kroatien

Kroatien

Kroatien

Kroatien som vinland är hem till nästan 200 inhemska druvsorter. Bland annat härstammar de välkända druvorna Zinfandel och primitivo från Kroatien.

I dag är Kroatien ett populärt resmål för svenskar på sommaren. Orsaken är de långa stränderna, det fina vädret, de många öarna och givetvis det klarblå vattnet längs med kusten. När det kommer till kroatisk vinproduktion så har landet inte riktigt slagit igenom i Sverige, trots att allt fler svenskar åker dit. Kroatiska viner produceras i stort sett i hela landet. I de östra delarna är det den gröna druvan grasevina som är den populäraste. I de nordvästra delarna av landet, närmare bestämt i regionen Istrien produceras viner av malvasia, terrano, refosco och posip. Om man beger sig till de södra delarna av landet, nämligen till Dalmatien, så hittar man viner gjorda på posip och plavac mali främst. Hur var det då med släktskapet till zinfandel och primitivo? DNA-forskning har nämligen visat att den kroatiska druvan crljenak kastelanski är förfader till zinfandel och primitivo, som är samma druva. Trots att vinproduktionen i landet ökat på senare år så är Kroatien internationellt kända för något annat i vinsammanhang, nämligen den slavonska eken. I de östra delarna av landet, i regionen Slavonien, odlas nämligen ekar som sedan blir till eftertraktade ekfat som framförallt används i Italien. Utbudet av kroatiska viner på Systembolaget är inte det största. Även om det finns ett antal i Systembolagets beställningssortiment så finns det färre än en handfull i det fasta sortimentet.
Namn: Kroatien Regioner: Istrien, Dalmatien, Slavonien, Centrala Kroatien Druvor: Plavac mali, posip, malvasia, grasevina