ukraina

Ukraina

Vinlandet Ukraina

Ukraina är ett land med långa vinmakningstraditioner, känd för sina vingårdar i både södra och norra regionerna. Landet har över 150 vingårdar, med många belägna i de södra delarna såsom Odesa, Krim, Mykolayiv, och Kherson, samt i norr inklusive Chernihiv, Lviv, Kyiv, och Ternopil​.

De mest framstående vinregionerna inkluderar Bessarabia, Svarta havsregionen och Zakarpattia. Bessarabia är känt för sina viner och har en lång historia av vinproduktion. Svarta havsregionen erbjuder en unik blandning av klimat och terroir, medan Zakarpattia, nära gränsen till Ungern och Slovakien, är känd för sina vita viner. Det är viktigt att notera att vissa vinproducerande områden, såsom Krimhalvön, har påverkats av den politiska situationen och är för närvarande under rysk ockupation.

Vin i Ukraina - en guide om ukrainska viner

Vinmakning i Ukraina sträcker sig långt tillbaka i tiden, med moderna vingårdar som producerar både internationellt erkända och lokala druvsorter. Bland de internationella sorterna hittar vi Rkatsiteli, Cabernet Sauvignon, Merlot, Chardonnay och Riesling.

Vinproducenten  "Kolonist Winery" står ut som en av de mest populära vinmakarna från Ukraina. Under 2023 hade vi på Vinbanken även möjligheten att få till en träff och intervju med den nya importören Racimo AB som enbart fokuserar på att sälja Ukrainska viner, ukrainsk vodka och ukrainskt brännvin. Läs gärna hela vår intervju här!

Druvor i Ukraina

Ukraina odlar både internationella och lokala druvsorter, där de gröna druvorna Rkatsiteli och de blåa druvorna Cabernet Sauvignon och Merlot är bland de mest framstående. Landet är också känt för sin produktion av Chardonnay och Riesling.

Terroir och klimat i Ukraina

Ukrainas vinregioner sträcker sig över olika klimatzoner, från de varma somrarna och djupa vintrarna i fastlandet till det unika mikroklimatet i regioner som Krim (dock ockuperat av Ryssland just nu). Denna variation bidrar till en mångsidighet i vinproduktionen som speglar landets rika jordbruksarv​.

Vad gör vinerna från Ukraina speciella?

Ukrainska viner börjar få internationellt erkännande, tack vare vinmakarnas engagemang och innovation samt vinernas unika karaktärer som framhäver landets terroir. Kolonist-vinerna som vi nämnde tidigare, som representerar en familjs stolthet, är ett exempel på detta engagemang och kärlek till vinmakning.

Mat som passar till vinerna från Ukraina

Ukrainska viner kompletterar en bred variation av maträtter. De vita vinerna, som Chardonnay och Riesling, passar utmärkt till lättare rätter och skaldjur, medan de kraftigare röda vinerna, som Cabernet Sauvignon och Merlot, är utmärkta till rött kött och mer robusta rätter.