Laddar annons
25 Aug, 2014
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Vin till svamp

Hur ska man välja vin till svamp? Som vanligt beror det mest på hur den tillagas och med vilka tillbehör. Den läckra smaken umami ställer krav på dryckesvalet. Såväl vitt som rött vin kan fungera till svamp, även öl. Eller varför inte lyxa till det med ett glas champagne.

Visst var det enkelt när den grundläggande regeln var vitt till fisk och rött till kött? Men också alldeles förfärligt tråkigt. Nu finns det massor av spännande kombinationer att testa sig fram med, men visst är det fortfarande vissa regler som är inpräntade i sten. En röd köttbit exempelvis kräver ett kraftigt ”rödplonk”, för att citera en släkting.

Man skulle kanske kunna säga att många svampsorter är grönsakernas ”röda kött”, om ni förstår vad jag menar. Kraftiga, jordiga, köttiga smaker. Blir väldigt bra med rött vin till, pinot noir är ett bra förslag.

Fast en köttig portobello med vitlök och persilja är en sak, milda, mjuka champinjoner i en gräddig stuvning något helt annat. Här kommer några vintips till svamp, uppdelade på typ av tillagning och sort.

Kombinera vin och mat med svamp

Champinjoner i gräddstuvning, gratinerade på vit toast med mild osttopping:
Välj en chardonnay, gärna med lite ekfatstoner. En bourgogne eller nya världen, kanske tar du en champagne till ett festligt tillfälle. Ett rött vin på pinot noir blir också väldigt gott, om du är mer sugen på rödvin.

Svamprisotto:
Åh, denna ljuvliga anrättning ”to die for”, om den är väl tillagad. Prova en smakrik vit italienare från norra Italien; Soave eller Gavi. Eller om du känner dig som en vinnare och på riktigt gott humör; en roséchampagne med några år på nacken.

Svamp i tomatsås med pasta:
Här blir det förstås en sangiovese, pronto! En Chianti Classico blir alldeles perfekt. Välj en smakrik ale om du är törstig och vill ha bubblor.

Stekt eller grillad portobello:
Det goda alternativet till en biff, oavsett om du är vegetarian eller inte. Kraftig smak och köttig konsistens. Välj ett kraftigt rött vin som du gillar. Kanske en shiraz eller cabernet sauvignon.

Svampsoppa:
En svampsoppa är oftast ganska ”mjuffig”, det vill säga rund och gräddig i smaken. Följ tipsen till stuvade champinjoner ovan.

Svamp i olja, vinäger, vitlök:
Torrt vitt vin eller en torr rosé. Eller prova med en lager.

NYA TIPS PÅ VIN tilL SVAMP, TOPP 10 RÖDA VINER TILL SVAMP

Vin till svamp - några förslag

Champagne

Palmer Blanc de Blancs 2008 (7553), Frankrike, 299 kr
Lyxa till det med äkta bubblor. Vinner absolut på lagring, men är inte dum nu heller. Brödig smak med toner av gula äpplen och bröd. Servera till mild svamptoast.
Betyg: 4+

De Saint Gall Brut Rosé (BS 7417), Frankrike, 249 kr
Friskt, bärigt med citrustoner. Festligt och fräscht. Lägg i källaren ett år eller två. Servera sedan till risotto.
Betyg: 4-

Vitt vin

Les Fumées Blanches Sauvignon Blanc 2013 (22139), Frankrike, 81 kr
Francois Lurtons prisvärda, torra och krispiga sauvignon blanc är aromatisk. Prova till svamp i olja.
Betyg 3+

Vicar's Choice Barrel Fermented Chardonnay 2013 (2188), Nya Zeeland, 99 kr
Smakrik och fruktig chardonnay med tydliga ektoner som ändå inte tar över. Till gräddiga champinjoner.
Betyg: 3+

Monti Garbi Soave 2012 (2078), Italien, Box 3000 ml, 209 kr
Laga en rejäl laddning svamprisotto, tappa upp vinet på karaff några minuter innan servering. Fruktigt av päron och inslag av örter.
Betyg: 3

Rosévin

Côtes du Rhône Rosé Calvet 2013 (2219), Frankrike, 79 kr
Rosévin som inte fjäskar. Lite bittra toner av grape och örter. Bra matrosé till mycket bra pris. Till svamp i olja med en fin salami till.
Betyg: 3

Rött vin

Irony Pinot Noir 2012 (6694), USA, 141 kr
Smakrik pinot med såväl kryddighet och fruktighet. Välj till smakrik svampanrättning.
Betyg: 4-

Piccini Chianto 2012 (22467), Italien, 79 kr
Budgetchianti med högsta DOCG-beteckningen. Kryddig och bärig sangiovese med de typiska körsbärstonerna. Drick till pasta med svamp och tomatsås.
Betyg: 3+