frankrike

Corton

Frankrike

AOC Corton är namnet på den franska vinappellationen som är belägen vid den berömda kullen Corton i nordliga delarna av Bourgogne.

Vinappellationen Corton är unik på så sätt att den är en av få appellationer i Bourgogne där hela appellationen är klassad som Grand Cru. Dessutom samsas både pinot noir-viner och chardonnay-viner under appellationen, vilket inte hör till vanligheterna i Bourgogne. Kullen Corton ligger belägen mellan de tre byarna Aloxe-Corton, Pernand-Vergelesses och Ladoix i de sydliga delarna av Côte de Beaune som hör till vindistriktet Cote d'Or i Bourgogne. Här produceras och odlas främst röda viner, givetvis gjorda på den för Bourgogne traditionella druvan pinot noir. Men här produceras även en mindre mängd vita viner gjorda på chardonnay, och dessa viner ses i dag som några av de allra bästa vita Bourgogne-vinerna.

Bourgognes största Grand Cru

Med sin storlek är Corton hela Bourgognes allra största Grand Cru-appellation, och den enda Grand Cru-appellationen för röda viner i Côte de Beaune. Den berömda kullen som ligger mellan de tre byarna är i dag en världsberömd plats för vinintresserade. Bland de röda vinerna som produceras i Corton finns det både de som är lagringsvänliga och de som går att dricka unga. Även om produktionen av rödvin utgör den absolut största delen av vinproduktionen inom appellationen så är det de vita vinerna som går under namnet Corton-Charlemagne som är de mest känd. Namnet på vinet kommer från den gamle romerska kejsaren Karl den Store, även känd som Charlemagne på franska. Det sägs att det var han som beordrade att det skulle planteras druvor vid den västra sluttningen av kullen, och dessa druvor blev sedan till de berömda vita chardonnay-vinerna som produceras där. Viner från Corton passar till olika typer av mat beroende på om du väljer ett rött eller vitt vin. Rödvinerna är kända för att vara komplexa och passa bra till kraftiga kötträtter, medan de vita tack vare sin syra passar bra till skaldjur och fisk. Utbudet av viner från Corton på Systembolaget är långt ifrån det största från Bourgogne, även om det med jämna mellanrum dyker upp viner från appellationen i tillfälligt sortiment. Priserna på vinerna är kända för att vara höga, där vissa viner till och med säljs för flera tusen kronor på Systembolaget.
Druvor: Pinot noir och chardonnay
Läs mer om vinregionen Bourgogne