Laddar annons
Vin till räksallad - tips på tre viner
2 Jun, 2024

Vin till räksallad - tips på tre viner

Vilket vin ska man välja till räksallad? Vi har valt ut tre trygga favoriter som finns på hyllan och som passar till den fräscha räksalladen. 

De enkla ledtrådarna för att inte hamna fel vinvalet är att hoppa över vita viner där ekfaten är tydliga. Ek krockar med umamitonerna i räkorna. Vill ni ha tomater i salladen välj små mogna tomater som har lite lägre syra och ofta mognare och sötare fruktkött. Själva sallaten kan ibland vara lite bitter i stjälkarna – slungar man den i lite bra olivolja minskar den känslan. Väljer ni att ha en dressing där ätticka eller vinäger är framträdande måste detta mötas med syra i vinet. Sammanfattningsvis kommer man långt med att välja ett vin som inte är ekfatslagrat och ett vin som har en tydlig syra. I stort sett lämnar detta nästan en hel vitvinsvärld öppen. 

Druvmässigt lever viner gjorda på följande druvor upp till kraven: riesling, albariño (eller alvarinho om det är från Portugal), grüner veltliner, silvaner, Sauvignon blanc, chenin blanc, verdicchio eller assyrtiko för att nämna några. Tittar vi på områden passar Chablis, Champagne eller annat bra bubbel. Våra urvalskriterier för att ta med viner är enkla: prisvärda och rimligt prissatta viner som finns tillgängliga i en stor det av Systembolagets butiker. Tanken är också att se detta som en guide i ett stilval. Med detta menar jag att man självklart kan välja en annan verdicchio än den jag har valt. Men tänk då på att kontrollera att vinet inte är jäst eller lagrat på ekfat. 

Här är vinerna som passar till räksallad

  • Kir-Yianni Assyrtiko
  • Von Winning Win Win Riesling
  • Casal di Serra Umani Ronchi

Vin till räksallad - tips på tre viner