Tillbaka till: Tyskland

Mosel

Floden Mosel rinner från Vogeserna (Alsace i Frankrike) cirka 550 km i nordostlig riktning för att flyta ihop med Rhen i den stad som romarna döpte till Confluvium, platsen där två floder flyter samman, det vill säga Koblenz.

Moselfloden har en gammal vinhistoria tack vare att romarna regerade över landet väster om Rhen, och det var naturligtvis romarna som planterade (eller förädlade redan befintliga) vinstockar redan för 2000 år sedan.

Området var strategiskt viktigt som gräns mellan Rom och Germanien. Staden Trier grundades redan år 16 f.kr av kejsar Augustus och kom senare på 300-talet blev en av fyra huvudstäder i Romerska riket.

Om moselglaset remmare

Det vi kallar remmare är det typiska tyska vinglaset, som på tyska heter Römer. Historien förtäljer att man under 1400-talet hittade gammalt romerskt glas vilket smältes ner och blåstes till nytt glas.

Distrikt Mosel

Moselle, som distriktet heter i Frankrike har vinodlingar, liksom på norra stranden av Musel i Luxemburg. Men det är de tyska 250 kilometrarna flodstrand som är mest kända och intressanta när det kommer till vin.

Distrikt Mosel är ett av tretton Anbaugebiet i Tyskland, som i sin tur är uppdelat i sex
mindre distrikt, så kallade Bereiche.

Från söder till norr heter de Moseltor, Obermosel, Saar, Ruwer, Bernkastel vilket inkluderar hela mellanmosel, samt Burg Cochem. Den senare täcker hela nedre delen av floden ända till Koblenz.

Bernkastel (störst) och Burg Cochen spänner över hela 7000 hektar av de totalt 9000 som Mosel består av.

Kvalitetsmässigt är Bernkastel (Mittelmosel), Saar och Ruwer de mest intressanta områdena. Vilket det gamla namnet på Anbaugebietet, Mosel-Saar-Ruwer vittnar om.

Kul att känna till: Ursprungsbeteckningen Mosel-Saar-Ruwer togs bort 2007, men kan finnas kvar t o m 2009.

mosel-vindistrikt-tyskland-vinbanken

Läge och topografi

Moseldalen ligger inklämd mellan bergsmassiven Eiffel i norr och Hunsrück i söder och är berömt för sina branta sluttningar och vinodlingar ner mot floden. Sluttningarna kan ligga på över 65 procents lutning – vilket är ofattbart brant. Inte konstigt att vingårdsarbetarna bär säkerhetssele.

Historiska Mosel

Liksom i östra Frankrike, som i distrikt Bourgogne, var de största jordägarna kyrkan och klostren. Det vill säga ända fram till franska revolutionen. Landegendomar konfiskerades och marken auktioneras ut till köpmän eller bönder som ville bruka vingårdarna. Detta eftersom sydvästra Tyskland var sedan under franskt styre 1794 – 1814.

Kyrkans och klostrens historia bland vinhusen märker vi fortfarande. I västra Tyskland har många namn som, Kloster-någonting.

Jordmån i Mosel

Mosel är också berömt för sin jordmån som oftast består av skiffer i olika former – blau, grau eller rot. Skiffret gör det inte heller lättare att arbeta i branterna, det är lätt hänt att glida iväg med de lösa skifferstenarna.

mosel-allt-du-behover-veta-vinbanken

Moselviner – både budget och högsta klass

Med sina 9 000 hektar vinodlingar är Mosel Tysklands tredje största Anbaugebiet. Av årgång 2019 producerades ca 900 000 hl vin vilket ger ett snitt på 100 hl/ha. I verkligheten tar man ut nästan 200 hl för enkla budgetviner från druvor nere på slättlandet medan högklassiga Grosses Gewächs och Erste Lage i de branta sluttningarna kan ligga på 30-40 hl/ha. Stor skillnad i avkastning och kvalitet med andra ord.

Moselviner lider fortfarande av den smakliga, eller ska vi dristas att säga, den osmakliga utslätning som Tyskland ägnade sig åt decennierna efter andra världskriget (som en konsekvens av av att man snabbt skulle bygga upp landets ekonomi).

Många enkla halvtorra/halvsöta viner totalt utan druv- eller ursprungskaraktär dyker fortfarande upp på exportmarknaden. Det finns fortfarande många (framför allt den äldre generationen) som tror att de inte tycker om Moselviner, bara för att de inte gillar söta viner. Det är dags att damma av forna referenser som Moselblümchen, Zeller Schwarze Katz eller Köningsmosel som tidigare generation fick hålla till godo med i sin ungdom.

Idag ser det helt annorlunda ut. Det finns så klart fortfarande en uppsjö av enkla viner med mer eller mindre restsötma eller süssreserve (ett sätt att söta upp enkla viner med druvmust). Men som framgår av Vinbankens stora Mosel-provning av nästan 40 olika viner ur Systembolagets beställningssortiment, är det otvetydigt så att det är de torra moselvinerna som dominerar idag.

Vilken mat passar till Moselviner

Det kanske kan verka fel tid att recensera mosel-viner i mörka november men det finns mycket på menyn så här års att njuta dessa godbitar till.

Om vi börjar med ’nästan-torra’ så har vi alla goda skaldjur från räkor till krabba eller havskräftor som de passar mer än bra till. Många skaldjur har en liten naturlig sötma som gärna vill ha viner med bra syra, mineralitet och liten sötma.

Torra Moselviner och mat

Torra moselviner med +12% alkohol har i de flesta fall både kraft och komplexitet. Det gör att de passar bra med stekt vit fisk som abborre, gös etc, gärna med stekt svamp som plockar upp den goda mineral-känslan som finns i de flesta av vinerna. Ljus fågel eller kalv är inte heller dumt. Själv gjorde jag nyss en saltimbocca där salvians örtighet och vitvinssåsen satt perfekt till.

Snart vi går in i december och ska äta årets första lutfisk. Och få viner smakar då bättre än en Kabinett eller Spätlese med lite högre sötma och kanske lite botrytis-karaktär. För att inte tala om den gravade laxen som står på mångas bord den närmaste månaden. De lite sötare vinerna tar också väl hand om rökt mat.

Provning ’Torra Moselviner i Systembolagets utbud’, december 2020.