faustino-reserva-okt-vinbankenfaustino-reserva-vinbanken-okt

riesling

RIESLING. Tysklands främsta druvsort av vita viner är kanske även världens bästa druvsort för vita viner.

Rieslingviner är kända för sin goda lagringsduglighet. En anledning är sortens höga naturliga syra.

Och som ingen annan sort kan rieslingdruvan spegla sin växtplats.. Det vill säga jordmånen i vingården där stockarna växer, i smaken på vinet – i kombination med en omisskännlig smak av druvan.

Druvtypiska drag är den aromatiska smaken av äpplen, citrus och grapefrukt. Mineraltonen kopplas till växtplatsen, precis som den stål-liknande skärpan, touchen av honung, de blommiga noterna samt smaken av örter alla är ledtrådar som kopplas till vingården.

Riesling är inte en vän av ekfat. Således är det mycket sällan man träffar på ett fatlagrat rieslingvin – har du erfarenhet av detta – lova att du hör av dig till oss och berättar mer!

Alkoholhalten är vanligtvis låg i rieslingviner.

Rieslingvinerna renommé skulle dock kunna vara bättre. En uppfattning om att ‘vinerna smakar sött och neutralt’. En konsekvens av sena 1980-90-talets volymproduktion av viner med lite extrakt och generös sötma.

Dessa semi-prefabricerade-söta viner har inget gemensamt med de tyska söta rieslingvinerna i kvaliteter som Eiswein, TBA(Trockenbeerenauslese) eller BA (Beerenauslese) vilka räknas till världens bästa söta vienr.

Det är det höga, naturliga innehållet av tartaric acid (vinsyra) som utmärker rieslingdruvan. Den höga syranivån är extra viktig i söta viner, för att balansera sötman – vilket är själva nyckeln till de stora vinerna. Balans!

Riesling odlas även i Frankrike, men bara i Alsace. Samt i alla vinproducerande länder i världen. I Australien har man lyckats utmärkt i i Eden Valley, Barossa och i Sydafrika och Nya Zeeland är sorten på stark frammarsch.

Miguel Torres gör ett högkvalitativt rieslingvin i Penedes, Spanien med namn Waltraud.

.

Druva