Laddar annons
Vad är portvinstå
22 Oct, 2019
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Vad är portvinstå

PORTVIN och PORTVINSTÅ är två helt olika saker. Men, vad är portvinstå?

En anledning är ansamling av urinsyra i kroppen somligger bakom led-sjukdomen gikt.

Portvinstå är en sjukdom som heter gikt. Besvären är ömmande leder som kan göra oerhört ont.

Varför får man man portvinstå

Gikt är en inflamation i lederna. Det kan bli inflammation i lederna när halten urinsyra (urat), som lagras i leder och vävnader, blir för hög. Det som hänt är att urinsyra bildat kristaller i ledvätskan och orsakat inflammation. Den som drabbas upplever starka smärtor i sina leder. Det kan vara i armbågar, fingerleder eller i stortåns led. Därifrån kommer ordet, portvinstå.

En ökad halt urinsyra i kroppen beror på ökad produktion och/eller minskad utsöndring av urinsyra via njurarna. Vissa livsmedel innehåller puriner, som ökar produktionen av urinsyra. De är, men i ingen speciell ordning:

1) Alkohol. Framförallt öl.
2) Animalier från kött och fet fisk.
3) Sockerrika drycker och livsmedel.
4) Intag av vissa läkemedel, som vätskedrivande.

Gikt kan också bero på

Vätskebrist, lägre kroppstemperatur eller hormonförändringar under sömnen.

Hur yttrar sig gikt

Om det drabbar stortåns inre led brukar man kalla det portvinstå eller podager. Leden kan bli röd, svullen och öm.  Den inflammerade leden blir ofta väldigt känslig, smärtan kan hålla i sig, man kan bli febrig och känna sig frusen.

Vad kan man göra mot portvinstå

Huskurer av olika slag finns och man kan givetvis få medicin. Bästa förebyggande åtgärden är att röra på sig och att inte en bra kost!

Mer info

På Njurförbundets sida hittar ni mer information om sjukdomen, om huskurer och hur man kan gå tillväga när man söker hjälp. Njurförbundet

Om man är känslig kan man, i samband med vindrickande, få en sprängande huvudvärk. Det kan beror på en överkänslighet för histamnin. Är du drabbad, läs gärna Intolerans mot histamin

Årets, 2020 genomgång av starkviner i fasta stortimentet på Systembolaget.

BILD: Pexels av cottonbor