Italienskt vitt vin

Italienskt vitt vin

Vita viner från Italien har alltid stått i skuggan av landets röda viner, av förståeliga skäl. Om Italien i dag är ett av världens mest dominanta länder när det kommer till rött vin, så har de inte riktigt samma status när det kommer till vitt vin. Ändå finns det otroligt många olika regioner och druvor som är värda att hålla koll på när det kommer till italienska vita viner.

Vi börjar norrifrån, i de östra delarna av det stövelformade landet, närmare bestämt i Friuli och Veneto. Även om det är prosecco som dominerar i den här delen av landet så finns det italienskt vitt vin som man bör ha koll på. Garganega är kanske inte en druva du hört talas om innan, men om du ska besöka Venedig så kommer du garanterat stöta på den på restaurangerna. Annars är det många internationella druvor som letat sig in i de italienska vita vinerna. Vanligt förekommande är chardonnay, pinot gris (eller pinot grigio som italienarna föredra att säga) och sauvignon blanc.

Cortese

Längre västerut, i Piemonte, hittar du både arneis och cortese. För oss svenskar är de inte de mest namnkunniga druvorna, men Piemonte-borna håller båda dessa väldigt högt. Bland de mer kända italienska vita vinerna hittar vi malvasia, greco bianco och vermentino. Det sistnämnda är nog ett av de mer välkända vita vinerna i landet, även om det inte kommer i närheten av sina röda vänner när det kommer till kändisskap. Som du kanske förstått så är det inte några överdrivet välkända viner eller druvsorter som hittas bland de vita vinerna i Italien. Om du däremot skulle vilja lära dig mer om vitt italienskt vin så kan du göra det i undersidorna här. Du kan bland annat läsa om alla regioner och druvor, och vad som gör just den speciella. Trots att de röda vinerna dominerar i Italien så finns det ett antal vita druvsorter som är på uppgång, vilket du bland annat kommer kunna läsa om här på Vinbanken.