Druva

Verdicchio

Grön druvsort
Verdicchio Verdicchio är en druva från Italien. Dess namn kommer från det italienska ordet för grön ("verde"), och syftar på nyansen på vinet som druvan producerar. Verdicchio har en historia som åtminstone sträcker sig tillbaka till 1300-talet. Den finns noterad i skrifter från det århundradet, men själva druvsorten kan naturligtvis vara äldre än så. Verdicchio verkar ha sitt ursprung i mellersta Italien, och där har druvan fortfarande sitt starkaste fäste. Verdicchio slog igenom ordentligt på 1960-talet. Druvans viner förpackades i kurviga flaskor som var lätta att känna igen, och försäljningen gick bra. Oftast rörde det sig dock om enkla vardagsviner. På 1980-talet skedde en förändring mot mer kvalitet, speciellt bland mindre producenter. Utbudet sedan dess har visat att verdicchio kan vara en druva med stor komplexitet, fullt i klass med mer välkända alternativ. Verdicchio används främst till vanligt vitt vin. Men druvan är också lämplig för mousserande viner. På 1800-talet ingick den faktiskt i en av de första mousserande vinerna som producerades i Italien. Verdicchio återfinns också i vissa varianter av grappa och passito.

Verdicchiodruvan odlas främst i regionen Marche

Verdicchio hör hemma i de centrala delarna av Italien, i synnerhet i regionen Marche vid Adriatiska havet. Där finns druvans två mest kända appellationer, Verdicchio dei Castelli di Jesi och Verdicchio di Matelica. I dessa båda sorter måste verdicchio stå för minst 85 % av innehållet. I regionerna Lazio och Umbria odlas också verdicchio, men druvan har inte en lika viktig roll där som i Marche. Utanför Italien finns inga verdicchioodlingar av betydelse. DNA-tester har visat att verdicchio är identisk med druvsorterna trebbiano di soave och trebbiano di lugana, som odlas i Venetien och Lombardiet. Räknar man in de båda sorterna så är verdicchio en av Italiens mest odlade druvor.

Verdicchiovin har en karaktär som präglas av citrus

Verdicchio skapar friska och fruktiga viner med hög syra. Citrus är ett av de vanligaste smakinslagen. Vinet brukar även ha drag av äpple, aprikos och mandel. Lagrad verdicchio utvecklar ofta en smak som präglas av marsipan och honung.

Verdicchio passar bra till fisk och skaldjur

Det är bäst att välja lite lättare mat som komplement till verdicchio, snarare än tunga kötträtter. Därför är fisk och skaldjur något som varmt kan rekommenderas. Testa gärna verdicchio till grillad flundra eller bouillabaisse. Vinet passar också väldigt bra till vegetariska rätter, och kan med fördel avnjutas tillsammans med ugnsbakade rotfrukter eller en trevlig sallad. Verdicchio bör serveras kyld, en temperatur runt 8–10 grader är lagom.

Ett tulpanformat glas är lämpligt för verdicchio

Verdicchio bör drickas ur ett vitvinsglas. De har en tulpanliknande design som hjälper till att hålla vinet kallt. Glasets utformning leder vinet till mitten av munnen, där syrorna blir mindre påtagliga. Det ger en trevligare smakupplevelse.

Systembolaget har bara några få verdicchioviner

Utbudet av verdicchio på Systembolaget är begränsat. En handfull sorter finns i det fasta sortimentet, och ett par till är tillfälliga eller går att beställa. Den som vill testa verdicchio kan få en flaska under hundra kronor, bland annat erbjuds ett par prisvärda alternativ från den berömda appellationen Verdicchio dei Castelli di Jesi.