Ljus lager

Storsäljaren ljus lager. Över hela världen är det ljus lager som gäller - denna underjästa öltyp står för cirka 90 procent av alla brygder som säljs. Men det är skillnad på lager och lager. Här benar vi ut några frågetecken kring den ljusa lagerölen.

Vad är ljus lager?

Det är en mild öltyp med låg beska och diskreta smaker. Till skillnad från ale bryggs den med jäst som arbetar vid låga temperaturer, vilket gör att malttonerna träder fram. När ölet har jäst färdigt vinner det inte på att lagras vidare utan bör konsumeras.

Hur uppkom ljus lager?

Lager var en mörk och grumlig dryck fram till 1842. Då tillverkade det nystartade bryggeriet Pilsen, numera Urquell i det nuvarande Tjeckien, det första ljusa varianten, pilsner. Detta visuellt tilltalande öl skulle möta konkurrensen från mörka bayerska brygder, och kom till tack vare en ökad förståelse för hur mältning och jäsning gick till. Senare började även tyskarna brygga pilsner.

Skillnaden mellan tjeckisk och tysk pilsner

Den förstnämnda kan vara mjuk och aningen söt med friska humletoner samt inslag av smörkola, diacetyl. Den tyska brukar vara ljusare, stramare och torrare med gräsiga inslag samt en tydlig efterbeska.

Vilka fler olika lageröl finns?

Några av de anddra är dortmunder, helles, kellerbier, zwickel, landbier, modern lager och imperial pils. Dortmunder härstammar inte oväntat från Dortmund, vars vatten ger ölet en markerad beska. Helles kommer från München, påminner om dortmunder, men är ofta ljusare och har en något lägre beska. Kellerbier, zwickel och landbier betecknar att ölet är ofiltrerat och smakrikt. Modern lager är en ung amerikansk ölstil som sätter humlen i fokus, en slags bro mellan lager och pale ale. Imperial pils har en betydligt högre alkoholhalt än vanlig lager och en kraftigare smak.

Vilken ljus lager är den mest populära?

Det är så kallad industrilager, makrolager, som tillverkas av branschens jättar. Sådana öl är bleka och dämpade i både smaken och doften, har ofta en riklig kolsyra och ger en obefintlig efterbeska. De är nästan alltid filtrerade och pastöriserade och ibland bryggda med billiga spannmål, som ris eller majs. Samtidigt är de ofta imponerande rena, håller en jämn kvalitet och smakar alltid likadant, även efter flera månader på hyllan. Det är industrilagern som har gett öl ett dåligt rykte. Genom att fokusera mindre på smakerna och mer på massproduktion, storkonsumtion och låga priser har ljus lageröl fått en stämpel som berusningsdryck.

Brygger även småbryggerier lager?

Ja, det gör de och det blir allt vanligare. Ofta är lagerölen från hantverksbryggerier ofiltrerade och smakrika, ljusår från giganternas bleka brygder.