frankrike

Beaujolais

Frankrike
Beaujolais Det är inte många vinregioner som är så starkt förknippade med en särskild typ av vin som Beaujolais. Vin från Beaujolais dricks ofta riktigt ungt, ibland bara några månader efter att druvorna skördats. Dessa viner säljs under beteckningen Beaujolais Nouveau. Sedan 1951 har man firat vin primeur, den dag då årets Beaujolais Noveau börjar säljas. Det är bara ett mindre antal av vinerna från distriktet som passar för längre lagring.

Beaujolais vindistrikt tillhör Bourgogne

Beaujolais vindistrikt är en del av Bourgogne och står för nästan hälften av all produktion av vin i detta världsberömda område. Man vet att det producerades vin i Beaujolais redan under förkristlig tid. De tre floderna Rhône, Saône och Beaujolais spelar en viktig roll för klimatet i Beaujolais. Även jordmånen är speciell, med ett stort inslag av granit.

I Beaujolais görs rödvin på druvan gamay

Gamay är den blå druva som nästan alla odlare i Beaujolais satsar på fullt ut. Den trivs bra med de lokala förhållandena. Gamay har odlats här sedan 1300-talet och är en druva med tunt skal som ger viner med karaktär av frukt och godis och låg tanninhalt. Lättodlade chardonnay, som ger friska viner med inslag av örter, är den dominerande druvan i vita viner från Beaujolais. En stor del av allt vin från Beaujolais produceras genom kolsyrejäsning (macération carbonique). Hela druvklasar placeras i slutna tankar utan syre där de bryts ner under några dagar, innan de pressas och får jäsa som vanligt. Processen ger vin med en lätt och frisk karaktär.

Beaujolais rödvin

Beaujolais är ett distrikt som framförallt förknippas med rödvin. En stor del av vinerna som produceras här har den karaktär som många är ute efter när de väljer ett vin från Beaujolais. Det är alltså speciella viner som har en egen nisch i vinvärlden. De liknar inte något annat. De är lättdruckna men ändå med hög kvalitet. Det är ytterst sällan ett rödvin passar så bra till fisk som ett vin från Beaujolais.

Vitt vin från Beaujolais

Det görs även vitt och mousserande vin i Beaujolais, men det står inte för mer än ca 2 % av den totala produktionen. Precis som de röda vinerna i regionen görs de vita i regel för att drickas unga och de har en frisk och fruktig karaktär.

Beaujolaisvin på Systembolaget

Systembolaget har ett stort urval av vin från Beaujolais, särskilt om du räknar in varorna i beställningssortimentet. Priserna på beaujolaisvin är ofta relativt låga, eftersom de inte är lagrade, och många har därför råd med de absolut bästa vinerna från regionen. En flaska beaujolais från Systembolaget är också ett utmärkt alternativ för ett enkelt vardagsvin.

De bästa vinerna från Beaujolais

Det finns en klassificering av vin från Beaujolais där den högsta graderingen är Beaujolais Crus. Den har varit i bruk sedan 1936 och idag uppfyller tio byar de höga krav som ställs för att de ska få ha sitt eget namn på etiketten.
  • St-Amour
  • Juliénas
  • Chénas
  • Moulin-à-Vent
  • Fleurie
  • Chiroubles
  • Morgon
  • Reignié
  • Côte de Brouilly
  • Brouilly
Alla dessa viner har en egen karaktär men också den omisskännliga lätthet som Beaujolais är känt för.