Penfolds ikonviner, på Systembolaget 15 november

Favoritmarkera

Australiensiska Penfolds är ett riktigt stort företag. De producerar en bra bit över en miljon lådor vin per år och kvaliteterna är flera. Okomplicerade vardagsviner till några av Australiens bästa viner med Grange som kronjuvel och det bästa vinet av dem alla. De är flera vinmakare som hjälps åt för att få ekvationerna att gå ihop. Var och en har de ett specialområde, eller om man vill kan man kalla det ansvar. Bas över hela vinmakningen är sedan många år Peter Gago, eller chief winemaker, som det står på hans visitkort.

När Peter Gago är i Stockholm i slutet av oktober 2010 för att leda en provning med Penfolds ikonviner berättar han att hans arbete består av två perioder a sex månader långa. Den ena perioden är vikt för skörd och att göra vin, den andra perioden reser han världen runt som ambassadör för Penfolds. Få skulle kunna göra det bättre än han. Jag har träffat Peter Gago vid cirka sju tillfällen. Det har varit i samband med förmiddagsprovningar, luncher, eftermiddagsprovningar eller middagar. Han har alltid precis landat i Stockholm direkt från London, Singapore, USA eller hela långa vägen direkt från Australien. Och han har alltid utan undantag – varit glad, vänlig, påläst och en otroligt inspirerande provningsledare. Peter Gagos brinnande intresse för Penfolds viner, och vin generellt, tillsammans med hans kunskap är utan tvekan imponerande. Mannen är en av de största namnen i vinbranschvärlden. Det är ingen lek att vara ansvarig för Penfolds sammantagna vinmakning.

Företaget Penfolds grundades 1844 av engelsmannen Dr Cristopher Rawson Penfold. Precis som under Antiken och som Hippocrates så starkt trodde redan då såg även Dr Rawson Penfold vinets kurativa egenskaper. Han tog med sig plantor från hemlandet. När han gick bort, 1895, tog änkan och sönerna över ruljansen och de inledde en expansion som saknar motstycke. Idag är Penfolds ledande.

Penfolds tar druvor från hela landet. För vinerna nedan äger de 40 procent av odlingarna, resterande del köps in av småodlare. Ingen är kontrakterad, bäst frukt går före allt och då Penfolds betalar bra för frukten är långa samarbeten trots allt mer regel än undantag.

Enligt Peter Gago så verkar det som om att årgång 2010 ser ut att bli en ”millennium vintage”. Ingen av oss på provningen kan heller missa hur nöjd han ser ut när han berättar nyheten.

Penfolds Bin 128 Shiraz 2007(92010), Coonawarra, 229 kronor
Blåröd. Doft av mynta, stor koncentrerad., mörk frukt. Medelfyllig, koncentrerad, mörka bär, inslag av choklad, viol, lätt ton av mynta och fat. Balanserad, lång eftersmak.
Betyg: 4

Penfolds Bin 389 Cabernet Sauvignon/Shiraz 2006 (92109), 299 kronor
Blåröd, tät. Mörka bär, örter. Fyllig, koncentrerad med strama syra, markerade tanniner. Mörk frukt, vinbär, björnbär, kakao, kaffe och fat. Ung, kraftfull och kärv.
Betyg: 4+

Penfolds St Henri Shiraz 2006 (92007), 599 kronor
Rödblå. Läder, röda bär. Fyllig, mörka bär och frukt, lätt mineralton, parfymerad, örter läder och en aning av torkad frukt. Stram, med ungdomlig syra och dito tanniner. Lång, elegant eftersmak.
Betyg: 5

Penfolds Magill Estate Shiraz 2007 (92006), 599 kronor
Blåröd. Söt, stor rostad doft av mörka bär och lakrits. Fyllig, rik och söt smak av mörka bär med inslag av kaffe, lakrits, björnbär och fat. Bra syra. Balanserad.
Betyg: 4

Penfolds RWT Shiraz 2007 (92005), 699 kronor
Blåröd. Stor doft av söta bär, rostad, violer. Fyllig. Rik, söt och sammetslen textur av violer, lakrits, mynta, kryddor, örter och rostad frukt.
Betyg: 3+

Penfolds Bin 707 Cabernet Sauvignon (92008), 899 kronor
Rödblå, tät. Läderstram, vinbär och choklad, elegant. Fyllig, rik, koncentrerad söt frukt av mynta, körsbär, tobak, cigarr och choklad. Fat. Lång eftersmak.
Betyg: 4

Penfolds Grange Shiraz 2005 (92004), 2 699 kronor
Blåröd, tät. Stor doft. Läder, animalisk, örter och tobak. Komplex. Fyllig, tät, koncentration, rik, stram syra och markerade tanniner, inslag av läder, röd frukt, kryddor och örter, tobak, viol, mynta. Komplex och balanserad. Ung. Lång eftersmak och där tanninerna hänger kvar.
Betyg: 5+

Kommentera