland allt mellosnacks som finns på bordet så kan vi varmt rekommendera Lena PH:s sydspanska rödpang. Det har hamnat lite i skuggan av cavan, men det är ändå ett vin som levererar förvånansvärt mycket för den blygsamma pengen. Det har en härlig fruktmognad i sig med mogna jordgubbar och skogshallon, men här finns även en tydlig fatkaraktär och en uppenbar kryddighet. Välgjort vin och sådär charmigt fruktigt som gör att det passar finfint till mellofesten.  

101 kr
P.Lex  Pinot Grigio

P.Lex Pinot Grigio

2022
italienItalien
750 ml
12%

Sätt händerna upp i taket, såklart, ska vi dricka pinot grigio till mellofesten, såklart! Petter Alexis är väl långt ifrån en melloprofil, men det går inte att bortse från att han är en enormt kunnig och grym vinkännare, vilket han även visar genom samtliga viner han har. Hans pinot grigio är väldigt druvtypisk med den där uppenbara pärontonen som följer med en i både doft och smak. Här finns även en ton av fläderblom och citruszest. Okomplicerat, läskande och perfekt vitt vin till mellofesten.

101 kr