Laddar annons
26 Apr, 2015
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Riesling unplugged med Theresa Breuer

Theresa Breuer säger att hon har ett motto och det är 'lev din passion' vilket är en synnerligen trevlig livsinställning.

I Theresas profession som vingårdsägare får drivkraften ytterligare en betydelse för många fler än henne själv. Som vinvän och tillika konsument går det bara inte att missa att rieslingvinerna från Georg Breuer smakar passion-unplugged.

Egendomen ligger i distriktet Rheingau som följer floden Rhen mellan Wiesbaden och Assmannshausen i rakt öst-västlig riktning. Många anser att Rheingau är de tyska vinernas gräddhylla. Delvis är här mycket brant och Georg Breuers vingård Berg Schlossberg finns en höjdskillnad om hela 90 meter.
.
Höjdskillnaden innebär således att det finns en stor skillnad i jordmånen mellan olika lägen vilket är en av flera anledningar till varför Breuers rieslingviner smakar så pass olika som de faktiskt gör.

Theresa Breuer som har haft ansvar för egendomen de senaste 10 åren berättar att druvorna från alla olika lägen vinifieras separat i så kallade ’small batches om 300 liter’. De cirka 30 ha vingårdar som huset äger tar mellan 4 till 5 veckor att skörda.

På frågan om hon anser att 10 års erfarenhet gjort hennes jobb lättare, svarar Theresa:

- Åh nej, snarare tvärtom! Min första årgång minns jag väl då jag med enkla ord beskrev vinernas smak och med en förvånande lätthet tog beslut om vilka separata delar som skulle ingå i en större blend (helhet). Jag är mycket mer osäker idag, varje beslut bollas med fakta från tidigare årgångar. Det är utan tvekan mycket mer att tänka nu jämfört med tidigare och det blir svårare allteftersom åren går.

I Tyskland är det vanligt att producenter delar på vingårdar, man äger således en del av en större markbit. Jämför med Clos de Vougeot i Bourgogne. Att som Georg Breuer själv ha kontroll på ett helt toppläge som Berg Nonneberg är ovanligt. Vetskapen om hur det ligger till gör mig däremot extra glad för det betyder att Theresas kompromisslösa ambition att göra de bästa av viner, i kombination med passion, ger viner som är utöver de vanliga.

Svenske Markus Lundén, tidigare sommelier, har varit hos Breuer sedan 2004. Sedan 2009 ansvarar han för vinkällararbetet. Theresa som sköter driften i stort är alltid och varje år i vingårdarna under skörden och tillsammans säger de sig vara ett bra team.

Rieslingprovning med Theresa Breuer

GB Spätburgunder rosé 2014 (99232), 119 kr. Lanseras 5 juni 2015
Denna rosé är vinifierad som ett vitt vin. Doften är stor av bär och mineral, smaken torr, medelfyllig och nyanserad. Inslaget av mineral är påtaglig och bärsmaken frisk och spänstig. Topprosé! Har stil, elegans och personlighet.
Betyg: 5

GB Sauvage Riesling 2014 (5899), 115 kr
Druvorna till Sauvage kommer från ’platta vingårdslägen’. Doften är stor och tydlig av äpplen och mineral. Smaken torr, medelfyllig fruktig av äpple, grape och citrus. Fruktsyran är tydlig men inte kantig och eftersmaken tydlig, ren och lång. Vardagsriesling med lika  mycket stil som lättillgänglighet!
Betyg: 4+

Terra Montosa 2013 (5818), 209 kr
Detta vin görs av delar från de olika topplägena. Doften är komplex och tajt, nästan hård. Smaken är torr, medelfyllig och ungdomligt grönfruktig. Strama gröna äpplen, ren fruktsyra. Vinet är för mig ungt, knuten i sin egna kompakta helhet och behöver tid.
Betyg: 3+

Berg Rottland 2013 (74101), 329 kr. Lanseras 1 april
Fruktig, lätt doft med mineralinslag. Smaken är torr, medelfyllig av gröna syrliga äpplen, inslag av persika, citron och mineral. Syran är stram, samtidigt mogen. Vinet ger en lätt och ett mer elegant intryck.
Betyg: 4+

Berg Schlossberg 2013 (97041), 499 kr. Lanseras 5 juni, 180 flaskor
Berg Schlossberg 2013 (98079), 999 kr. Lanseras 4 juni, 12 flaskor
Doften är tydlig, stram av mineral och för mig med en tydlig ’skaldjursdoft’, kalk. Vinet är torrt, medel/fylligt och fruktigt av äpplen, grape och citrus. Inslaget av mineral är på plats och omdömet är det av en förvånande generös smak i jämförelse med den tajta doften.
Betyg: 4

Berg Nonneberg 2013 (95024), 399 kr. Lanseras 22 maj, 120 flaskor.
Fantastisk färg med skimrande gulgrön nyans. Doften är som en smocka, koncentrerad med frukt och mineral. Vinet är torrt, medel/fyllig med smak av klassiska rieslingingredienser som gröna äpple, citrus och grapefrukt. Helheten är koncentrerad, tajt, stram och smaken ung. Omdöme får bli att detta är ett vibrerande riesling wunderkind. Ge vinet tid!
Betyg: 4+


Projekt Roseneck är Georg Breuers sen vinlanserings-projekt och innebär att vinerna släpps till försäljning först fem år efter skörd.

Roseneck 2013
Medel/fyllig med mogen citrusfrukt, stram koncentration och med inslag av kalkliknade mineralkaraktär.
Betyg: 4

Roseneck 2011
Medelfyllig, gulfrisk fruktsmak, aprikoser och gula äpplen. Balanserad.
Betyg: 3+

Roseneck 2007
Osande mineralkaraktär, medelfyllig smak av apple, citrus och grape. Bra längd. Vibrerande helhet, stor koncentration.
Betyg: 5

Roseneck 2003
Gul fruktsmak med en nästintill kryddig touch som ett lätt drag av petroleum.
Betyg: 3

Berg Roseneck Trockenbeerenauslese 2005, 375 ml (producerat 250 halvflaskor)
Bärnstensfärg. Simmig, söt, sammetsliknande smak av torkade aprikoser och äpplen, lätt karamelltwist och lång balanserad eftersmak.
Betyg: 5
Socker: 382,5 gr/L
pH: 9,2

Georg Breuer

Profil: Rieslingvin av klass. Kompromisslös produktion.
Hemsida: Georg Breuer
Vinmakare: Markus Lundén
Importör: Vinunic
I glaset hos: Smaknjutare med faiblesse för stramhet och precision
Drickfönster: Högre kvaliteter bäst om 10 år, kanske mer beroende på vilken årgången är medan Riesling Sauvage är ett 'passar-alltid-vin' i stram, frisk stil.
Bästa årgångar: 2012, 2011, 2009, 2007, 2005, 2001, 1990, 1976, 1971
Värdelöst vetande: Traditionsenligt pryds etiketten sedan årgång 1980 på vinet Rüdesheim Berg Schlossberg av ett unikt konstverk. Årgång 2004 var det svenske Jockum Nordström som fick äran att skapa sin egen tolkning.
Typsituation: Servera Berg Rottland 2013 när du har din vinkännare till chef på middag. Berätta om Theresas urskillningslösa val av druvor och att vinet kan sparas, minst 10 år till.
Omdöme: Engagemang, känsla, oräddhet och förnuft sammanfattar väl Theresa Breuers passion i mina ögon.