Laddar annons
Druvan fiano är på frammarsch
13 Sep, 2022
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Druvan fiano är på frammarsch

Italienska vita viner har i stort sett alltid fått stå i skuggan av de röda vinerna. Från stora delar av världen har man ofta sett på de vita vinerna från de stövelformade landet med en stor portion skepsis. Men det håller på att ändras, och i bräschen kan vi bland annat hitta druvan fiano.

Om du inte hört talas om druvorna fiano, friulano och timorasso så är du långt ifrån ensam. När vinintresserade både i och utanför Italien får frågan om italienska vita viner så går tankarna främst till trebbiano och pinot grigio, då dessa druvsorter är de mest kända från landet.

Men på senare tid har vi sett hur allt fler vita italienska viner lanserats i Sverige, och som då inte varit gjorda på druvorna trebbiano och pinot grigio. För några månader sedan lanserades ett vin från Piemonte gjort på druvan timorasso på Systembolaget. Och nu i fredags, 2 september, kom ett vin gjort på fiano till Sverige. Fiano är en grön druva som odlas i Kampanien i de södra delarna av landet.

– Jag tror att allt fler börjar leta efter de här lokala druvorna som enbart i princip odlas på ett ställe, och fiano är en sådan druva, berättar Patrik Mannheimer som är wine manager på Nigab som importerar vinet Montelapio Fiano di Avellino.

"Det är en fantastisk druva"

Just det vinet är dock inte en komplett nyhet på den svenska marknaden. Redan för fyra år sedan fick Nigab möjlighet att lansera vinet i det tillfälliga sortimentet på Systembolaget. Och då sålde det slut snabbt. De nästkommande åren har det kommit tillbaka och varje gång har det sålt slut. Nu är det tillbaka för fjärde året.

– Det är en fantastisk druva som ger spännande viner som har mycket smak, mycket frukt och som håller ett tag.

1 september höjde Systembolaget priserna på en hel del produkter, vilket vi på Vinbanken tidigare rapporterat om. Och just prisökningarna tror Patrik Mannheimer är en av orsakerna till att allt fler vinintresserade börjar vända blickarna åt andra håll än åt de traditionella vinerna.

– Vi har sett att priserna på till exempel chablis höjts väldigt mycket på senare tid. Då är det naturligt att man börjar leta efter liknande viner till betydligt bättre priser. Man ar blivit mer medveten om prisvärdhet när det kommer till viner, och det finns i dag flera alternativ till de traditionella vinerna.

Fiano får fina recensioner

Även om italienska vita viner inte alltid haft det bästa ryktet så märker Patrik Mannheimer en tydlig förändring.

– Italien kan producera riktigt bra vita viner, vilket vi sett på flera olika håll i landet. På Sicilien så finns det riktigt bra viner gjorda på bland annat grillo. Och så har vi fiano, som enligt mig är ett fantastiskt vin. Det syns även på recensionerna och mottagandet av de som köpt vinet, avslutar Patrik Mannheimer.

Fiano

Montelapio Fiano di Avellino, 2020 (90032) 150:-

Ett fräscht vin med tydliga inslag av blommor och lite gräs i doften. Samtidigt får man en del tropisk frukt i form av ananas. I smaken möts man ett välbalanserat vin där frukten och blommorna samspelar på ett fint sätt. Det är ett friskt vin med fin syra och bra längd. Ett väldigt bra vin för pengarna.

Italienskt bubbel - tips på 5 viner som sticker ut