Druva

Trebbiano

Grön druvsort
Trebbiano Trebbiano är samlingsnamnet för flera gröna druvor från Italien. Bland de mer kända druvorna som tillhör trebbianofamiljen finns bland annat trebbiano d'abruzzo. Druvan odlas i stora delar av landet och är populär för att den ger stora skördar och är tålig mot sjukdomar och angrepp. Den används väldigt ofta i kombination med andra druvor. Trebbiano och vin gjorda på druvan är kända för sin höga syra, sin neutralitet när det kommer till karaktären och att de är väldigt friska och ungdomliga i sin smak. Trebbiano går under flera olika namn beroende på var nånstans i världen den odlas. I Frankrike heter druvan ugni blanc och används främst vid tillverkning av både cognac och armagnac. Tidigare har druvan använts som blandning i chiantiviner men inte längre. I dag finns det ett relativt stort utbud av druvan på Systembolaget, både på flaska och på box. Ofta hamnar druvan i skuggan av andra, betydligt populärare, italienska gröna druvor med mer karaktär. Dess betydelse går dock inte att ta miste på i Italien tack var de stora skördarna och dess tålighet mot angrepp. Därför odlas den även i stort sett i alla delar av landet. Även på egen hand har den fått ett uppsving och går att hitta allt oftare i utbudet, där den är känd just för sin högar fruktsyra och friskhet, vilket gör att den passar bra till lättare rätter av fisk, skaldjur och sallader.
Druva: Trebbiano Odlingsområde: Stora delar av världen, men främst Italien och västra Frankrike Kända viner: Trebbiano d'Abruzzo