Laddar annons
Italienskt bubbel – tips på 5 viner som sticker ut
26 Feb, 2022
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Italienskt bubbel – tips på 5 viner som sticker ut

Italienskt mousserande vin är mycket mer än bara prosecco. Det få känner till är att Italien har en bredd av sällan skådat slag när det kommer till landets många olika typer av mousserande viner.

När någon säger italienskt bubbel så tänker säkerligen nio av tio personer direkt på prosecco. Visst, i nordöstra Italien produceras det mousserande viner så att det räcker och blir över. Faktum är att försäljningen av prosecco bara de senaste tio åren ökat kraftigt, vilket vi även ser här i Sverige. Men frågan är om man ändå inte borde höja på ögonbrynen åt de andra formerna av italienskt bubbel som finns där ute. Bara på Systembolaget kan du få tag på mousserande viner av olika slag från det stövelformade landet.

Och det mest fascinerande och intressanta är att det skiljer sig mycket från de olika regionerna i Italien. Medan man i de nordliga regionerna producerar vin som påminner väldigt mycket om champagne. Man använder samma metod och samma druvor dessutom, och då är det framförallt Franciacorta och Trento vi syftar på. Mousserande vin från dessa två regioner i norra Italien förtjänar mer uppmärksamhet än vad de får i Sverige. Franciacorta i Italien skulle jag till och med vilja påstå kommer vara ett vindistrikt som kommer utmana jättarna på riktigt inom kort. Vi ser redan nu att utbudet av Franciacorta på Systembolaget bara växer och att allt fler får upp ögonen för vin därifrån.

Därför tänkte vi gå igenom fem italienska mousserande viner som sticker ut i Systembolagets sortiment, och som inte är prosecco. Några av dessa kanske du redan hunnit testa, medan vissa kanske är helt nya för dig.

Italienskt bubbel – fem vintips

Maeli, Dili, (93121) 149:-

Lanserades så sent som 11 februari i tillfälligt sortiment på Systembolaget och man kan lugnt konstatera att den gula färgen drar ögonen till sig när man går förbi flaskan i butiken. Ett torrt mousserande vin gjort på den inte allt för vanliga druvan moscato giallo, gul muskat på svenska. Vinet är från Veneto, granne med prosecco med andra ord, men med en helt annan karaktär än vad de andra mousserande från regionen har. Här möts vi av spännande blommiga och tropiska inslag. Man känner tydligt av citrusen och det hela blir en angenäm upplevelse där man förundras över färgen som sticker ut och de fruktiga inslagen i vinet.

Castelveder, Franciacorta Brut, (77881) 249:-

Direkt väster om Veneto hittar vi Lombardiet, Italiens moderegion nummer ett. Här produceras även landets allra bästa viner inom vinappellationen Franciacorta DOCG. Vinerna härifrån har på senare år rosats av kritiker och fått flera priser. Just det här vinet är gjort på hundra procent chardonnay och påminner väldigt mycket om en stereotyp champagne. Vissa skulle kanske till och med sträcka sig så långt och kalla det för en italiensk champagne. Här får vi fock lite mer brödiga inslag, samtidigt som vi har ett otroligt friskt vin framför oss. Det är framförallt fräscht och skulle passa utmärkt framåt vårkanten med sina tydliga toner av mineralitet och lite frukt. Bland allt bubbel på Systembolaget skulle jag nog vilja påstå att Franciacorta är det som förtjänar mer uppmärksamhet än vad det faktiskt får.

Neromaestri, Lambrusco, 2019, (93156) 169:-

Att man alltid ska hitta tillbaka till lambrusco när man pratar om italienska mousserande viner. Visst, många klassar lambrusco snarare som rött än mousserande, men vad hindrar oss från att helt enkelt säga att det är ett italienskt mousserande rödvin. Ett personligt favoritvin som på ett sätt visar Italiens fantastiska bredd när det kommer till mousserande viner som faktiskt sticker ut. Här får vi ett härligt lilafärgat pärlande vin som är torrt och med tydliga inslag av både körsbär och blåbär. Det är svårt att förklara lambrusco på ett naturligt sätt. Samtidigt som det är lätt och elegant så är det intensivt och kraftfullt. Passar otroligt bra till den generella charkbrickan, och just den här varianten av lambrusco sticker ut rejält med sin färg jämfört med lambrusco di sobrara som är mycket mer rosa i tonen. Ett bra italienskt mousserande rödvin helt enkelt.

Ferrari Perlé, 2016, (97714) 219:-

I den nordligaste delen av Italien, Trento Alto-Adige, hittar vi den klassiska producenten Ferrari. Det senaste året har producenten kanske framförallt blivit känd för sin massiva exponering i samband med Formula 1-loppen där vinnarna sprutar vinet på varandra när de står på podiet efter loppet. Men faktum är att det här är en av de mer klassiska producenterna av mousserande vin i Italien. Trots att Trento ligger nära Franciacorta rent geografiskt så skiljer sig vinerna mellan dessa båda regioner väldigt mycket. Även i det här fallet är vinet gjort på den klassiska metoden. Och även här är det enbart chardonnay som används. Skillnaden jämfört med Franciacorta är att druvorna plockats senare här då det är alpklimat som rådet. Detta gör att vinet får en något mer utvecklad smak. Samtidigt finns de där fräscha tonerna som man vill ha i ett mousserande vin.

Fontanafredda Le Fronde, Moscato d'Asti, 2019, (90386) 119:-

Ingen italiensk lista över mousserande viner är komplett utan en moscato d’asti. Vissa skulle säkerligen klassa detta som ett sött vin medan vi väljer att klassa det som ett mousserande sött vin. För faktum är att moscato-viner från Piemonte har en lätt pärlande touch i sig som höjer fräschören i vinet. Just i det här fallet får vi de där intressanta inslagen av fläder och honung. Enligt undertecknad ett fantastiskt dessertvin som passar utmärkt till pannacotta med bärkompott.

Italiens champagne?

Ovanstående fem viner visar prov på Italiens bredd när det kommer till italienskt bubbel och mousserande viner av alla möjliga slag. Man möts av högklassiga röda mousserande viner gjorda på lambrusco, av gula viner gjorda på moscato giallo och på otroligt bra producerade viner som påminner väldigt mycket om champagne. Vissa skulle nog till och med hävda att Franciacortia är Italiens champagne. Så nästa gång någon säger att italienskt mousserande vin enbart är prosecco så kan du med gott samvete motbevisa personen i fråga.

Italien och Franciacorta - landets bästa mousserande vin