Vinbanken-annons-Brochet-Reserve-art-nr78967-systembolagetBrochet-Reserve-art-nr-78967-systembolaget-vinbanken

Crémant de Bourgogne

Crémant är mousserande vin från Frankrike, men inte champagne.

2016 uppdaterades AOP reglerna för Crémant de Bourgogne. De nya klassificeringarna är Eminent och Grand Eminent

AOP ursprungsskydd

Crémant de Bourgogne

Gäller för mousserande vita och roséviner, framförallt av druvorna pinot noir och chardonnay (minst 30 procent av blandningen). Andra tillåtna sorter är gamay (max 20 procent) och aligoté, melon och sacy.

Crémant de Bourgogne Eminent

Lagrad på jästfällningen 24 månader.

Crémant de Bourgogne Grand Eminent

Gäller för vitt eller rosévin av druvorna chardonnay och pinot noir. Cirka 75 procent av musten används, av den första delen. Minsta alkoholhalt 10%. Lagrad minst 36 månader på jästfällningen. Försäljning tidigast tre år efter degorgering (avlägsnandet av jästrester i flaskan), max 12 g restocker/liter (Brut).

Distrikten och producenterna

De mousserande vinerna tillverkas i distrikten Yonne, Côte d’Or och Saône. Den skyddade ursprungsmärkningen, AOP eller L’Appellation d’origine protégée fick området 17 oktober 1975.

I dag tillverkas över 19 miljoner flaskor från appellationen varav en stor del går på export. Efterfrågan ökar, över hela världen. En anledning till vinernas popularitet är att priserna ligger under i jämförelse med champagne. Och precis som i Champagne finns olika kvaliteter även för Bourgognes mousserande viner. Konsumenter kan således utan problem hitta ett enklare bubbel med hög kvalitet men ändå, i jämförelse, billigare pris.

En av de största producenterna av Crémant de Bourgogne är Louis Bouillot med säte i byn Nuits-Saint-Georges i Côte de Nuits.

Andra välkända tillverkare är Maison Louis Picamelot och Maison Parigot & Richard.

Bourgogne