Tillbaka till: Druva

Greco

Greco

Den gröna druvan greco är en av de absolut mest populära gröna druvorna i de italienska regionerna Kampanien och Kalabrien i de södra delarna av landet. Druvans ursprung är omtvistat men som namnet kanske avslöjar så finns det teorier om att det i grund och botten är en grekisk druva.

Det finns även en blå druva med namnet greco nero som är populär i södra Italien, men för de allra flesta är druvnamnet greco synonymt med de vita vinerna.

Beroende på om du befinner dig i Kampanien eller Kalabrien så kommer du höra olika namn på vinerna som är gjorda på druvan. Om du skulle gå på Neapels strandpromenad och bli sugen på ett glas vitt så kommer du bli erbjuden ett glas greco di tufo. Medan om du nu skulle åka söderut, till den absoluta sydspetsen av den italienska tån, Kalabrien, så skulle kyparen säkert erbjuda dig ett glas greco di bianco.

De båda är DOCG-appellationer och oerhört uppskattade viner lokalt. I Sverige däremot är utbudet av viner skralt och på Systembolagets hyllor finns det ett fåtal alternativ om man skulle bli sugen på ett greco di tufo vin.

Om du nu skulle välja att beställa hem en flaska av vinet så skulle du få ett fylligt vin med friska smaker. Det finns tydliga inslag av persika och aprikos. Hos många syditalienare är ett vin gjort på greco det naturliga valet när man ska äta pizza, oavsett om den är röd eller vit, då dess friska smaker biter sig väl med de lätta komponenterna på pizzan. Vinet passar även utmärkt till bruschetta av olika sorter, men framförallt om man föredrar ansjovis på sin bruschetta.