Laddar annons
18 Aug, 2014
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Ont om glutenfri öl för glutenintolerant

Det är ont om glutenfri öl. Fortfarande. En sökning på öl på Systembolaget ger 2114 träffar. Av dessa är sex öl glutenfria. En av hundra svenskar är glutenintolerant så ett något större utbud skulle det kanske finnas utrymme för?

För ungefär ett år sedan skrev Vinbanken om att det fanns få öl för glutenintoleranta. Då fanns det fem stycken som var glutenfria. Nu finns det, håll i er, hela sex stycken. Förlåt att jag raljerar, men en liten snedfördelning verkar det väl ändå vara?

Man vet inte riktigt varför man får celiaki, som är den medicinska termen. Det är en autoimmun sjukdom, det vill säga att kroppen bildar antikroppar mot den egna vävnaden. Det är alltså inte en allergi, som det ibland felaktigt benämns. Man blir aldrig frisk, en person som är glutenintolerant kan aldrig äta, eller dricka för den delen, livsmedel som innehåller gluten.

Nya gränsvärden för glutenfritt

I februari 2009 infördes nya gränsvärden för gluten inom EU. De trädde i kraft 2011. Förutom nya gränsvärden så togs benämningen ”naturligt glutenfritt” bort och istället introducerades begreppet ”mycket låg glutenhalt”.

Produkter som har mindre än 20 ppm (parts per million = 1 mg gluten per kilo) får märkas med ”glutenfri” och de som har 21-100 ppm får märkas med ”mycket låg glutenhalt”. Produkter med sådan märkning testas.

En person som är glutenintolerant rekommenderas inte ett större intag än 50 mg gluten per dag. Det allra bästa är förstås att undvika gluten helt.

En del ölsorter (se Livsmedelsverkets rapport via länk nedan), framför allt lager, innehåller väldigt lite gluten, någon har ingen mätbar gluten alls, så dessa kan förstås vara godkända att dricka även för en glutenintolerant. (Kolla innehåll och kolla alltid med din dietist!)

 

Glutenfri öl

En del öl som är glutenfria produceras av glutenfria ingredienser, som majs och durra. Andra genom att man under bryggningsprocessen minskar mängden gluten. Carlsberg Sverige distribuerar två glutenfria öl på Systembolaget.

- Både intresset för och utbudet av glutenfri öl har växt sedan vi lanserade Saxon 2007 som första glutenfria öl på Systembolaget. Idag finns det sex olika glutenfria öl på Systembolaget och försäljningen ökade totalt med 50 procent förra året. Carlsberg Sverige distribuerar två sorter; Estrella Damm-Daura och Saxon. Estrella Damm-Daura har fast listning och växer så det knakar, med en femdubbling av volymen under det senaste året. För Saxons del har försäljningen gått åt motsatt håll med en stadig minskning, vilket lett till att den har förlorat sin fasta listning och kan idag endast köpas genom beställningssortimentet, säger Henric Byström som är kommunikationschef på Carlsberg Sverige.

Corona som tolereras av många glutenintoleranta har varit svår att få tag på i sommar.

- Efter sommarens bristsituation börjar vi nu få mer kontinuerliga leveranser och räknar med att det ska vara stabilt igen i september, säger Henric Byström.

Marc Eysermans är Brand Manager för öl på Galatea, branschledande inom importerad öl i Sverige, och han håller med om att efterfrågan ökar.

- Efterfrågan på glutenfri öl ökar hela tiden. Vi säljer mest på krogen, cirka 60 procent av vår glutenfria öl, St Peters G-Free, säljs där. Ett problem som många kunder upplever är att sortimentet av glutenfri öl på Systembolaget byts ut för ofta. Man hittar en sort som man tycker om och mår bra av och plötsligt är den borta.

Glutenfri öl på Systembolaget

Estrella Damm Daura (1532), 5,4 %, Spanien, 14,90 kr för 330 ml
En lager med liten smak av malt och bröd, måttlig beska.

Saxon Glutenfri, (1519) BS säljs i kolli om 24 st, 4,1 %, Finland, 13,90 kr för 500 ml
En anonym lager utan mycket smak.

Zatec Gluten Free Beer (1550), 4,5 %, Tjeckien, 17,50 kr för 330 ml
En lager som inte sticker ut, med måttlig beska.

Green's Blond Ale (1328), 5,7 %, Belgien, 25,10 kr för 330 ml
Belgisk ale, från början skapad av Darek Green som själv är glutenintolerant. Relativt smakrik med toner av kåda och halm.

Green’s Dark Ale (1306), BS kolli om 24 st, Belgien, 5,8 % 25,10 för 330 ml
Något fylligare än den blonda Green's, med litet inslag av kaffe och choklad.

St Peter’s G-free ale (1577) BS kolli om 12 st, 4,2 %, Storbritannien, 36,30kr för 500 ml
St Peter’s G-Free görs på durra, en sorts gräs som går att jäsa. Denna ale smakar också ganska gräsigt med fin beska och lite citrustoner.

Against the grain ale (89136), BS kolli om 12 st, 4,5 %, Storbritannien, 39,90kr för 500 ml
Citrustoner, en viss bitterhet och en del smak av humle.

Sammanfattningsvis så är de öl som är glutenfria inte särskilt fylliga och smakrika, men några är ändå helt okej, särskilt en varm sommardag och välkylda.

Länk till Livsmedelsverkets rapport om gluten i must, öl och andra maltdrycker

Källa: Livsmedelsverket och Celiakiförbundet