Tillbaka till: Vinländer

Grekiskt vin

Grekland

De gamla grekerna drack mycket vin (oftast utblandat med vatten). Man brukar rent av säga att vindruvor, tillsammans med olivträden, var en förutsättning för den grekiska högkulturen. Efter storhetstiden under antiken var dock Grekland ett vinland av ringa betydelse. De senaste 30 åren har produktionen av grekiskt kvalitetsvin tagit fart. Intresset är stort för till exempel retsina. Det är ett vitt vin som får en karaktäristisk smak då torkad kåda tillsätts. Idag är Grekland mycket mer än bara retsina och det finns många spännande viner att upptäcka.

Södra Grekland har de viktigaste vindistrikten

Peloponnesos, Rhodos, Santorini och Kreta är områden i Grekland där det produceras kvalitetsvin. Södra Grekland har ett medelhavsklimat som passar värmeälskande druvor. Men i Makedonien, som har ett kyligare klimat, produceras det också bra viner. Att Grekland har olika klimatzoner innebär att vinerna kan vara av väldigt skiftande karaktär, även om de är gjorda på samma druva. Om vi tittar på enskilda appellationer är Nemea, Mantinia och Paltras förknippade med några av de bästa vinerna som görs i Grekland.

Vinerna odlas med stor känsla för jordmånens betydelse och det handlar ofta om att hitta den perfekta balansen mellan sol och lä, för att druvorna ska få bästa möjliga betingelser. Grekland är bergigt och det innebär att odlingar i riktigt varmt klimat gärna placeras i sluttningar som vetter mot norr.

Vanliga druvor i grekiska viner

En förhållandevis stor del av de druvor som odlas i Grekland används som bordsdruvor eller torkas till russin. Muscat är en viktig druva när det gäller vinproduktion i Grekland. Muscat ger röda viner som ofta har låg syra och en kryddig karaktär med mycket doft. Exempel på andra druvor som odlas i Grekland är mavrodaphne, korinthiaki, malvasia, assyrtiko, roditis, robola, giorgitiko och xinomavro.

Många druvor som används är inhemska och växer bara i Grekland. Det märker man inte minst på namnen, som kan vara krångliga att uttala. En trend är dock att kända druvor som cabernet sauvignon och chardonnay odlas i allt större utsträckning och med bra resultat.

Grekiskt rödvin

Omkring 30 % av det vin som produceras i Grekland är rött. Viner på druvan xinomavro produceras i norra Grekland och är ofta mycket bra.

Vitt vin från Grekland

Retsina är det mest kända vinet från Grekland. Det har smak av kåda från en speciell tall och har producerats i omkring 2 000 år enligt ungefär samma principer som idag. Från början användes kådan till att försluta amforor med vin och för att skydda det mot bakterier, men man märkte snart att den även gav en fin och speciell smak till vinet. Det är alltså en lycklig slump vi har att tacka för det grekiska signaturvinet. Det är värt att notera att retsina oftast är mycket prisvärt.

Mousserande vin från Grekland

Även om mousserande vin inte är vad särskilt många förknippar med vinlandet Grekland så finns det flera vinproducenter som är inriktade på det. Inte minst roséviner från Grekland kan vara riktigt trevliga.

Dessertvin från Grekland

Söta starkviner är vanliga i Grekland. Samos Nectar är ett sött vin som görs på torkade druvor och som passar utmärkt som dessertvin.

Grekiska viner på Systembolaget

Systembolaget listar över hundra viner med grekiskt ursprung i sin butik på nätet. Även mindre butiker bör ha flera olika att välja mellan. Fördelningen mellan röda och vita viner är förvånansvärt jämn och utbudet av mousserande rosévin från Grekland är riktigt bra. Det är inte många butiker utanför Grekland som har ett lika brett utbud som Systembolaget.

Naoussa (1)Santorini (4)