frankrike

Bourgogne

Frankrike

Bourgogne

Flera av världens bästa viner görs i Bourgogne. Här produceras alla typer av vin och inte minst det vita har världsrykte. I Bourgogne används ofta druvsorter som inte har en stark egen smak. Det ger viner med en utpräglad “terroir”, alltså karaktär från platsen. Att generalisera kring hur Bourgognevin smakar är därför svårt. Vill man göra det får man nästan zooma in på mindre områden i distriktet och på enskilda producenter. Särskilt lagrat Bourgognevin får en mycket nyanserad smakkaraktär.

Bourgogne är ett klassiskt vindistrikt

Ser man till kvantitet så är Bourgogne i östra Frankrike det sjätte största vindistriktet. Men anseendet är större än så, och Bourgognevin har varit legendariskt under mycket lång tid. Redan under förkristen tid gjorde romarna vin i Bourgogne och kristna munkar gjorde sedan mycket för utveckla traditionerna. Bourgogne består av fyra mindre distrikt: Côte d’Or, Côte Chalonnaise, Chablis och Mâconnais. Något som är karaktäristiskt för Bourgogne är att det finns ett stort antal små producenter där yrkeskunnandet gått i arv i generationer. Som alltid när det gäller kvalitetsvin finns en stor del av hemligheten i jorden. Jordmånen i Bourgogne är en av de bästa i världen för de druvor som odlas här. Att det finns risk för frost framåt hösten kräver att producenter arbetar med stor precision för att säkerställa en jämn kvalitet, år efter år. 

Pinot noir, gamay och chardonnay är vanliga Bourgognedruvor

Röd Bourgogne görs oftast på pinot noir. Gamay är också vanligt förekommande. Något som är värt att notera när det gäller Bourgognevin är att det oftast är gjort på en enda druva. Vit Bourgogne görs av chardonnay men även aligoté och sauvignon blanc används på vissa håll.

Rödvin från Bourgogne

Rött Bourgognevin kännetecknas ofta av den mycket höga kvalitén och av att det är förhållandevis lätt till sin karaktär. Det innebär att det ofta är ett bra tillfälle att öppna en flaska rött Bourgognevin och att det passar till många typer av maträtter.

Vitt vin från Bourgogne

Ett vitt vin på chardonnay från Bourgogne är nästan alltid väldigt bra. Priserna är satta därefter eftersom produktionen är relativt liten i förhållande till efterfrågan. Chardonnay är en druva som är känd för att ta upp smaker från jorden där den odlas. Det görs även rosévin och andra mousserande viner i Bourgogne.

Bourgognevin på Systembolaget

Systembolaget har alltid ett stort urval av Bourgognevin i flera prisklasser eftersom det är ett av de viktigaste vindistrikten i världen. Även du som är ute efter en flaska för ett speciellt tillfälle, och är beredd att betala för det, hittar flera intressanta årgångsviner från Bourgogne i beställningssortimentet.

Bästa vinerna från Bourgogne

Det finns hela 35 Grand Cru appellationer i Bourgogne vindistrikt, mer än en tredjedel av det totala antalet appellationer i området. Det innebär att urvalet är väldigt stort även när det gäller viner av extraordinär kvalitet.  Det är svårt att göra en komplett lista över de bästa vinerna från Bourgogne, men några av de mest kända är:
  • Henri Jayer Richebourg
  • Domaine Leflaive Montrachet
  • DRC Domaine de la Romanée-Conti Montrachet
  • DRC Domaine de la Romanée-Conti
Nu talar vi om några av världens dyraste viner. För vinälskare med normal plånbok är det kanske mer realistiskt att välja vin från en mindre känd appellation, som ändå har kvalitetsstämpeln Grand Cru.

Crémant de Bourgogne

Crémant de Bourgogne är en beteckning för mousserande viner som i viktiga avseenden tillverkas på samma sätt som champagne. Den andra jäsningen sker i flaskan. Eftersom jorden och klimatet skiljer sig åt mellan distrikten är Crémant de Bourgogne ett spännande alternativ om du söker ett mousserande vin av hög kvalitet. Det har en annan smak än vad du kanske är van vid.  Vinlandet Frankrike - både bredd och spets Chablis - några av de kändaste vinerna i världen Beaujolais - vinerna från södra Bourgogne Druvan gamay - i skuggan av pinot noir och chardonnay i Bourgogne Mer om druvan chardonnay Mer om druvan pinot noir