Varför finns det ingen alkomätare i iPhone?

Favoritmarkera

Att en alkomätare kan vara bra att ha ”dagen efter” är det nog många fler än mig själv som håller med om. Nödvändig för vissa exempelvis sportutövare, politiskt korrekt installerad i tjänstebilen bland annat för Systembolagets personal eller för alla oss andra som vill veta hur körbar man egentligen är dagen efter middagsbjudningen. Kontrollfreak som man är…

Dricka och köra bil (fordon) är ett no, no. Bäst såklart är att avstå helt om du frågar undertecknad för varför ska man tangera gränsen för det tillåtna. Och vad säger det egentligen om det i många fall så vedertagna beteendet, -är det viktigare att prova, dricka, smutta, mingelvara med alkohol i glaset framför egen och kanske, andras säkerhet? Den stora faran med alkohol i trafiken är den hyfsat långsamma förbränningstakten och här skiljer människor sig dessutom väldigt mycket åt. Det som gäller för mig behöver inte stämma för dig och det kan dessutom variera över tid till annan.

Håkan Lundgren, Vägverkets alkohol- och drogexpert säger att förbränningstakten beror på kön, vikt, skick, alkoholvana, om du äter mat när du dricker och vilken mat du i så fall äter.
Däremot, menar han, förbränner kroppen i snitt – men även här finns förstås variationer – 0,14 till 0,16 promille per timme. Det motsvarar 1,5–2 cl starksprit. Ett litet glas vin tar 2,5 timmar på sig att förbrännas, en halv flaska 6,5 timmar. Gränsen för rattfylleri går vid 0,2 promille. Grov rattfylla ligger på 1,0 och straffet är upp till två års fängelse.

Det är bara att börja räkna och man ser snabbt att dagenefterbilister lever farligt nära gränsen för det tillåtna. Lägg till att man dessutom är trött för man sover uselt med alkohol i kroppen.

I den bästa av mina världar äger alla vuxna en alkomätare. Alkomätaren underlättar i vardagen och onödigt risktagande ses som ett minne blott för man kan ju enkelt kolla sig själv….Tyvärr faller den goda gärningen redan på idéstadiet då många av de mätare som säljs idag inte fungerar som de ska då de visar osanna värden. Läs artikeln från Testfaktas stora alkomätartest i juli 2009. Varför får inte tillverkarna till det bättre?

Osökt tänker jag på hur smidigt och enkelt det skulle vara om min mobil hade en alkomätare för det skulle passa mig mycket bättre än att jag har möjlighet att lyssna på ljudbok.  Kan man beställa det, en mobil alkomätare utan extra allt,
-det är väl inte så mycket begärt eftersom jag kan kolla vad väninna som bor i San Antonio, Texas gör på Google Earth, eller?

Läs mer om alkohol och trafik på sajten Don’t Drink and Drive eller på Systembolagets hemsida.
Vill du tycka till om applikationer i iPhone, gå hit, det är en diskussionstråd i Mobil Forum 🙂

Lämna ett svar

 1. Kenneth
  28 januari 2010

  Det finns ”Drink assistant” för iphone. Den räknar ut det du vill. Jag tror dock att för att vara säker på att man kan köra bil dagen efter så skall man använda något blåstest.

 2. 29 januari 2010

  Härligt, tack för informationen! Jag ska puffa upp ditt inlägg tillsammans med texten ett snäpp högre i hirarkin så fler får tipset och ja, håller med ang dagen efter.

 3. Kalle
  7 januari 2012

  En alkomätare för iphone är under utveckling och kommer nog att finnas på marknaden i sommar eller höst.

  • 7 januari 2012

   Hej Kalle
   Härligt om det är sant som du säger. Med glimten i ögat kan jag bara konstatera att det snart är helt obegripligt hur man ska klara sig utan den smarta mobilen. Hör gärna av dig igen!
   Vänligen/Elke

 4. Kalle
  25 februari 2012

  Jodå det är sant 🙂 Vet inte i dagsläget hur långt de har kommit men den ska inom en snar framtid ut till en provgrupp som ska utvärdera produkten. En svensk grej som finansieras och utvecklas i Halmstad.

  • 26 februari 2012

   Hej Kalle,
   Kul att du hör av dig och fortsätt gärna hålla oss uppdaterade. Spännande!

 5. Kalle
  24 mars 2012

  Nu är det på gång!! http://bacapp.com/sv/

  • 24 mars 2012

   Hej Kalle, bra jobbat (har gått snabbt!) och alright – då är det dags för oss att testa.

 6. Gustav Segerberg
  12 oktober 2012

  Bra skrivet! Jag håller helt klart med! Vi har ett bra ögonmått för alkoholintag med det är inte exakt. Det du säger om alkoholmätare till iphone prickade mig som företagare:

  För den som är intresserad finns det en alkoholmätare till iphone. Här är en länk till vår facebooksida:
  http://www.facebook.com/?ref=logo#!/AlcoCareUF