Laddar annons
7 Sep, 2013
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Bra väl prisvärd röd bourgogne med mognad

Nathalie Tollot

I Bourgogne är det inte bara vingårdar och kommuner som Du behöver hålla reda på. Avgörande för vinet är vem som gjort det. Det gäller att lägga sig till med några favoritproducenter. Just nu finns en trevlig kvartett av röda bourgogner från Tollot-Beaut  med lite mognad i BS. Kanske ett namn att lägga på minnet även för Dig.

Olika viner med samma namn

Det är lite svårt med att hålla reda på bourgognerna.  Viner från de förnämsta vingårdarna, Grand Cru, heter som vingården t.ex Chambertin. Men det görs flera olika viner varje år med samma namn från olika ägarlotter i vingården.  En del kan vara lysande andra rätt medelmåttiga eller rent av dåliga. Det gäller att hålla reda på vilka producenter som är bra. För nästa nivå, premier cru vingårdar, så heter vinet kommunens namn och vingårdens namn eller 1er cru, t.ex. Beaune Clos du Roi Premier Cru. Även här finns det många viner av mycket olika kvalitet med samma namn. Utan kunskap om producenters stilar och kvalitet säger inte vinets namn så mycket. Den tredje nivån, kommunvinerna, heter som sin kommun t.ex. Chorey-les-Beaune.Det finns många olika viner varje år och även här måste man titta på producenten.

Domain Tollot-Beaut

Man kan ju lära sig de allra främsta producenterna, men då uppstår problemet att deras viner är utomordentligt dyra och svåra att få tag i. De gäller att känna till några bra producenter som är pålitliga i en stil man gillar utan att det kostar skjortan. För många som tycker om rena lätta trevliga röda bourgogner med måttlig tyngd och inte överdrivet komplicerat innehåll kan det vara lönt att lägga bourgognehuset Tollot-Beaut på minnet. Det heter egentligen Domain Tollot-Beaut, det finns också en annan Tollot-Beaut med söner som man inte skall förväxla. Firman ligger i den lilla byn Chorey-les-Beaunes rätt högt upp på sluttningen mellan Aloxe-Corton och Beaune. Domain Tollot-Beaut har också vingårdar i grannkommunerna. Den ganska unga Natalie Tollot är idag ansiktet utåt. Hon är femte generationen på vinhuset. Du ser henne på bilden med några av förgångarnas gamla mögliga flaskor i källaren.

Lätta röda mogna bourgogner

Just nu finns det i Beställningssortimentet, BS en härlig kvartett 2008:or från Tollot-Beaut. Det börjar med kommunvinet 70400 Chorey-lès-Beaune Pièce du Chapitre, för 219 kronor.  Härlig lättare mogen bourgogne med långa friska och fina sluttoner. En bra introduktion till delikatessen man kan hitta i röd bourgogne utan att det blir dyrt. Man kan ses det som fin popmusik. Från en annan grannby Savigny-les Beaune finns premier cruvinet  70685 Savigny Champ-Chevrey Premier Cru för 280 kronor.  Tätare men fortsatt lätt och med betydande utveckling och komplexitet av mognaden. Härligt lång och bra bourgogne till rimligt pris i frisk stil. På fem år hinner dessa lätta bourgogner utvecklas en hel del.

Lite innehållsrikare bourgogner med mognad

Kommunvinet  70234 Aloxe-Corton, 2008 från Tollot-Beaut kostar 308 kronor i BS. Det här en kommun med lite mäktigare viner än de två tidigare nämnda. Nu blir det lite tätare, rikare och lite mer i smaken, och längre livscykel.  Seröst vin med friska lättillgängliga toner som det lönar sig att lagra vidare.  Dyrast i kvartetten är premier cru vinet  70669 Beaune Clos du Roi 1er Cru för 378 kronor.  Rikt och trevligt med betydande innehåll och längd i fortsatt frisk stil med betydande framtid och bra syra.

Trevlig kvartett

Alla fyra är trevliga röda bourgogner till hyggligt pris i rätt lättillgänglig anda. Utmärkta viner till alla tama fåglar. Chorey-les-Beaunevinet är med sin lite poppiga lätthet och liten mognad utmärkt till alla lättare rätter när man vill ha rött.  Sällsynt trevlig kvartett till rimligare priser än vanligt för rödbourgogne på denna nivå.