Mousserande vin Italien

Mousserande vin Italien

Prosecco, prosecco och prosecco. Nej, det är mycket mer än bara prosecco när det kommer till mousserande vin från Italien. Även om de allra flesta direkt tänker på prosecco när de hör om italienskt mousserande, så är det långt ifrån det enda mousserande vinet som produceras i landet. Det finns producenter som vågar göra annorlunda mousserande viner, viner som påminner om champagne när det kommer till druvsorter och metod.

När det kommer till moussserande vin från Italien så är det den norra delen av landet som dominerar. I den östra delen är det ovan nämnda prosecco som är herren på täppan. Till skillnad från de franska och spanska alternativen så görs prosecco på charmatmetoden, vilket innebär att jäsningen sker på tank istället för på flaska. Prosecco är även gjort på druvan glera som är vanlig i just östra Italien och Slovenien.

Trento och Franciacorta

När det kommer till andra varianter av mousserande vin från Italien så är det framförallt två namn som blivit rejält populära på senare tid: Trento och Franciacorta. De båda kommer från de centrala delarna av norra Italien, närmare bestämt någon timme öster om Milano. Vinerna görs med den klassiska metoden som tidigare kallades för champagnemetoden. Dessutom görs vinerna på traditionella franska druvor, och påminner på så sätt en del om just champagne. Både Francacorta och Trento har sanbbt seglat upp som populära premiumalternativ till prosecco när det kommer till italienska mousserande viner. Sen får vi såklart inte glömma Asti-vinerna. I Piemonto i nordvästra Italien vill de inte vara så mycket sämre än sina nordliga grannar. Här tillverkar både Asti Spumante och Moscato d´Asti. De båda varianterna är kände för sin sötma och att de passar riktigt bra till desserter. Det sistnämnda vinet skiljer sig dock åt genom att ha mycket lägre alkoholhalt än Asti Spumante, men smaken är fortsatt åt det sötare hållet. Om du vill veta mer om italienska mousserande viner så kan du hitta allt om regioner och druvor i sektionerna under. Här listar vi samtliga druvor och vad som gör just dem speciella.