Druva

Gamay

Blå druvsort

gamay

Gamay är en blå druva från Frankrike. Druvan har en historia som går att spåra ända tillbaka till 1300-talet. Namnet kommer från den by där den har sitt ursprung, i östra Frankrike.

Gamay förmodas vara nära besläktad med pinot noir och de båda druvorna delar många smakegenskaper. Pinot noir är dock mycket mer välkänd och omtyckt, medan gamay fått finna sig i att vara något av en lillebror. Rivaliteten med pinot noir sträcker sig långt bakåt i tiden. Gamay blev en populär druva kort efter att den började odlas. Den mognar tidigt på säsongen och ger rika skördar, så det dröjde inte länge förrän den tog odlingsareal från pinot noir. Det uppskattades inte av Filip II av Burgund. År 1395 förbjöd han gamay från att odlas eftersom druvan ansågs hålla låg kvalitet och ge Bourgognes viner ett dåligt rykte. Lyckligtvis följde inte alla odlare dessa direktiv, och gamay har överlevt genom århundradena sedan dess.

Gamaydruvan trivs i distriktet Beaujolais

Gamay förknippas främst med Beaujolais. Distriktet utgör en del av Bourgogne och ligger i östra Frankrike. I Beaujolais odlas nästan uteslutande gamay, bara ett par procent av odlingsarealen ägnas åt andra druvor. Distriktet är lite varmare än övriga Bourgogne, vilket passar perfekt eftersom gamaydruvan är känslig för frost. Den granitrika jorden är en annan faktor som gör att druvan frodas i just Beaujolais. Gamay förekommer även i andra delar av Frankrike, men mest i blandningar med andra sorter. I Schweiz brukar gamay paras med pinot noir, och den varianten kallas dôle. Det finns även gamayodlingar i exempelvis Tyskland och USA. I Kalifornien producerades länge en variant som kallades napa gamay. Den benämningen används dock inte längre, sedan efterforskningar visat att det i själva verket rörde sig om druvsorten valdiguié.

Gamayvin har en fruktig karaktär

Gamayvin är oftast lätt och friskt, med tydlig fruktighet och låga tanniner. Körsbär och hallon är vanliga inslag. Ibland finns också smaktoner som för tankarna till godissorter som vingummi, bubbelgum och karamell.

Gamay passar bra till kyckling

Gamayvin är mångsidigt och går fint ihop med en rad olika maträtter, och är därför ett perfekt val för bufféer. Vinet passar speciellt bra ihop med fågel och fisk. Testa gärna gamay tillsammans med grillad kyckling eller torsk. Vinet fungerar också till enklare tilltugg som bröd och ost. Gamay serveras vanligen strax under rumstemperatur. Men det finns också de som vill ha vinet lite kallare än så, speciellt under varma sommardagar.

Servera gamay i ett bourgogneglas

Gamay är hemmastadd i Bourgogne och det är också regionens glas som passar druvan bäst. Bourgogneglas har en bred kupa som ger vinet mycket syrekontakt. Den smala öppningen guidar sedan vinet mot tungspetsen, vilket resulterar i en rik smakupplevelse. Det går också bra med valfritt annat rödvinsglas, om du inte har tillgång till just bourgognevarianten.

Gamay på Systembolaget

Systembolaget har ett trettiotal gamaysorter, varav ungefär hälften återfinns i det fasta sortimentet. Samtliga kommer från Frankrike. Rödvin utgör merparten av utbudet, men det finns även en handfull mousserande viner. Priserna startar runt en femtiolapp, och stiger till närmare trehundra kronor för de dyraste flaskorna.