”Det börjar pratas mer om kroatiskt vin”
Kroatien, med sin befolkning på strax över fyra miljoner invånare, ses i dag inte som ett stort vinland i mångas ögon. Detta trots att landet är hem till över 200 inhemska druvsorter och att en av världens kändaste druvor härstammar från landet.
Långa stränder, tilltalande klimat och fantastiska öar. Kroatien har de två senaste decennierna blivit en favoritdestination för många svenskar. Trots den ökande turismen så har kroatiskt vin inte slagit igenom här hemma i Sverige. På Systembolaget finns det i dag till exempel endast två kroatiska viner i det fasta sortimentet.
Miro Novosel driver i dag importbolaget Triggollo Wine & Spirits med huvudsäte i Malmö. Bolaget har i dag ett 30-tal viner i beställningssortimentet på Systembolaget. Med det är han en av de bredaste importörerna av kroatiska viner i Sverige. Han har sedan ett antal år tillbaka arbetat med att öka medvetenheten kring kroatiska viner och få fler personer i Sverige att upptäcka vinlandet Kroatien.
– I samband med att turismen till Kroatien ökat så här även efterfrågan på viner ökat. Det börjar pratas mer om kroatiskt vin, vilket är väldigt kul, säger Miro.
"De blir positivt överraskade"
Just turismen är något av en ögonöppnare och inkörsport för kroatiska viner, enligt Miro.
– När folk åker ner till Kroatien så bjuds de ofta på inhemska viner. De blir då ofta positivt överraskade och intresserade av vinerna.
Bland de vanligaste druvorna finns i dag de gröna druvorna malvasia, posip och grasevina. Den sistnämnda druvan odlas främst i den östra delen av landet, regionen Slavonien, som för övrigt är känt i vinsammanhang för de slavonska ekfaten som kommer därifrån.
Bland de blå druvorna är det främst en viss förfader till zinfandel och primitivo som sticker ut, nämligen crljenak kastelanski. DNA-tester har nämligen visat att den kroatiska druvan är förfader till den betydligt kändare drivan zinfandel, men även den populära syditalienska druvan primitivo.
– Folk i dag tror att det enbart finns en-två druvor i Kroatien. Faktum är att det finns nästan 200 inhemska druvsorter. Det finns en otrolig bredd bland vinerna. Bara på senare år har det börjat produceras mousserande viner från Kroatien. Förhoppningsvis kommer man i Sverige kunna få tag på dessa flaskorinom en snar framtid.
"Kroatien är inget exportland"
Enligt Miro Novosel finns det flera orsaker till att krostiaks viner inte riktigt fått fäste i Sverige. Den ena berör landets förflutna som en del av Jugoslavien.
– På den tiden bedrevs all vinproduktion som ett enda stort kooperativ. Staten var inblandad i all produktion och de små producenterna fanns i princip inte. Efter Jugoslaviens fall så började producenterna vakna till liv igen, och nu ser vi att det produceras allt från röda, vita, mousserande viner till naturviner och söta viner.
– Sen ska man även ha i åtanke att den allra största delen av produktionen inte lämnar landet. Kroatien är inget stort exportland när det kommer till vin, och det måste det bli om övriga världens ska få se vilka viner som produceras i landet.
Trots det skrala utbudet av kroatiskt vin på Systembolaget så tror Miro Novosel att vinlandet Kroatien har en ljus framtid.
– Det har hänt otroligt mycket bara de senaste åren. Folk pratar mer om vin från Kroatien nu än vad de gjorde tidigare. Jag tror att vi i Sverige kommer börja upptäcka allt fler kroatiska viner i framtiden, avslutar Miro Novosel.
Fakta
Kända vinregioner: Dalmatien, Istrien, Slavonien
Kända druvor: Plavac mali, Babic, Posip, Malvasia, Grasevina
Kända producenter: Zlatan otok, Kutjevo, Galic