Laddar annons
24 Apr, 2015
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Vinköplistan # 17 | Chablisproducent J M Brocard äger

Den franske vinproducenten J M Brocard rockar om inte fett i alla fall helt suveränt på den svenska vinscenen. På ett obegripligt konsekvent sätt har huset levererat den ena goda årgången efter den andra, i alla kvaliteter.

Vinköplistan har under våren nästan kunnat lista ett nytt vin, vin med ny årgång, från J M Brocard, varje vecka. Så även denna. För mig är det på ett sätt extra roligt att berätta detta för jag har tidigare, säg till för fyra år sedan ungefär, sagt och tyckt att svavelgenomslaget till vinerna var på tok för stort. Senare års nedtrappning har gett resultat och det med besked.

För alla rödvinslovers finns också förslag i listan precis som det enkla, men supersäkra vita vinvalet Muscadet Sèvre et Maine sur lie. Som extravin toppar vi med ett vitt rhônevin, de gör sig ju alltid så bra till mat. Prova gärna. Trevlig helg!

Vitt vin upp till 90 kr

Muscadet Sèvre et Maine sur lie 2013 (2275), Gadais Père & Fils, Muscadet Frankrike, 79 kr
Torr, medelfyllig. Stram syrlig smak av uttalade äpplen. Ren och krispig. Suveränt bra vinköp i enklare genren
Det här måste vara ett av de bästa vinköpen av alla, i den låga prisklassen. Passar alltid, för alla och om vin-novis eller vinkännare. Säkert vinköp. Serveras till fördrink eller till sallader och lätta rätter, gärna med en citrustwist.
Betyg: 4+

Vitt vin upp till 170 kr

Chablis Premier Cru Beauroy 2013 (7125), J M Brocard, Chablis Frankrike, 174 kr
Torr, medel/fyllig nyanserad och mycket frisk smak av gula och gröna äpplen, mogna päron, tydlig mineralton, örter och citrus. Ett lätt drag av bröd skymtar bakom frukten, jäst ’sur lie’ månntro för extra nyans?, eller mervärde av plats, tillverkning och ursprung. Stor eloge till producenten som går från klarhet till klarhet. 2013 räknas därtill som ett knepigare år i Chablis. Festvin per definition, till den fina vita fiskrätten.
Betyg: 4

Rött vin upp till 90 kr

Coteaux Bourguignons 2013 (5474), Antonin Rodet, Coteaux Bourguignons Frankrike, 85 kr
Lätt till medelfyllig rödbärig körsbärston och lätt kryddig smak med inslag av fat, solmogna hallon, lakrits och örter.
Servera till pajer av olika slag, kallskuret och hårdost. Supertrevligt vin i lätt, frisk stil.
Betyg: 4

Rött vin upp till 170 kr

Villa Righetti Ripasso 2012 (76308), Luigi Righetti, Valpolicella Classico Italien, 111 kr
Måste säga det direkt: Jag har aldrig tidigare varit en ’fan’ av producentens viner men med denna provning kan jag konstatera att den förändring jag upplevde när jag senast provade vinet har fortsatt. I positiv bemärkelse. Om det beror på att ’the others’ blivit än sötare i sin smak låter jag vara osagt men är nu säker, denna ripasso är en av de bättre valen i genren och som lyckats behålla lite av sin ursprungstypicitet.
Uppgraderat vardagsvin, passar många rätter i svenska köket, ex oxrullader. Och till fredagsmys.
Betyg: 3+

Extravin, vitt Rhônevin

Côtes du Rhône Blanc 2013 (71947), E Guigal, Côtes du Rhône Frankrike, 99 kr
Torr, medelfyllig smak av gul frukt som persika, honungsmelon, gråpäron med inslag av örter. Lufta gärna vinet innan servering och det inte för att bli av med eventuellt svavel (finns ej här) utan mer för att ge vinet den luft det behöver. Frukten kommer fram bättre. Toppvin i sin genre till många rätter, av kött, fisk eller vegetariskt slag. Prova exempelvis till
grillad biff m pepparrotssmör, grillad grön sparris med brynt örtsmör eller kyckling, halstrad sej m flera och liknande recept.
Betyg: 3

 

#vinköplistan

På den här sidan hittar Du de snabba, säkra, och för tillfället bästa rekommendationerna bland vinerna jag nyligen provat, främst från annonsörers portföljer.