Laddar annons
Crémant de Bourgogne med Louis Bouillot
10 Dec, 2019
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Crémant de Bourgogne med Louis Bouillot

MOUSSERANDE. Crémant de Bourgogne med Louis Bouillot, specialist på mousserande. Crémant är mousserande vin från Frankrike.

Men crémant är inte detsamma som champagne. Med lägre priser i jämförelse till champagne röner mousserande viner som crémant allt större uppmärksamhet. Och om ursprunget är Crémant de Bourgogne kan ingen missa Louis Bouillot vars säte är i byn Nuits-Saint-Georges, i Côte de Nuits Bourgogne.

Film: Missa inte filmen ovan med Pierre Jury på plats i vineriet, L' Imaginarium i Nuits Saint George.

Här har Louis Bouillot tillverkat mousserande vin sedan 1877. Det är 100 år efter att de första champagnehusen började sälja mousserande vin. Lite kul att känna till är att huset tillverkade röda, mousserande viner i begynnelsen. Det var vanligt då, idag tillverkar de bara bubblande vita och rosé.

Anledningen till varför det blev mousserande vin för Louis Bouillot är enkel. Mousserande vin var nu som då populära. Men det var också ett personliga intresset  som gjorde att äldsta sonen i familjen Bouillot, Louis, kom att intressera sig för flaskjästa, mousserande viner extra mycket. Av den anledningen kom familjen att tillverka mousserande vin enligt den traditionella metoden, det vill säga med den andra jäsningen på flaska och sedan lagring på jästfällningen minst 12 månader.

Côte de Nuits är sedan lång tid väl känt främst för röda viner av pinot noirdruvan. Inte förvånande startade Louis Bouillot sin tillverkning med röda mousserande viner. De tillverkade även mousserande vin från Chablis.

Sedan 1975 finns appellation, AOP Crémant de Bourgogne. Louis Bouillot tog beslutet att satsa på mousserande vin, företrädesvis tillverkade enligt ”méthode traditionnelle” 1994.

louis-bouillot-nuits-saint-george-cremat-de-bourgogne-vinbanken

Crémant de Bourgogne med Louis Bouillot

Louis Bouillot tillverkar 13 miljoner flaskor mousserande vin varje år. Druvorna kommer från 80 hektar egna odlingar och från odlare med långtidskontrakt. I vinanläggningen finns 140 tankar. Alla druvor och från olika växtplatser, jäser separat.

Anläggningen L´Imaginarium i Nuits Saint Georges tar emot druvor för press och vinifiering. Druvorna kommer till vineriet i stora plastbackar. Kvaliteten på druvorna kontrolleras i vingården. När druvorna når vineriet går de till pressningen/vinifiering direkt. Från vingården till pressningen får det inte gå mer än 24 timmar.

Panelen som sätter vinernas blandning är fem personer, alla vinmakare. Och man blandar med 20 – 25 procent reservviner. Några av basvinerna lagras på fat. För att en blandning, blend, ska godkännas måste fyra av de fem provarna vara överns.

Klassificering AOP Crémant de Bourgogne

2016 uppdaterades AOP reglerna för Crémant de Bourgogne. De nya klassificeringarna är Eminent och Grand Eminent

Crémant de Bourgogne

Gäller för mousserande vita och roséviner, framförallt av druvorna pinot noir och chardonnay (minst 30 procent av blandningen). Andra tillåtna sorter är gamay (max 20 procent) och aligoté, melon och sacy.

Crémant de Bourgogne Eminent

Lagrad på jästfällningen 24 månader.

Crémant de Bourgogne Grand Eminent

Gäller för vitt eller rosévin av druvorna chardonnay och pinot noir. Cirka 75 procent av musten används, av den första delen. Minsta alkoholhalt 10%. Lagrad minst 36 månader på jästfällningen. Försäljning tidigast tre år efter degorgering (avlägsnandet av jästrester i flaskan), max 12 g restocker/liter (Brut).

Mousserande vin till mat: läckra tilltugg till champagne, räktoast med Cream Cheese, Crabcakes.

cremant-de-bourgogne-louis-bouillot-vinbanken

Höjdpunkter i provningen hos Louis Bouillot

1. Dessus les Vermots 2005, Les Grands Terroirs

Druvor: 100 pinot noir, från en vingård i Savigny-lè-Beaune. En del av blenden är lagrad på fat, 6 månader. 13 år på jästfällningen. Tillverkar 3 000 flaskor/år.
Alkohol: 12%
Socker: 0 g/l (brut dosage)
Gul färg med röda stick. Doften är stor, brödig, lätt rostad. Smaken är torr, fyllig och tydlig av mogen gul frukt, strukturerad med drag av nötter, smör och mineral. Nyanserad och komplex. Lång eftersmak.
Betyg: 5

2. Vallée du Serein 2008, Les Grands Terroirs, 189 kr.

Druvor: Chardonnay från Chablis, 6 månader på gamla fat, tillverkat 1 188 flaskor.
Alkohol: 11,5%
Socker: Extra Brut 5 g/l.
Gärgen är gul. Doften tydlig chardonnay av mogen äppelfrukt, inslag av mandel och bröd. Torr, medel/fyllig, fruktigt mogen smak av gula äpplen, mogen citrus, brioche, mandel, karamell med en hint av chokladvanilj och lång eftersmak. Elegant men också med kraft att möta mat. Vinet har varit 10 år på jästfällningen. 2008 var ett perfekt crémant år - svalt.
Betyg: 4+

3. Perle d'Or Rosé 2014, Les Millésimés

Druvor: 50/50 pinot noir och chardonnay. En del har legat på fat.
Alkohol: 11,5%
Socker: 8 g/l.
Rosa färg. Stor doft av hallon och jordgubbar. Smaken är torr, medelfyllig av röd frukt samt bär, hallon, en spänstig frisk syra och lång eftersmaken. Den krämiga texturen gör vinet oemotståndligt. På jästfällningen över 2 år.
Betyg: 4

4. Perle du Jade, Les Classiques - non vintage (77702), 149 kr. EKO.

Druvor: 80% chardonnay, 20% pinot noir
Alkohol: 12,5%
Socker: 8 g/l.
Färgen är ljusgul med röda stick. Doften fruktig, tydlig. Smaken är torr, medelfyllig, grönfruktig med inslag av citrus, bröd och kex, en knivsudd bärighet och mineral. Frisk, stram och ren längd. Ett mousserande vin för alla som uppskattar den strama, friska smaken. Har legat 50 månader på jästfällningen innan degorgering. Toppval för peng!
Betyg: 4+