vinbanken-rott-vin-till-svamp-topp-10

TOPP 10 – röda viner till svamp

Favoritmarkera

RÖDA VINER. Vilka röda viner som passar till svamp är inte svårt att svara på. Således är TOPP 10 listan utökad med fler vinförslag.

Urvalet skulle också kunna vara betydligt större. Här är några favoriter och hoppsan, nu har vi inte med Rioja – ett distrikt vars röda viner givetvis också gör sig mycket bra till “svamp”.

Svamp är en vinvän och charmar de flesta vinerna förutom sötare roséerna.

Det går även bra att servera smakrika, gärna fylligare, fatlagrade vita viner till rätter med svamp. Ingredienser i maten precis som vinets karaktärsdrag avgör. Tänk på vinets textur i jämförelse till maten, och försök uppskatta om de båda håller någotsånär samma nivå i smakrikedom och täthet.

Röda viner till svamp – TOPP 10

1. Château de Seguin 2016 (3958)

Bordeaux Supérieur Frankrike, 99 kr
Druvor: 65% merlot, 35% cabernet sauvignon
Alkoholhalt: 13,5%
Medel/fyllig, sötmogen mörk frukt, inslag av tobak, strama tanniner men också mogna vinbär och en lätt fat-tobakston. Fin, saftigare längd. Trevlig och användbar.
Betyg: 4

2. Cacique Maravilla Pipeño Pais 2017 (2418)

Agricola y Vitivicola Cacique Maravilla SPA, Chile, 99 kr
Druvor:
Alkoholhalt: 11%
Smak: Medelfyllig, frisk, röd-fruktig, saftig smak med tydligt bett av nästan bittra fatinslag, kryddiga smaker och örtig twist. Fin längd. Vardagsvin. En vinnare till mat, röd frukt i kombination till personlig krydda. Fläskkött med smörstekt svamp, ja tack gärna!
Betyg: 3+

3. Cannonau di Sardegna Riserva 2015 (2004)

Tenuta Sella & Mosca, Cannonau di Sardegna Italien, 119 kr
Druvor: Cannonau
Alkoholhalt: 14%
Fyllig. Fruktig med drag av läder, utvecklad lätt torkade apelsinton, rosor med inslag av oliver och pinjenötter. Stramare tanniner, rejäl frukt.
Betyg: 4

4. Masi Campofiorin 2015 (5123)

Venetien Italien, 129 kr
Druvor: 70% corvina, 25% rondinella och 5% molinara.
Alkoholhalt: 13%
Smak: Medelfyllig. Stram kärnig körsbärsfrukt, tydligt kryddig, smakrik med drag av choklad och vanilj. Smakar mycket, kryddig kärnigt.
Passar till: Svampasta med krämig sås, till hemmagjord pizza eller en grillad biff är inte heller fel!
Betyg: 4+
Läs mer om Masi och Campofiorin av Anders Röttorp eller läs om provningen, och se filmen med Raffaele Boscaini.

5. Montefalco Ross Ziggurat 2015 (2743)

Tenuta Lunelli, Montefalco Italien, 139 kr
Druvor: 70% sangiovese 15% sagrantino samt 15% cabernet sauvignon och merlot.
Alkoholhalt: 15%
Medel/fyllig. Fruktig, körsbär och viol. Trevligt uppgraderat husvin med mustig personlighet och varmt driv. En köttbit, gärna vilt som ren eller hjort med svampstuvning gör sig bra här.
Betyg: 4

7. 7 Fuentes Suertes del Márques 2016 (2763)

Suertes del Marques, Valle de la Orotava Spanien, 149 kr
Druvor: Listán negro och tintilla.
Alkoholhalt: 13%
Smak: Medelfyllig, sötbärig och röd-fruktig smak med blommig rondör, inslag av viol, rosor och lakrits som en knivsudd örter. Tät, koncentrerad sötma och fat-smak. Extraherad med stil, fruktsötman är dock påtaglig.
Matcha med rätter som en ugnsstekt kalkon, en gelé och stuvade kantareller.
Betyg: 3+

8. GR-174 2017 (2770)

Casa Gran del Siurana, Priorat Spanien, 155 kr
Druvor: 35% garnatxa, 25% cabernet sauvignon , 12% syrah , 12% samsó, 12% merlot, 5% cabernet franc.
Alkoholhalt: 15%
Fyllig. Stramsyrlig smak av mogna blåbär och svarta vinbär, liten sötma av skogshallon. Kärnig med strama tanniner. Bitig och stram. Gärna till mat med gräddig sås.
Betyg: 4

9. Le Volte dell’Ornellaia 2016 (32472)

Toscana Italien, 169 kr
Druvor: 50% merlot, 30% sangiovese och 20% cabernet sauvignon.
Alkoholhalt: 14%
Fyllig smak av mörka körsbär, svartvinbär, med inslag av plommon, fat, choklad och kryddor. Smakrik med fin längd, bra syra och mediumstrama tanniner.
Betyg: 4+

10. Métairie d’Alon Pinot Noir Le Village 2016 (73278)

Frankrike, 169 kr. BS
Druvor: Pinot noir
Alkoholhalt: 13,5%
Medelfyllig, bärigt och rödfruktigt vin med inslag av körsbär, skogsbär, blommor, lakrits och kryddor som peppar. Rund och lång eftersmak i svalare tappning ger smaken finess. Servera till stekt vildandbröst med potatis och svamprösti och rödvinsås.
Betyg: 4+

Utgå från detta recept men leta också upp recept på rösti, Vin till stekt vildandbröst.

11. Lo Tros 2015 (71954)

Vinergia, Priorat Spanein, 179 kr
Druvor: 60% cariñena 40% garnacha
Alkoholhalt: 14%
Rödblå, mörk färg. Doften är tydlig, fruktig, parfymerad med isnlag av fat. Fyllig, fruktig smak i blå toner, en knivsudd sötma av röda bär, ett kärnigt och skönt spänstigt drag med inslag av örter och fat. Tanninerna är fruktiga, ungdomligt syrliga och strama. Eftersmaken tydlig. Ungt vin som i dagsläget är perfekt att servera till en vilträtt. Men också ett vin för att spara och har man inte möjlighet än mer än några få år lär det ändå göra stor, och positiv smakskillnad.
Betyg: 4+

I denna artikel, längre ned mot slutet kan du läsa mer om odlaren Roger Grifoll i Priorat, som står bakom Lo Tros.

12. La Bastide Blanche 2016 (2262)

Earl Bronzo, Bandol Provence, 189 kr
Druvor: 70% mourvèdre, 25% grenache, 3% cinsault och 2% carignan
Alkoholhalt: 14,5%
Fyllig. Rik, mörkfruktig smak, fruktiga tanniner, inslag av viol, örter med lätt parfymerad avslutning. Nyanserad och läcker. Personligt vin som förgyller varje finare middag. Ett vin att njuta av och diskutera. Viltkött, gärna älg med gräddig svampsås passar utmärkt.
Betyg: 4+

Kommentera