italien

Kampanien

Italien

Kampanien

Den syditalienska regionen Kampanien är långt ifrån enbart hem åt pittoreska medelhavsbyar, lyxiga öar och citroner från Amalfi. Här odlas även några rejält uppskattade druvor.

Det finns få regioner i Italien som är lika mytomspunna som Kampanien. Det är allt från storstaden Neapels charm till de fantastiska medelhavsbyarna med färgglada hus som sluttar ner mot det klarblå vattnet. Amalfikusten, Capri och Ischia är världskända resmål och brukar locka kändisar från hela världen som njuter av det fantastiska sommarvädret som regionen har att erbjuda. Kampanien är även hem åt flera uppskattade druvsorter som blivit synonyma med regionen. De allra mest odlade druvorna är aglianico, greco, falanghina och fiano. För den breda massan här i Sverige är inte det inte de druvorna man tänker på när man pratar om italienska druvor. Orsaken är att de ofta får stå i skuggan av druvorna från de nordliga delarna av landet. I Kampanien trivs dessa druvor otroligt väl, mycket tack vare regionens unika jordmån som ofta består av vulkanisk jord. I närheten av storstaden Neapel, bland annat vid vulkanen Vesuvius sluttningar, produceras flertalet viner. Till de mer kända producenterna som har vinodlingar i närheten av vulkanen finns Feudi di San Gregorio. De producerar bland annat viner under appellationerna Taurasi DOCG och Greco di Tufo DOCG. Det förstnämnda vinet görs på den blå aglianicodruvan, som för övrigt är den mest odlade druvan i regionen, medan det andra vinet görs på druvan greco. Regionen har en bredd när det kommer till sina viner. Här produceras allt från tanninrika röda viner till friska och aromatiska vita viner. Kampanien är i dag hem åt fyra DOCG-appellationer och 15 DOC-appellationer. Även om utbudet av viner från Kampanien inte är det största hos Systembolaget så blir regionen allt populärare i Sverige.
Namn: Kampanien Kända viner: Taurasi DOCG, Greco di Tufo DOCG, Fiano di Avellino DOCG Druvor: Aglianico, greco, fiano, falanghina Kända producenter: Feudi di San Gregorio

Regioner inom Kampanien