Laddar annons
Socker i vin på Systembolaget
4 Feb, 2018
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Socker i vin på Systembolaget

SOCKER I VIN. Systembolagets bäst säljande röda viner är inte torra utan snarare halvtorra. De innehåller faktiskt mer socker per liter än de vita viner som säljer bäst. Många menar att socker är farligare för oss än fett, men hur mycket måste vi oroa oss för det socker som finns i vin? 

Socker har numera ersatt fett som ett stort "NO-NO" i många diskussioner om kost. Dess negativa effekter på hälsan framhålls i såväl medicinska studier, som tidningsartiklar och hälsoböcker.

Näringsfysiologen Anki Sundin menar att det finns hälsofördelar med att undvika ett för högt sockerintag. Det är lätt att få i sig för mycket socker genom ett högt intag av sockrade drycker, exempelvis läsk. Det är dåligt för tänderna och det ger onödigt mycket energi. Långsiktigt kan det öka riskerna för flera sjukdomar och för övervikt. Däremot finns det ännu ingen konsensus inom forskning som visar att människor kan bli sockerberoende, säger Anki Sundin.

Vi har alltså blivit alltmer medvetna om att det finns, i många fall onödigt mycket, tillsatt socker i processad mat och dryck. Men hur mycket behöver vi egentligen bry oss om det socker som finns i vin?

Allt vin innehåller lite socker

Alla druvor innehåller mer eller mindre socker beroende på sort, hur mycket sol de fått och var de har vuxit. Det är sockret i kombination med jästen, naturlig eller tillsatt, som gör att druvmusten jäser och omvandlas till alkohol. När sockret är förbrukat avstannar processen. Kvar är oftast mindre än 3 gram socker per liter vin.

Ojäst druvmust innehåller ungefär 240-250 gram socker, beroende på olika faktorer som druvsort, plats, årgång bland andra anledningar. För varje procent alkohol krävs mellan 17-18,5 g socker. Således, ett vin som innehåller 14 volymprocent alkohol och som omvandlat 17 g socker för varje enskild procent, har haft en druvsaft som innehåller 238 g socker/l.

Olika lagar för produktion av vin gäller i olika länder och världsdelar. Inom EU är det förbjudet att tillsätta socker efter att vinet har jäst klart, däremot får man tillsätta socker, alternativt koncentrerad druvmust, innan jäsningen. Det kallas för chaptalisering och görs för att öka den slutgiltiga alkoholhalten i vinet. Det är inte tillåtet överallt och där det är tillåtet är det reglerat hur mycket alkoholhalten får höjas.

Mogna druvor innehåller socker som omvändlas till alkohol under jäsningen

Sockerhalt i vin - då och nu

Det finns många bevis på att viner historiskt sett innehöll mycket mer socker än vad de gör idag. När man 2010 hittade 145 gamla och förvånansvärt väl bevarade flaskor med champagne i ett förlist vrak i den åländska ytterskärgården, kunde man efter analyser av innehållet konstatera att sockerhalten var upp emot 140 gram per liter i de flaskor från Veuve Clicquot som bärgades. Jämför det med dagens mer blygsamma 6 gram.

Sedan ett par år tillbaka informerar Systembolaget om hur mycket socker det finns i vinerna som ingår i det ordinarie sortimentet. Dels går det kolla upp på Systembolagets hemsida, dels står det på etiketten på hyllan i butiken. Vinerna beskrivs också med smakklockor; fyllighet, strävhet (för röda viner), sötma (för vita viner) och fruktsyra.

Sockerhalt i röda viner

På Systembolagets sida kan man läsa att röda viner generellt innehåller 2-4 gram socker per liter. Men faktum är att de fem röda viner som säljer bäst (se lista nedan), och som det sammanlagt sålts drygt 10 miljoner (!) liter av under 2017, alla innehåller mer än 4 gram socker per liter.

Efterfrågan på röda viner med en relativt hög mängd socker är uppenbarligen fortfarande stor. Vi frågade Systembolaget om de hade någon uppfattning om aktuella trender.

- Vi har sett att viner med mindre än 3 gram socker per liter har ökat något, men det är inte några stora förändringar, säger Elina Yli-Torvi, Pressansvarig på Systembolaget.

Mest socker i rött eller vitt vin

Enligt Systembolaget innehåller de flesta vita viner 2-13 gram socker per liter. När det gäller de allra bäst säljande vita vinerna (se nedan) är de torrare än de röda, vilket är anmärkningsvärt. Det halvtorra vita vinet Tr3 apor med 32 gram socker per liter är ett undantag.

Vinbanken har frågat Systembolaget:
- Vi har fått en kommentar från en läsare som tycker att ”sockerhalt” i vin ska benämnas som restsocker. Vad säger ni om detta?

"Restsocker är det sockret som finns kvar i en dryck efter att jästen har arbetat klart. För en vintillverkare är det både en relevant och intressant parameter eftersom det visar på hur jästen arbetar. Laborativt så analyserar vi på Systembolaget olika sockerarter, som går under samlingsnamnet socker. Det är alltså flera olika sockerarter det handlar om. Därför känns sockerhalt som en mer relevant benämning för våra kunder, för att vara så tydliga som möjligt".

Matilda Dannetun
Pressekreterare
Press & samhällsrelationer

Systembolaget har tagit bort kategoriseringen halvtorrt och halvsött. Numera finns endast torrt och sött. Därtill kommer uppdelningen i fruktigt, stramt, mjukt etc. Samt att den exakta sockerhalten alltså är utskriven.

Detta är den skala som vanligen används för att dela upp viner efter sockerhalt:

Torrt vin – 0 - 4 gram socker per liter
Halvtorrt vin – 5 - 18 gram socker per liter
Halvsött vin – 19 - 45 gram socker per liter
Sött vin – 45 gram socker per liter eller mer

Kalorier i vin

Sockerhalten är egentligen inte den största källan till kalorier i ett torrt vin, det är alkoholen. 12,5 centiliter vin med 9 gram socker per liter innehåller 84 kalorier och drygt 90 procent av kalorierna härstammar från alkoholen.

Smaken är olika och man ska välja det vin som man tycker om, utan att tänka för mycket på vad det får för betyg i pressen eller vad grannen tycker. Det man aldrig ska vara rädd för är att våga gå lite utanför sin komfortzon för att testa något nytt. Då kan man upptäcka många spännande smaker och härliga kombinationer.

Systembolagets fem bäst säljande röda viner 2017 (sockerhalt g/l):

Castelforte Parziale Appassimento, 2 173 665 liter (7 g/l)
Umbala, 2 164 358 liter (6 g/l)
Il Barone Rosso, 2 102 880 liter (8 g/l)
Casa Vinironia Appassimento Edizione Oro, 2 092 588 (8 g/l)
The Big Zin Zinfandel Old Vines, 2 016 123 liter (12 g/l)

Systembolagets fem bäst säljande vita viner 2017 (sockerhalt g/l):

Castillo de Gredos Blanco, 2 988 413 liter (<3 g/l)
Zumbali Chenin Blanc, 2 323 242 liter (4 g/l)
Leva Chardonnay Dimiat & Muscat, 1 979 292 liter (7 g/l)
Foot of Africa Chenin Blanc, 1 975 439 liter (<3 g/l)
Tr3 Apor halvtorrt vitt vin, 1 892 400 liter (32 g/l)