
Italienskt mousserande vin är mycket mer än bara prosecco. Det få känner till är att Italien har en bredd av sällan skådat slag när det kommer till landets många olika typer av mousserande viner.
När någon säger italienskt bubbel så tänker säkerligen nio av tio personer direkt på prosecco. Visst, i nordöstra Italien produceras det mousserande viner så att det räcker och blir över. Faktum är att försäljningen av prosecco bara de senaste tio åren ökat kraftigt, vilket vi även ser här i Sverige. Men frågan är om man ändå inte borde höja på ögonbrynen åt de andra formerna av italienskt bubbel som finns där ute. Bara på Systembolaget kan du få tag på mousserande viner av olika slag från det stövelformade landet.Och det mest fascinerande och intressanta är att det skiljer sig mycket från de olika regionerna i Italien. Medan man i de nordliga regionerna producerar vin som påminner väldigt mycket om champagne. Man använder samma metod och samma druvor dessutom, och då är det framförallt Franciacorta och Trento vi syftar på. Mousserande vin från dessa två regioner i norra Italien förtjänar mer uppmärksamhet än vad de får i Sverige. Franciacorta i Italien skulle jag till och med vilja påstå kommer vara ett vindistrikt som kommer utmana jättarna på riktigt inom kort. Vi ser redan nu att utbudet av Franciacorta på Systembolaget bara växer och att allt fler får upp ögonen för vin därifrån.
Därför tänkte vi gå igenom fem italienska mousserande viner som sticker ut i Systembolagets sortiment, och som inte är prosecco. Några av dessa kanske du redan hunnit testa, medan vissa kanske är helt nya för dig.