Druva

Greco

Grön druvsort
Greco Greco är en druva som används till vita viner i Italien. Det finns även en druva som heter greco nero som är blå, men det är den vita varianten vi koncentrerar oss på här. Grecoviner har inte fått den uppskattning de förtjänar i Sverige och kan vara svåra att hitta. Det finns dock grecoviner med DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita), som är den högsta kvalitetsmärkningen när det gäller italienskt vin.

Grecodruvan odlas framförallt i södra Italien

Greco är en grön druva som man tror kommer från Grekland, därav namnet. De druvor som greco härstammar från fördes till södra Italien för 2 500 år sedan. De flesta av av världens greco-vinstockar finner man i Kampanien och Kalabrien. Greco har muterat under åren och finns i flera olika varianter. DNA-profilering har visat att greco är identisk med druvan asprinio som odlas i samma del av Italien. På ön Capri odlas också greco där det blir till viner av enkel men ofta mycket uppskattad karaktär. Även i Australien finns det bestånd av grecodruvan. Under andra världskriget förstördes många italienska vingårdar och greco gick en osäker framtid till mötes. De senaste decennierna har dock greco blivit populärare igen och det görs idag grecovin för såväl den inhemska som den internationella marknaden.

Grecovin har ofta en torr och fräsch karaktär

Man brukar beskriva typiska viner på druvan greco som torra, syrliga och fräscha. De behöver sällan lagras för att komma till sin rätt utan de dricks unga. Persika, citron och grapefrukt är smaker som ofta kan förnimmas i ett vin på greco. De kan också få en karaktär av örter när de fått mogna lite. Sparar man dem för länge kan dock vinet oxidera i flaskan vilket tar fram smaker som sällan är önskvärda. Det mest kända vinet på greco är Greco di Tufo som görs vid staden Tufo. Här mognar druvorna sent vilket innebär risker för odlarna. Druvorna är dock värda att vänta på och Greco di Tufo är ett riktigt bra vin med tydliga och sofistikerade aromer. Det har större lagringspotential än andra grecoviner. Ett så kallat passitovin, Greco di Bianco, är också vida berömt. Vid tillverkning av passitovin torkas druvorna i några dagar efter skörden. På så sätt blir sötman mer koncentrerad men man får ut mindre saft ur druvorna. Det görs även mousserande vin på greco. Även där kan man ofta ana en karaktär av citrus och persika.

Greco passar bra till pizza

Den okomplicerade friskheten i ett vin på grecodruvan gör att det ofta dricks till pizza i Kampanien och Kalabrien. Det är också ett utmärkt alternativ till fisk med en stänk av citron, och till bröd eller bruschetta med sardiner. Överhuvudtaget är greco ett vin som är enkelt att matcha med mat. Det alkoholstarka dessertvinet Greco di Bianco passar till söta efterrätter och ostar.

Greco kan med fördel serveras svalt

Friska och medelfylliga vita viner, som grecovin, passar att servera vid en temperatur på omkring eller strax under 10 grader. Du behöver inget särskilt glas utan det räcker med ett vanligt vitvinsglas.

Greco på Systembolaget

Systembolaget har inte mer än några enstaka flaskor grecovin i sin butik online. Priserna är relativt bra.